Criteriul National

Pandemia de Covid-19, noul „11 septembrie” (Jornal Económico) – International

Pandemia de Covid-19, noul „11 septembrie” (Jornal Económico) – International
august 10
00:36 2020
Pandemia de Covid-19 poate fi privită drept un nou „11 septembrie” ca urmare a impactului său global și de durată, scrie într-un editorial ziarul portughez Jornal Económico, citat de Rador.

În urmă cu aproape 20 de ani, brusc și „fără avertisment”, căderea Turnurilor Gemene a traumatizat o generație și a marcat un punct de cotitură într-o lume care părea să se „detensioneze” treptat și să devină mai liberă, mai ales de la sfârșitul războiului rece. De altfel, este necesar să revenim la căderea zidului Berlinului pentru a găsi un moment de aceeași importanță în istoria mai recentă.

11 septembrie ne-a adus noi războaie, noi alianțe și noi divizări, terorismul fără chip, mai multă xenofobie, dar și consolidarea agendelor de securitate. De asemenea, a fost începutul unei perspective mai sceptice asupra guvernelor și a voinţei lor de a le spune adevărul cetățenilor. În acelaşi fel, și respectând aforismul potrivit căruia „există decenii în care nu se întâmplă nimic, dar există săptămâni în care se petrec decenii”, există o lume înainte și după pandemia pe care încă o descoperim.

Oamenii au schimbat deja felul în care se raportează, trăiesc, muncesc și cheltuiesc banii. Companiile au înţeles deja că trebuie să se adapteze din punct de vedere financiar, operațional și de piață. Statele devin și mai puternice, dar și mai îndatorate și mai dependente de un sistem monetar care îşi testează limitele, iar marile puteri manifestă o mare neîncredere reciprocă. Și, la fel ca în 2001, frica și îndoiala prevalează în viața noastră de zi cu zi.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul