Criteriul National

Optsprezece întrebări şi răspunsuri esenţiale despre BREXIT

Optsprezece întrebări şi răspunsuri esenţiale despre BREXIT
iunie 02
12:20 2016

Acest articol este proiectat pentru a fi un ușor de înțeles ca un ghid și o șansă de a răspunde şi altor întrebări.

Brexit text with British and Eu flags illustration

Ce se va întâmpla?

Un referendum este organizat pe 23 iunie într-o zi de joi. Marea Britanie decide dacă  ar trebui să plece sau să rămână în Uniunea Europeană.

Ce este un referendum?

Un referendum este de fapt un vot în care toată lumea (sau aproape toată lumea), cu vârsta de vot pot lua parte, dând în mod normal, un „Da” sau „Nu” drept răspuns la o întrebare. Oricare parte care revin mai mult de jumătate din totalul voturilor exprimate se consideră a fi câștigat.

De ce este un referendum organizat?

Prim-ministrul David Cameron a promis să dețină unul, dacă el a câștigat alegerile generale în 2015, ca răspuns la creșterea costurilor apelurilor de la proprii săi parlamentari conservatori și Partidul Independenței din Marea Britanie (UKIP), care a susținut că Marea Britanie nu a avut un cuvânt de spus încă din 1975, atunci când a votat să rămână în UE, într-un referendum.

UE și-a schimbat foarte mult de atunci, câștigând mai mult control asupra vieții noastre de zi cu zi, au argumentat ei. Domnul Cameron a spus: „Este timpul ca poporul britanic să aibă un cuvânt de spus, este timpul să rezolve această problemă europeană în politica britanică.”.

Ce este Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană – adesea cunoscută ca UE – este un parteneriat economic și politic care implică 28 de țări europene.

A început după al Doilea Război Mondial pentru a promova cooperarea economică, cu ideea că țările care comercializează împreună sunt mai susceptibile de a evita merge la război unul cu altul. Ea a crescut şi a devenit o „piață unică”, care permite bunurilor și oamenilor să se deplaseze în jurul valorii, în principiu, ca și în cazul în care statele membre au o singură țară. Aceasta are propria moneda, euro, care este utilizat de 19 dintre țările membre, propriul parlament și stabilește acum norme într-o gamă largă de domenii – inclusiv asupra mediului, transportului, drepturile consumatorilor și chiar lucruri, cum ar fi taxele de telefonie mobilă.

Ce înseamnă Brexit?

Este un cuvânt care a devenit utilizat ca o modalitate de a spune prescurtare din Marea Britanie la ieșirea din UE – care fuzionează cuvintele din Marea Britanie și de ieșire pentru a obține Brexit, într-un același mod ca și ieșirea Greciei din UE a fost numit Grexit în trecut.

Cine va fi capabil să voteze?

Toţi cetățenii britanici, irlandezi și Commonwealth-ului de peste 18 ani care sunt rezidenți în Marea Britanie, alături de cetățeni britanici care trăiesc în străinătate, care au fost în registrul electoral, în Marea Britanie, în ultimii 15 de ani. Membrii ai Camerei Lorzilor și cetățenilor Commonwealth-ului din Gibraltar, vor fi, de asemenea, eligibile, spre deosebire de alegerile generale. Cetățenii din țările UE – în afară de Irlanda, Malta și Cipru – nu va primi un vot.

Ce pot vota ?

Acesta va fi un sistem similar cu cel în timpul altor alegeri. În primul rând, în cazul în care oricare britanic va fi înregistrat la vot, atunci i se va trimite o înştiinţare care o să-i spună când are loc votarea și în cazul în care ar dori să meargă la vot pe data de 23 iunie. În acea zi, atunci când britanicii vor merge la secția de votare li se va da o bucată de hârtie cu întrebarea referendumului cu privire la aceasta. Apoi în cabină, se va pune X în căsuța care reflectă alegerea fiecăruia și astfel se va pune hârtia într-o urnă de vot. În mod alternativ, va fi de asemenea, posibilitatea de a opta pentru a vota prin intermediul poștei.

Cum va fi formulată întrebarea referendumului ?

” În cazul în care Regatul Unit rămâne un membru al Uniunii Europene sau de a părăsi Uniunea Europeană ? „

Cine vrea ca Marea Britanie să părăsească UE ?

Publicul britanic este împărțite în mod echitabil în mod egal , potrivit ultimelor sondaje de opinie . Partidul Independenței din Marea Britanie , care a câștigat ultimele alegeri europene și a primit aproape patru milioane de voturi –  ar da 13 % dintre voturi legal exprimate –  pentru ieșirea Marii Britanii din UE . Aproximativ jumătate dintre parlamentari conservatori , inclusiv cinci miniștri , mai mulți parlamentari Muncii și PUD sunt de asemenea , în favoarea plecării .

De ce ei doresc ca Marea Britanie să plece din UE?

Ei cred că Marea Britanie este reținută de către UE , pe care acest organism le impune prea multe reguli cu privire la afacerile si cheltuielile de miliarde de lire sterline pe an.De asemenea, ei doresc ca Marea Britanie să preia controlul deplin al frontierelor sale și totdată militează pentru a reduce numărul de persoane care vin aici pentru a lucra . Unul dintre principalele principii ale aderării la UE este ” libera circulație ” , ceea ce înseamnă că nu este nevoie pentru a obține o viză pentru a merge și de a trăi într- o altă țară a UE . De asemenea, ei se opune ideii de ” uniune tot mai strânsă ” și ceea ce ei văd cum se mișcă spre crearea unui ” Statele Unite ale Europei „.

Cine vrea ca Marea Britanie să rămână în UE?

Prim-ministrul David Cameron vrea ca Marea Britanie să rămână în UE,  deoarece acum domnia sa are niște puteri înapoi de la ea. Șaisprezece membri ai cabinetului său, de asemenea, din nou din staff ul Partidul Conservator au promis să fie neutri în campanie. – De asemenea liderii Partidului Muncii, SNP, Plaid Cymru și Dems Lib sunt toţi în favoarea de a rămâne.

Președintele american Barack Obama vrea, de asemenea, ca Marea Britanie să rămână în UE, ca și alte națiuni UE, cum ar fi Franța și Germania. După cum am menționat mai sus, potrivit sondajelor, publicul britanic pare destul de uniform divizat pe această temă.

De ce ei doresc ca Marea Britanie să rămână în UE?

Cei care militează pentru Marea Britanie să rămână în UE spun că devine un mare impuls din calitatea de membru -de a face vânzarea de lucruri către alte țări din UE mult mai ușor . Totodată, în ceea ce priveşte fluxul de imigranți, dintre care majoritatea sunt tineri și dornici să muncească și ajută să plătească pentru serviciile publice. De asemenea ei cred că statutul Marii Britanii în lume s-ar fi deteriorat în condiţiile în care opţiunea de a părăsi ar deveni mai sigură, ca parte a clubului de 28 națiuni.

Cât de mult contribuie Regatul Unit la UE și cât de mult putem obține în schimb ?

Ca răspuns la această,m-am documentat şi am aflat că Marea Britanie este unul dintre cele 10 state membre care plătesc mai mult în bugetul UE decât primesc, doar Franța și Germania contribuind  mai mult . În perioada 2014-2015 , Polonia a fost cel mai mare beneficiar , urmată de Ungaria și Grecia . Marea Britanie, de asemenea, devine un rabat anual care a fost negociat de Margaret Thatcher , sub formă de granturi de dezvoltare regională și a plăților către agricultori , care a adăugat până la 4.6 bilioane de lire ( £ ) . Conform celor mai recente cifre ale  trezoreriei, contribuția netă din Marea Britanie pentru 2014/15 a fost de 8.8 bilioane de lire (£ ). – aproape dublul sumei din anul 2009-2010 . Oficiul Național de Audit a  utilizat o altă formulă care ia în considerare banii UE plătiţi direct companiilor din sectorul privat și a universităților pentru finanțarea cercetării și a măsurat în cursul exercițiului financiar al UE demonstrând faptul că această contribuție netă a Regatului Unit pentru 2014 a fost de 5.7 bilioane de lire (  £).

Ce legătură are acest lucru cu afacerile ?

Marile afaceri – cu câteva excepții – tind să fie în favoarea Marii Britanii rămânerii în UE , deoarece ar face mai ușor pentru ei ca să-şi se mute banii, oamenii și produsele din întreaga lume . Preşedintele BT Sir Mike Rake  spune că „nu sunt alternative credibile” de a rămâne în UE . Dar, alții nu sunt de acord , cum ar fi Lord Bamford , presedintele JCB , care spune că o ieșire a UE ar permite Regatului Unit să negocieze acorduri comerciale ca țara noastră ” , mai degrabă decât să fie una din cele 28 de națiuni ” . Multe firme mici și mijlocii ar aprecia o reducere a birocrației și a ceea ce ei văd reglementările ca fiind mărunte . Camera de Comerț Britanică spune că 55 % dintre membrii  vor ca să stea într- o UE reformată .

În cazul în care cetățenii UE ar părăsi Regatul Unit al Marii Britanii vor avea nevoie de permise speciale pentru a lucra în UE ?

O mulțime de oameni au întrebat despre acest lucru . O mulțime ar depinde de tipul de afacere din Marea Britanie care ar fi în concirdanţă cu normele UE după ieșire . În cazul în care au rămas în cadrul pieței unice , aceasta ar păstra aproape sigur drepturile de liberă circulație permit cetățenii Regatului Unit veniţi să lucreze în UE și vice -versa . În cazul în care guvernul a optat să impună restricții de permise de muncă , așa cum vrea UKIP , atunci alte țări ar putea pe bază de reciprocitate , ceea ce înseamnă că britanicii ar trebui să  aplice pentru vize la locul de muncă .

Așa că ar fi mai bine în Marea Britanie sau în afara ei în aceste condiţii ?

Acest lucru depinde în ce fel se uită populaţia- sau ceea ce crede că este important . Ieșirea din UE, ar fi un mare pas – fără îndoială, mult mai important decât cine ar câștiga alegerile generale – dar ar elibera națiunea sau o va condamna la ruina economică ?

Cât timp va dura pentru Marea Britanie să părăsească UE ?

Aceasta a fost o întrebare adresată de mulți oameni . Perioada minimă , după un vot negativ exprimat ar fi de doi ani . În tot acest timp Marea Britanie va continua să respecte tratatele și legile UE , dar care nu participă la nicio luare a deciziilor , astfel cum acesta a negociat un acord de retragere și termenii relației sale cu toate cele 27 de națiuni  . În practică, aceasta poate dura mai mult de doi ani , în funcție de modul în care merg negocierile.

eu-referendum

Atunci,când și cum vor fi anunțate rezultatele ?

Se va şti precis atunci când urnele vor fi  închise la 22:00 GMT , joi 23 iunie, la 382 de centre locale din Marea Britanie . Aceste rezultate locale vor fi declarate în paralel cu numărătorile ce vor fi  finalizate înainte de a fi asamblate la cele 12 centre regionale, care vor declara , de asemenea, totalurile pentru fiecare parte . Un ofițer șef va anunța apoi rezultatul general de la Manchester Town Hall, cel mai probabil a doua zi în cadru solemn.

Sursa foto neogaf.comwww.ibtimes.co.uk

Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu