Criteriul National

Orban, despre posibilitatea ca USR să retragă sprijinul Guvernului: Nu mi se pare corect ce fac – Radio – TV

Orban, despre posibilitatea ca USR să retragă sprijinul Guvernului: Nu mi se pare corect ce fac – Radio – TV
decembrie 17
00:50 2019
Ludovic Orban a declarat luni seară, la TVR1, referitor la posibilitatea ca USR să retragă sprijinul Guvernului pe tema eliminării pensiilor speciale din Codul administrativ, că nu este corect ce face partidul condus de Dan Barna, pentru că trebuie ca CCR să se pronunțe pe sesizarea acelei ordonanțe de urgență, potrivit Mediafax.

„Ordonanța de urgență privind Codul administrativ, care a instituit indemnizațiile pentru primari și viceprimari, este supusă controlului constituțional. Avocatul Poporului atacat-o la Curtea Constituțională în integralitatea ei și asta este supusă controlului constituțional. Din punctul meu de vedere, până la exercitarea controlului constituțional, aceste forme nu pot fi plătite, pentru că dacă se pronunță CCR și spune că e neconstituțională trebuie să dea banii înapoi. Trebuie așteptat până la pronunțarea CCR”, a afirmat Ludovic Orban, luni la TVR 1.

Premierul a adăugat că până când nu se pronunță CCR pe acea excepție privind OUG care aduce modificări Codului administrativ nu este corect să fie plătite acele indemnizații.

„Nu mi se pare corect ce face USR. Nu mi se pare corect pentru că ei știu că am discutat subiectul acesta și acesta e punctul meu de vedere pe care l-am spus în discuții. Spre deosebire de USR, PNL are 1.100 de primari. Dar eu sunt un om corect, eu întotdeauna la baza unei decizii țin cont de elementele de lege. La ora actuală, ordonanța e supusă controlului constituțional și controlul constituțional a fost declanșat. Până la pronunțarea CCR nu este corect să plătești aceste indemnizații”, a conchis Orban.

Reacția șefului Executivului vine după ce Florina Presadă a anunțat că va propune Comitetului Politic al USR retragererea sprijinului acordat Cabinetului Orban, dacă Executivul nu ia măsuri săptămâna viitoare pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi și asupra OUG pentru eliminarea pensiilor speciale din Codul administrativ.

„Avem un acord cu PNL iar pe aceste două chestiuni nu am văzut nimic concret până acum. Timpul trece iar în curând va fi prea târziu: pensiile speciale pentru primari intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar comunităţile locale au nevoie de primari aleşi în două tururi, nu de baroni locali. Iubeşte România cu ochii deschişi!”, a explicat Florina Presadă.

CCR va discuta pe 21 ianuarie excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului cu privire la ordonanța de urgență care a modificat Codul administrativ.

Pe 28 august, Avocatul Poporului Renate Weber a sesizat Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență a Guvernului pe Codul Administrativ, potrivit unui comunicat de presă.

Avocatul Poporului consideră că modificarea Codului administrativ prin Ordonanță de urgență nu se justifică.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul