Criteriul National

Papa discută pentru prima dată despre persecuția împotriva uigurilor – International

Papa discută pentru prima dată despre persecuția împotriva uigurilor – International
noiembrie 24
01:52 2020
Papa Francisc – care a făcut mari eforturi diplomatice pentru a reînnoi un acord cu China în octombrie – a vorbit pentru prima dată despre persecuția minorității musulmane uigure de către regimul comunist chinez, potrivit AFP.

„Mă gândesc deseori la popoarele persecutate: rohingyas, săraci uiguri, yazidi – ceea ce le-a făcut Daesh (Statului Islamic) este cu adevărat crud – sau creștinii din Egipt și Pakistan uciși de bombe în timp ce se rugau în biserică”, mărturisește suveranul pontif într-o carte dezvăluită luni, intitulată în franceză„ Un timp pentru schimbare”.

Vaticanul nu s-a pronunțat niciodată oficial despre persecuția împotriva uigurilor, chiar dacă doi cardinali asiatici au făcut acest lucru vara trecută.

La 22 octombrie, Vaticanul și China au reînnoit pentru doi ani un acord delicat privind numirea episcopilor. Washington a cerut anterior Papei să denunțe orice persecuție religioasă din China comunistă, împotriva catolicilor, dar și împotriva minorității uiguri.

Uigurii sunt principalul grup etnic din Xinjiang (nord-vestul Chinei). Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, mai mult de un milion de oameni au fost internați acolo în lagăre. China, la rândul său, susține că acestea sunt „centre de formare profesională”.

În cartea sa, scrisă cu ajutorul biografului său britanic Austen Ivereigh, și care va fi lansată pe 2 decembrie, Papa aruncă o privire mai atentă asupra poporului rohingya, o minoritate musulmană persecutată în Birmania, dintre care mulți s-au refugiat în Bangladeshul vecin.

„Am o afecțiune specială pentru poporul rohingya. Rohingya este cel mai persecutat grup de pe pământ în acest moment; în măsura în care pot, încerc să fiu aproape de ei pentru că îi iubesc foarte mult. Nu sunt nici catolici, nici creștini și sunt frații și surorile noastre, un popor sărac și abuzat din toate părțile care nu știu unde să se întoarcă ”, comentează Francisc.

„În acest moment, în Bangladesh, sunt mii dintre ei în lagăre de refugiați cu Covid-19 dezlănțuit”, adaugă sfântul părinte, vorbind despre o „nedreptate strigătoare la cer”.

Papa a plecat în Birmania la sfârșitul anului 2017 ș

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul