Criteriul National

Opoziția din Belarus cere sancțiuni împotriva lui Lukașenko

Opoziția din Belarus cere sancțiuni împotriva lui Lukașenko
martie 23
06:49 2022

Pavel Latouchko, o personalitate din opoziţia din Belarus, a cerut miercuri sancţiuni împotriva Belarusului la fel de dure precum cele care vizează Rusia şi proceduri judiciare împotriva preşedintelui său Alexander Lukaşenko, „complice” al lui Vladimir Putin în invazia Ucrainei, scrie AFP.

Vladimir Putin si Alexandr LukasenkoFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Președintele rus „Putin a fost condamnat pe bună dreptate în întreaga lume. Dar Lukașenko merită un oprobiu mult mai puternic decât până acum”, scrie Latouchko în săptămânalul britanic The New European.

Acest fost ministru al Culturii, care locuiește în exil la Varșovia după demiterea sa pentru că a convocat public noi alegeri în Belarus în 2020, a considerat că președintele belarus a fost „complice” la războiul din Ucraina, permițând Rusiei să-și folosească teritoriul pentru invazie.

„Poate fi pionul lui Putin, un lider păpușă într-un stat marionetă, dar este și un jucător major în această situație oribilă și este timpul ca Occidentul să realizeze acest lucru și să acționeze în consecință”, continuă el, cerând ca Belarusului să îi fie impuse aceleași sancțiuni” ca și cele care vizează interesele Rusiei.

În caz contrar, țările occidentale vor lăsa „o portiță uriașă”, avertizează el, permițând eludarea sancțiunilor prin Belarus, „unde rușii au încă acces la mărcile occidentale”.

Belarus a fost vizată de sancțiuni, în special datorită rolului său în atacul asupra Ucrainei, care sunt mai puțin extinse decât cele care vizează Rusia.

Londra a sancționat mai mulți înalți oficiali militari și companii din țară, iar Washingtonul i-a interzis lui Alexandru Lukașenko intrarea în Statele Unite, împreună cu soția și cei trei fii ai acestuia.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul