Criteriul National

Osmoza inversa – Un beneficiu pentru viata umana

Osmoza inversa – Un beneficiu pentru viata umana
aprilie 06
13:05 2020

Problema curatarii apei de la robinet este in prezent destul de acuta, mai ales daca familia are persoane in varsta cu boli gastrointestinale sau de rinichi sau chiar copii. A pune primul dispozitiv oferit sub chiuveta nu este cel mai bun lucru. Evident, ar trebui sa cumperi un sistem de filtrare cu osmoza inversa numai de la producatori cunoscuti. Nu toata lumea intelege cum functioneaza un filtru cu osmoza inversa.

Purificarea apei prin osmoza inversa: principiul filtrului

Osmoza este una dintre principalele membrane pentru separarea solutiilor in componente, bazata pe trecerea moleculelor printr-o membrana semipermeabila dintr-un volum cu o concentratie mai mica de substante dizolvate la o concentratie mai mare. Astfel, in procesul de osmoza obisnuita, este posibila obtinerea unei solutii mai saturate cu microelemente, iar cu osmoza inversa, dimpotriva, sunt eliminate toate microorganismele. Tehnologia de osmoza inversa este o metoda eficienta de desalinizare a apei sarate. Aceasta metoda a fost dezvoltata in anii 50 ai secolului trecut in Statele Unite pentru a rezolva problemele furnizarii apei tehnice pe coasta de vest – California si zonele inconjuratoare. Cert este ca in orasele si regiunile cu apa sarata, atunci cand forezi puturi, chiar si la adancimi mari, apa ramane sarata. Datorita tehnologiei de osmoza inversa, apa este desalinizata.

Proiectarea filtrului de osmoza inversa

Un sistem de tratare a apei cu osmoza inversa casnic, este format din mai multe cartuse cu filtre si o membrana, precum si un rezervor pentru apa purificata, de obicei 8-12 litri. Cel mai usor de instalat sub orice chiuveta, este cumpararea unui kit care contine toate componentele necesare. La intrarea sistemului, in fata membranei, exista unul sau doua prefiltre care prind particule de nisip, rugina si altele asemenea, care se gasesc in apa. Apoi, apa este furnizata membranei. Partea purificata a apei intra in rezervorul de stocare. In acelasi timp, o cantitate mare de apa care nu a trecut prin orificiile membranei (pana la 75%) cu o concentratie mare de impuritati, se poate contopi in canalizare. Apa din rezervorul de depozitare trece printr-unul sau doua filtre de finisare, apoi poate fi folosita.

Functionalitate si caracteristici

Filtrele cu osmoza inversa pentru uz casnic au o resursa de 4000-15 000 l si o capacitate de la 7,8 l / h la 15 l / h. Pentru o familie de patru membri, un filtru cu o resursa de 5000 de litri este suficient pentru un an si jumatate, doi ani. Apa de la iesirea filtrului este purificata nu numai de impuritatile chimice, ci chiar si de bacterii si virusi. O data la sase luni, este necesar sa schimbi cartusele de pre-curatare si o data pe an filtrele de finisare. Toate acestea se pot face independent si fara utilizarea unor instrumente speciale. Filtrele casnice pot fi instalate intr-o casa privata, cabana, intr-o casa de la tara, intr-un apartament sau intr-un birou mic.

 

Filtrele pe baza de osmoza inversa elimina din apa ionii de clor, fier, metale grele, insecticide, ingrasaminte, arsenic, dar si magneziu, potasiu, calciu si alte oligoelemente vitale. Apa obtinuta prin osmoza inversa are un grad de purificare de impuritati pana la 98% (in unitatile industriale – pana la 100%). In proprietatile sale, se apropie de apa tehnica. Trebuie avut in vedere faptul ca apa purificata si desalinizata prin metoda osmozei inverse, nu contine saruri minerale, chiar daca acestea sunt necesare organismului.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul