Criteriul National

Oportunităţile anului 2016 în pieţele financiare – Rămâne sau nu Marea Britanie în Uniunea Europeană?

decembrie 23
01:45 2015

 

eu_vs_uk_2In 2016 va avea loc probabil cel mai important referendum de dupa crearea EU: Marea Britanie va vota daca mai doreste, sau nu, sa ramana in Uniunea Europeana. Mizele sunt imense, riscurile pe masura dar si oportunitatile sunt semnificative pentru un investitor pregatit.

Premierul britanic, David Cameron se pregateste deja pentru unul dintre cele mai importante momente politice ale anului 2016: Referendumul din Marea Britanie privind apartenenta la Uniunea Europeana. Cea mai probabila data pentru referendum este in Iunie 2016 insa data exacta nu a fost inca stabilita. Intrebarea la acest referendum va fi una cat se poate de clara si simpla: englezii vor trebui sa decida daca mai vor, sau nu, ca tara lor sa faca parte din Uniunea Europeana.

Din punct de vedere economic, o rupere ar fi foarte dezavantajoasa pentru ambele parti implicate (Marea Britanie si Uniunea Europeana) fapt evident pentru ambele parti. Opinia mea este ca acest referendum este doar o unealta politica cu ajutorul careia Marea Britanie sa obtina anumite avantaje economice, o putere politica mai mare in Europa plus o cale de a legitimiza legi ulterioare ce ar putea fi implementate pentru o si mai mare integrare. Personal, cred ca situatia de la referendumul pentru independenta Scotiei se va repeta si ca in final Anglia nu va parasi UE la fel cum nici Scotia nu a parasit Marea Britanie.

Chiar si asa, aceste evenimente pot determina miscari importante in pietele financiare si daca sunt anticipate, pot fi foarte profitabile indiferent de rezultatul final.

Atunci cand organizezi un referendum, este posibil ca rezultatul sa fie cel negativ (ruperea UE in cazul de fata). Poate ca sentimentul anti-eu va fi mult mai puternic decat se anticipeaza, poate ca vor fi evenimente anti-eu neprevazute, etc…
Important este faptul ca va exista o sansa ca cetatenii Marii Britanii sa voteze in favoarea despartirii iar acest lucru inseamna RISC indiferent de rezultatul final. In pietele financiare, daca exista un risc (chiar si doar teoretic) el va fi luat in calcul de investitori.

In cazul acestui referendum, posibilitatea unui Brexit (iesirea Marii Britanii din EU) inseamna ca Lira si Euro vor inregistra o perioada de depreciere (scaderi) inainte de referendumul propriu zis, urmand ca dupa referendum sa:

  • DACA Marea Britanie nu paraseste EU (varianta probabila) toata slabiciunea inregistrata de Lira si Euro dispare si ambele monede cresc
  • Daca Marea Britanie paraseste EU (varianta improbabila) atunci si Lira si Euro scad. In acest scenariu Lira va scadea probabil mai mult decat Euro (dar ambele vor scadea raportate la restul monedelor lumii, in principal dolarul American).

Cea mai potrivita modalitate de a profita nu este sa speculam rezultatul referendumului ci sa speculam insasi existenta referendumului. Inainte de vot si lira si euro vor inregistra slabiciuni in principal fata de dolarul American pentru simplul motiv ca exista un risc. Probabil ca riscul nu se va materializa (nu cred ca se va rupe EU) insa important este ca el va exista si daca va exista atunci va fi reflectat de pretul in pietele financiare (scadere lira si euro).

Tot ce trebuie sa faca un investitor este sa urmareasca stirile din Marea Britanie pentru a afla cand exact va fi acest referendum. Dupa ce data va fi anuntata cu 1-2 luni inainte, Lira si Euro vor inregistra o perioada de scadere fata de Dolarul American, care este cea mai puternica moneda a lumii si totodata principala moneda de refugiu in fata oricarui risc.

Radu Ciofu, 
Analist Financiar Senior
Admiral Markets Sucursala Romania, Str. Buzesti 74, Et.9
Bucuresti, Romania
Mobil:(+40) 758 046 789
Fix:(+40) 21 315 15 13
E-mail: radu.ciofu@admiralmarkets.com
Web: http://www.admiralmarkets.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo