
Panourile fotovoltaice au luat o amploare din ce în ce mai mare în România, mai ales în contextul creșterii prețului energiei electrice. Din ce în ce mai mulți oameni își doresc să devină indepedenți, din acest punct de vedere, și optează pentru astfel de surse de energie, în detrimentul celei clasice.
Dacă iei în considerare să adopți și tu acest sistem, sigur te va ajuta să afli mai multe informații.
Ce este și cum funcționează un panou fotovoltaic
Pentru început, este necesar să înțelegi ce reprezintă și care sunt principiile de funcționare ale unui panou fotovoltaic sau solar, cum mai este cunoscut. Acestea captează energia emisă de soare, pe care o transformă, cu ajutorul celulelor solare sau fotovoltaice, în energie electrică.
Este important să știi că panourile fotovoltaice vor produce energie electrică și în zilelele înnorate, însă cantitatea va fi mai scăzută decât aceea generată în zilele în care afară este soare puternic.
Care sunt avantajele folosirii panourilor fotovoltaice?
Deși în urmă cu ceva ani tehnologia era scumpă și nu extrem de avantajoasă, aceasta a evoluat și este, în același timp, rentabilă din punct de vedere economic și benefică pentru mediul înconjurător.
Principalele beneficii ale utilizării panourilor fotovoltaice sunt:
- Costuri reduse la energie electrică
Așa cum menționam anterior, principalul avantaj este acela economic, al reducerii costurilor facturilor la energie electrică deoarece folosești energia solară care provine din natură și este gratuită, iar dacă produci mai mult decât consumi și ești conectat la rețeaua națională, poți chiar să primești bani pentru energia injectată în rețeaua publică. Mai mult, electricitatea pe care o produc panourile au un preț fix, așa că majorarea prețului la energie electrică nu va mai fi o problemă pentru tine. Descopera gama completa de panouri fotovoltaice pe Emag!
- Consum eco-friendly
Energia solară este regenerabilă, eco-friendly și inepuizabilă (atâta timp cât va exista soarele). Nu vei polua mediul înconjurător pentru că aceasta nu produce gaze cu efect de seră și vei contribui la reducerrea amprentei de carbon întrucât panourile fotovoltaice sunt reciclabile.
- Durabilitate și costuri mici de întreținere
Cei mai mulți dintre producători afirmă că panourile fotovoltaice au o durată de viață cuprinsă între 20 și 25 de ani, iar asta pentru că, neexistând piese care să se afle în mișcare, uzura este mică. Cât despre întreținere, panourile nu au nevoie de altceva decât să fie spălate de câteva ori pe an.
Care sunt dezavantajele utilizării panourilor fotovoltaice?
Există și câteva dezavantaje, cum ar fi:
- Cost de achiziție ridicat
Prețul panourilor este destul de mare, însă el poate fi amortizat în câțiva ani, având în vedere economia pe care o vei face în ceea ce privește prețul mult mai mic al facturilor la energie electrică. În orice caz, există variante prin care poți plăti mai puțin, cum ar fi granturile sau achiziția doar a unui panou solar pentru apă caldă.
- Condițiile meteorologice
Chiar dacă panourile vor produce energie electrică și în zilele ploioase sau înnorate, randamentul va fi mai scăzut. De asemenea, noaptea nu se va produce energie, însă există discuții despre inventarea unui sistem care să funcționeze și pe timpul nopții.
Sperăm că te-am ajutat să te decizi!