Criteriul National

Orașul Amsterdam va găzdui noul sediu al Agenției Europene a Medicamentului

Orașul Amsterdam va găzdui noul sediu al Agenției Europene a Medicamentului
noiembrie 21
11:53 2017

De asemenea, capitala Franței- Paris- va găzdui sediul Autorității Bancare Europene. Ambele orașe au fost alese prin tragere la sorți, după mai multe runde de vot extrem de strânse.

amsterdam

Istoricul alegerilor

Decizia privind alegerea de către acest for –  Agenția Europeană pentru Medicamente  (European Medicines Agency )a fost luată prima dată, luni după-amiază. Miniștrii UE au acordat orașelor Milano și Amsterdam 13 voturi fiecare în runda finală de vot, lăsând președinția estoniană a Consiliului UE să supravegheze selecția finală. A fost o lovitură pentru țările din Europa Centrală și de Est care au susținut de mult că ar trebui să primească distincția EMA, deoarece nu găzduiesc deja o agenție a UE.

Bratislava a fost considerat unul dintre orașele favorite înainte de votul de luni, dar nu a trecut de prima rundă de vot. Slovacia a fost singura țară care s-a abținut de la vot în a doua și a treia etapă, a confirmat ministrul Sănătății Tomáš Drucker. De altfel, cele trei orașe care au avansat în fazele finale Milano, Amsterdam și Copenhaga au efectuat cel de- al doilea tur de scrutin, iar Milano și Amsterdam au avansat în cel de-al treilea.

În toate cele nouăsprezece țări din UE, cererea inițială de găzduire a agenției a fost inițiată, deși Malta, Croația și Irlanda s-au retras cu puțin timp înainte de vot. Abținerea Sloveniei a dus la photofinish acest duel dintre Milano și Amsterdam în ultima rundă.

La puțin timp după votul EMA, miniștrii și-au îndreptat atenția către European Banking Authority ABE – și rezultatul a fost, de asemenea, legat. Votarea a fost strânsă, iar  orașele Frankfurt și Dublin au aderat ca partizane ale Paris-ului în al doilea tur de scrutin, înainte ca Frankfurt-ul să fie eliminat, lăsând Franța și Irlanda să-și dispute supremația. Runda finală a văzut o remiză la 13-13, cu Paris-ul scos ca și cîștigător, ca urmare a unei trageri la sorți. Orațul german Frankfurt a fost considerat favorit inițial pentru a găzdui agenția bancară, dar anumite voci din interior au declarat pentru curiozitatea mass-mediei internaționale că Parisul și-a redesenat dorința de a câștiga EBA în ultimele săptămâni.

De aceea, locuitorii din Paris ar trebui să fie încântați de rezultat. Sursele guvernamentale sunt conțtiente de faptul că.  ceea ce va ajuta la dorința lor este coroborată cu o altă coordonatș, aceea de a deveni noul centru financiar al UE, din moment ce Brexit-ul a obligat Londra să iasă din blocul comunitar. Într-o declarație, ABE a salutat rezultatul: „Aceasta este o decizie importantă pentru Autoritate care garantează o continuă continuă a activităților sale prin reasigurarea personalului său actual și viitor în noua locație și punând capăt unei perioade de incertitudine. ABE este încrezător că Franța va sprijini Autoritatea pentru a asigura o tranziție lină „.

Marea mișcare de reglementare a medicamentelor

EMA este una dintre cele mai râvnite brevete ale Brexit, datorită celor aproape 900 de angajați bine plătiți, rolul său în centrul sistemului UE de aprobare a drogurilor și al industriei masive de cercetare și dezvoltare pe care o hrănește. De asemenea, agenția conduce turismul de afaceri, cu peste 30.000 de experți care zboară în întâlnirile EMA în fiecare an. Acum, toți ochii se vor afla pe Amsterdam, care va deține cheia dar și răspunsurile referitoare la agenția UE privind siguranța medicamentelor ce se pot mișca fără probleme de la Londra pe continent fără să le perturbe activitatea.

ema

Alegerea orașului Amsterdam este probabil o veste bună pentru angajații EMA, care, într-un sondaj efectuat la începutul acestui an, au pus orașul în fruntea listei de locuri pe care ar urma să o urmeze agenției. Mai mult de 80% dintre angajați au declarat că vor merge la Amsterdam dacă agenția se va deplasa acolo. Chiar ți angajații LGBT ai EMA pot, de asemenea, să respire cu ușurință în urma preocupărilor lor vocale, deoarece Olanda recunoaște căsătoriile între persoane de același sex.

Amsterdam continuă să lucreze la clădirea care se va ridica la Zuidas, cartierul de afaceri al orașului, pentru a găzdui EMA. Clădirea va fi construită pentru nevoile EMA, o afacere similară cu cea pe care agenția o are la Canary Wharf din Londra, a declarat guvernul olandez la începutul acestui an. EMA va plăti ”prețul corect al piaței” pentru chirie odată ce acesta se va deplasa, a declarat fostul ministru olandez al sănătății, Edith Schippers, în această vară, când a prezentat oferta Amsterdamului la Bruxelles.

Clădirea ar trebui să fie gata până în LUNA aprilie 2019, dar este posibil ca personalul EMA să aibă nevoie de o locație temporară pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a se muta în noua clădire, a spus Kajsa Ollongren, viceprimarul orașului Amsterdam. Pharma și anumite grupur de pacienți au solicitat o tranziție fără întreruperi pentru a se asigura că activitatea agenției în ceea ce privește aprobarea medicamentelor în UE nu este afectată. Ei au salutat anunțul conform căruia agenția se va muta în Amsterdam. La începutul acestei luni, EMA a solicitat crearea unei structuri comune de guvernare cu țara de succes și a promis „vizibilitatea deplină” a efortului de relocare, inclusiv o „diagramă de monitorizare” pentru a urmări progresul.

Sursa foto : Politico Europe

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo