Criteriul National

Optsprezece întrebări şi răspunsuri esenţiale despre BREXIT

Optsprezece întrebări şi răspunsuri esenţiale despre BREXIT
iunie 02
12:20 2016

Acest articol este proiectat pentru a fi un ușor de înțeles ca un ghid și o șansă de a răspunde şi altor întrebări.

Brexit text with British and Eu flags illustration

Ce se va întâmpla?

Un referendum este organizat pe 23 iunie într-o zi de joi. Marea Britanie decide dacă  ar trebui să plece sau să rămână în Uniunea Europeană.

Ce este un referendum?

Un referendum este de fapt un vot în care toată lumea (sau aproape toată lumea), cu vârsta de vot pot lua parte, dând în mod normal, un „Da” sau „Nu” drept răspuns la o întrebare. Oricare parte care revin mai mult de jumătate din totalul voturilor exprimate se consideră a fi câștigat.

De ce este un referendum organizat?

Prim-ministrul David Cameron a promis să dețină unul, dacă el a câștigat alegerile generale în 2015, ca răspuns la creșterea costurilor apelurilor de la proprii săi parlamentari conservatori și Partidul Independenței din Marea Britanie (UKIP), care a susținut că Marea Britanie nu a avut un cuvânt de spus încă din 1975, atunci când a votat să rămână în UE, într-un referendum.

UE și-a schimbat foarte mult de atunci, câștigând mai mult control asupra vieții noastre de zi cu zi, au argumentat ei. Domnul Cameron a spus: „Este timpul ca poporul britanic să aibă un cuvânt de spus, este timpul să rezolve această problemă europeană în politica britanică.”.

Ce este Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană – adesea cunoscută ca UE – este un parteneriat economic și politic care implică 28 de țări europene.

A început după al Doilea Război Mondial pentru a promova cooperarea economică, cu ideea că țările care comercializează împreună sunt mai susceptibile de a evita merge la război unul cu altul. Ea a crescut şi a devenit o „piață unică”, care permite bunurilor și oamenilor să se deplaseze în jurul valorii, în principiu, ca și în cazul în care statele membre au o singură țară. Aceasta are propria moneda, euro, care este utilizat de 19 dintre țările membre, propriul parlament și stabilește acum norme într-o gamă largă de domenii – inclusiv asupra mediului, transportului, drepturile consumatorilor și chiar lucruri, cum ar fi taxele de telefonie mobilă.

Ce înseamnă Brexit?

Este un cuvânt care a devenit utilizat ca o modalitate de a spune prescurtare din Marea Britanie la ieșirea din UE – care fuzionează cuvintele din Marea Britanie și de ieșire pentru a obține Brexit, într-un același mod ca și ieșirea Greciei din UE a fost numit Grexit în trecut.

Cine va fi capabil să voteze?

Toţi cetățenii britanici, irlandezi și Commonwealth-ului de peste 18 ani care sunt rezidenți în Marea Britanie, alături de cetățeni britanici care trăiesc în străinătate, care au fost în registrul electoral, în Marea Britanie, în ultimii 15 de ani. Membrii ai Camerei Lorzilor și cetățenilor Commonwealth-ului din Gibraltar, vor fi, de asemenea, eligibile, spre deosebire de alegerile generale. Cetățenii din țările UE – în afară de Irlanda, Malta și Cipru – nu va primi un vot.

Ce pot vota ?

Acesta va fi un sistem similar cu cel în timpul altor alegeri. În primul rând, în cazul în care oricare britanic va fi înregistrat la vot, atunci i se va trimite o înştiinţare care o să-i spună când are loc votarea și în cazul în care ar dori să meargă la vot pe data de 23 iunie. În acea zi, atunci când britanicii vor merge la secția de votare li se va da o bucată de hârtie cu întrebarea referendumului cu privire la aceasta. Apoi în cabină, se va pune X în căsuța care reflectă alegerea fiecăruia și astfel se va pune hârtia într-o urnă de vot. În mod alternativ, va fi de asemenea, posibilitatea de a opta pentru a vota prin intermediul poștei.

Cum va fi formulată întrebarea referendumului ?

” În cazul în care Regatul Unit rămâne un membru al Uniunii Europene sau de a părăsi Uniunea Europeană ? „

Cine vrea ca Marea Britanie să părăsească UE ?

Publicul britanic este împărțite în mod echitabil în mod egal , potrivit ultimelor sondaje de opinie . Partidul Independenței din Marea Britanie , care a câștigat ultimele alegeri europene și a primit aproape patru milioane de voturi –  ar da 13 % dintre voturi legal exprimate –  pentru ieșirea Marii Britanii din UE . Aproximativ jumătate dintre parlamentari conservatori , inclusiv cinci miniștri , mai mulți parlamentari Muncii și PUD sunt de asemenea , în favoarea plecării .

De ce ei doresc ca Marea Britanie să plece din UE?

Ei cred că Marea Britanie este reținută de către UE , pe care acest organism le impune prea multe reguli cu privire la afacerile si cheltuielile de miliarde de lire sterline pe an.De asemenea, ei doresc ca Marea Britanie să preia controlul deplin al frontierelor sale și totdată militează pentru a reduce numărul de persoane care vin aici pentru a lucra . Unul dintre principalele principii ale aderării la UE este ” libera circulație ” , ceea ce înseamnă că nu este nevoie pentru a obține o viză pentru a merge și de a trăi într- o altă țară a UE . De asemenea, ei se opune ideii de ” uniune tot mai strânsă ” și ceea ce ei văd cum se mișcă spre crearea unui ” Statele Unite ale Europei „.

Cine vrea ca Marea Britanie să rămână în UE?

Prim-ministrul David Cameron vrea ca Marea Britanie să rămână în UE,  deoarece acum domnia sa are niște puteri înapoi de la ea. Șaisprezece membri ai cabinetului său, de asemenea, din nou din staff ul Partidul Conservator au promis să fie neutri în campanie. – De asemenea liderii Partidului Muncii, SNP, Plaid Cymru și Dems Lib sunt toţi în favoarea de a rămâne.

Președintele american Barack Obama vrea, de asemenea, ca Marea Britanie să rămână în UE, ca și alte națiuni UE, cum ar fi Franța și Germania. După cum am menționat mai sus, potrivit sondajelor, publicul britanic pare destul de uniform divizat pe această temă.

De ce ei doresc ca Marea Britanie să rămână în UE?

Cei care militează pentru Marea Britanie să rămână în UE spun că devine un mare impuls din calitatea de membru -de a face vânzarea de lucruri către alte țări din UE mult mai ușor . Totodată, în ceea ce priveşte fluxul de imigranți, dintre care majoritatea sunt tineri și dornici să muncească și ajută să plătească pentru serviciile publice. De asemenea ei cred că statutul Marii Britanii în lume s-ar fi deteriorat în condiţiile în care opţiunea de a părăsi ar deveni mai sigură, ca parte a clubului de 28 națiuni.

Cât de mult contribuie Regatul Unit la UE și cât de mult putem obține în schimb ?

Ca răspuns la această,m-am documentat şi am aflat că Marea Britanie este unul dintre cele 10 state membre care plătesc mai mult în bugetul UE decât primesc, doar Franța și Germania contribuind  mai mult . În perioada 2014-2015 , Polonia a fost cel mai mare beneficiar , urmată de Ungaria și Grecia . Marea Britanie, de asemenea, devine un rabat anual care a fost negociat de Margaret Thatcher , sub formă de granturi de dezvoltare regională și a plăților către agricultori , care a adăugat până la 4.6 bilioane de lire ( £ ) . Conform celor mai recente cifre ale  trezoreriei, contribuția netă din Marea Britanie pentru 2014/15 a fost de 8.8 bilioane de lire (£ ). – aproape dublul sumei din anul 2009-2010 . Oficiul Național de Audit a  utilizat o altă formulă care ia în considerare banii UE plătiţi direct companiilor din sectorul privat și a universităților pentru finanțarea cercetării și a măsurat în cursul exercițiului financiar al UE demonstrând faptul că această contribuție netă a Regatului Unit pentru 2014 a fost de 5.7 bilioane de lire (  £).

Ce legătură are acest lucru cu afacerile ?

Marile afaceri – cu câteva excepții – tind să fie în favoarea Marii Britanii rămânerii în UE , deoarece ar face mai ușor pentru ei ca să-şi se mute banii, oamenii și produsele din întreaga lume . Preşedintele BT Sir Mike Rake  spune că „nu sunt alternative credibile” de a rămâne în UE . Dar, alții nu sunt de acord , cum ar fi Lord Bamford , presedintele JCB , care spune că o ieșire a UE ar permite Regatului Unit să negocieze acorduri comerciale ca țara noastră ” , mai degrabă decât să fie una din cele 28 de națiuni ” . Multe firme mici și mijlocii ar aprecia o reducere a birocrației și a ceea ce ei văd reglementările ca fiind mărunte . Camera de Comerț Britanică spune că 55 % dintre membrii  vor ca să stea într- o UE reformată .

În cazul în care cetățenii UE ar părăsi Regatul Unit al Marii Britanii vor avea nevoie de permise speciale pentru a lucra în UE ?

O mulțime de oameni au întrebat despre acest lucru . O mulțime ar depinde de tipul de afacere din Marea Britanie care ar fi în concirdanţă cu normele UE după ieșire . În cazul în care au rămas în cadrul pieței unice , aceasta ar păstra aproape sigur drepturile de liberă circulație permit cetățenii Regatului Unit veniţi să lucreze în UE și vice -versa . În cazul în care guvernul a optat să impună restricții de permise de muncă , așa cum vrea UKIP , atunci alte țări ar putea pe bază de reciprocitate , ceea ce înseamnă că britanicii ar trebui să  aplice pentru vize la locul de muncă .

Așa că ar fi mai bine în Marea Britanie sau în afara ei în aceste condiţii ?

Acest lucru depinde în ce fel se uită populaţia- sau ceea ce crede că este important . Ieșirea din UE, ar fi un mare pas – fără îndoială, mult mai important decât cine ar câștiga alegerile generale – dar ar elibera națiunea sau o va condamna la ruina economică ?

Cât timp va dura pentru Marea Britanie să părăsească UE ?

Aceasta a fost o întrebare adresată de mulți oameni . Perioada minimă , după un vot negativ exprimat ar fi de doi ani . În tot acest timp Marea Britanie va continua să respecte tratatele și legile UE , dar care nu participă la nicio luare a deciziilor , astfel cum acesta a negociat un acord de retragere și termenii relației sale cu toate cele 27 de națiuni  . În practică, aceasta poate dura mai mult de doi ani , în funcție de modul în care merg negocierile.

eu-referendum

Atunci,când și cum vor fi anunțate rezultatele ?

Se va şti precis atunci când urnele vor fi  închise la 22:00 GMT , joi 23 iunie, la 382 de centre locale din Marea Britanie . Aceste rezultate locale vor fi declarate în paralel cu numărătorile ce vor fi  finalizate înainte de a fi asamblate la cele 12 centre regionale, care vor declara , de asemenea, totalurile pentru fiecare parte . Un ofițer șef va anunța apoi rezultatul general de la Manchester Town Hall, cel mai probabil a doua zi în cadru solemn.

Sursa foto neogaf.comwww.ibtimes.co.uk

Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo