Criteriul National

Ordonanța 21/2002 e împotmolită sau delăsarea guvernanților e bucuria nesimțiților din trafic?

Ordonanța 21/2002 e împotmolită sau delăsarea guvernanților e bucuria nesimțiților din trafic?
septembrie 15
06:47 2016

Acum fix un an de zile exista o propunere legislativă ce viza modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale. Potrivit proiectului de lege, atât persoanele fizice, cât și cele juridice ar fi fost sancționate pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor și a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum și pentru aruncarea la întâmplare a gunoaielor și a mucurilor de țigară din mașini.

images
Amenda aplicabilă era cuprinsă în ambele cazuri, între 1.000 și 2.500 de lei, potrivit soie-ului avocat.net.
„În alte ţări, amenzile pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise sunt usturătoare şi, cel mai important, se aplică, încât oamenii respectă legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre şi din autovehicule nici nu se mai pune problema”, se arată în expunerea de motive.,

Mai deunăzi,Teodor Balan( lider în cadrul Sindicatului Național al Polițiștilor și Vameșilor Pro Lex) a explicat ca în prezent la nivel central, amenzile se aplica prie hotărâri de consiliu local. Mai mult, amenzile se acordă greu deoarece este nevoie de martori.

“Proiectul de lege este bine-venit pentru a stopa acest fenomen. Din păcate, opinia publică nu prea reacționează pentru că, atunci când ai nevoie de un martor, nu prea se oferă nimeni. De ajutor sunt și vor fi și mai mult – dacă legea intră în vigoare – camerele de monitorizare, pentru ca poți merge în instanță cu filmarea delictului; camerele, fiind omologate, au rol de probatoriu.


Însă, așa cum vă imaginaţi aruncarea gunoaielor între blocuri va fi o problemă spinoasă pentru că acolo nu există camere video. „Noi am mai gasit pungi de gunoi aruncate in strada de la societati comerciale si am gasit in ele coduri fiscale, le-am identificat si le-am sanctionat. Chiar si gunoiul unei persoane fizice poate fi identificat pana la urma”, a precizat Teodor Balan.

Cert este ca într-o țară civilizată, dacă ești prins că ai aruncat vreo sticla goală de suc pe geam, primesti o amendă pe care o vor plăti mai multe… generații de-ale tale de acum înainte. Tocmai din acest motiv nu există în străinătate conceptul de a-ți arunca mizeria pe geam.

În schimb, România este din păcate plină de specimene dubioase fără pic de educație, persoane care în interiorul creierelor minuscule pe care le dețin au impresia greșită ca este dreptul lor de român prost să arunce mizeria pe geam. Constat cu părere de rău ca trebuie să treacă foarte mult timp până când macar acest aspect să se schimbe în România.

Cum s-ar liniști și cuminți populația atunci când ar auzi și vedea că „simplul gest” de a  arunca pe geam gunoi, inclusiv un simplu muc de țigară este sinonim cu o amendă de la 1000 la 2500 de lei? Oare de ce s-au inventat scrumierele?

d001ab59bc24d0d0cd829514fe58746f

Noutățile despre aceasta lege se cam lasă așteptate, numai că instituția statului- Poliția rutieră nu face nimic în acest sens.Nu suntem noi în măsură să dăm directive și comenzi,dar ar fi cazul și s-ar impune să se înceapă să se folosească camerele de supraveghere nu numai penteu abaterile din trafic.Dacă tot se dispune de atâta tehnologie, dacă tot se vrea educarea populaţiei și totodată rotunjirea sumelor pentru bugetul de stat provenit din amenzi,ce ar fi ca onorabilii polițiști să îi poată identifica pe cei care fac mizerie în trafic?

 

Sursa foto : http:// google.com

Prof.Dr.Daniel Mihai.CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo