Criteriul National

Osman Kavala, simbol al represiunii împotriva societății civile din Turcia, rămâne în continuare încarcerat / O nouă amânare a sentinței

Osman Kavala, simbol al represiunii împotriva societății civile din Turcia, rămâne în continuare încarcerat / O nouă amânare a sentinței
martie 21
15:48 2022

Un tribunal turc a decis luni că filantropul Osman Kavala – un critic al puterii de la Ankara – va mai rămâne în închisoare cel puțin încă o lună, în timp ce avocații își pregătesc declarațiile finale într-un proces care a provocat tensiuni între Ankara și aliații săi occidentali, scrie Reuters. Kavala se află în închisoare de peste 4 ani, deși nu există o condamnare.

Osman Kavala este tinut in inchisoare de aproape 5 aniFoto: Handout / AFP / Profimedia

Era de așteptat ca instanța să ajungă la un verdict luni, însă avocații apărării au cerut mai mult timp pentru a răspunde la opinia finală a procurorului asupra cazului. Judecătorul a stabilit o nouă dată în 22 aprilie pentru ceea ce ar putea fi pledoariile finale.

Kavala a fost pus sub acuzare inițial în octombrie 2017 pentru susținerea protestelor antiguvernamentale din 2013, cunoscute drept mișcarea Gezi, împotriva lui Erdogan, pe atunci prim-ministru al Turciei. În pofida achitării sale în luna februarie a anului următor, acesta nu a putut părăsi închisoarea, fiind imediat reținut de către poliție ca urmare a unei alte investigații în care este acuzat de o tentativă de lovitură de stat împotriva lui Erdogan, în 2016.

Încarcerarea sa l-a făcut unul din simbolurile represiunii orchestrate împotriva societății civile din Turcia.

Luna trecută, Consiliul Europei a trimis cazul lui Kavala Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a stabili dacă Turcia și-a îndeplinit obligația de a pune în aplicare o hotărâre anterioară a CEDO, în urmă cu mai bine de doi ani, conform căreia acesta ar trebui eliberat imediat.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul