Criteriul National

Papa Francisc transmite condoleanțe familiilor incendiului din Londra și promite că se va ruga pentru odihna acelor suflete dispărute în circumstanțe tragice

Papa Francisc transmite condoleanțe familiilor incendiului din Londra și promite că se va ruga pentru odihna acelor suflete dispărute în circumstanțe tragice
iunie 18
13:33 2017

Papa Francisc și-a exprimat tristețea pentru incendiul „devastator din Londra „, care a provocat cel puțin 30 de morți. Suveranul pontif a subliniat curajul și eforturile echipelor de salvare și a transmis condoleanțe familiilor îndoliate, relatează agentia de presa Vanguard, surse citate de catholicnewsagency.com.

papa_2-465x390

O telegramă din data de 17 iunie a fost trimisă cardinalului Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster.  Papa Francisc a acentuat faptul că „a fost întristat să audă despre incendiul devastator din Londra și despre tragicele încetări din viață și rănile provocate”.

Papa Francis „încredințează sufletele celor care au murit față de îndurarea iubitoare a Domnului și oferă condoleanțele sale sincere familiilor lor”. Semnată de către secretarul de stat al Vaticanului- cardinalul Pietro Parolin, telegrama a continuat să-și exprime aprecierea „pentru eforturile curajoase ale personalului din serviciile de urgență și a tuturor angajamentelor de a sprijini pe cei care și-au pierdut casele”.

În concluzie, Francis a invocat, de asemenea, întreaga comunitate locală „binecuvântările lui Dumnezeu de putere și pace”.

De asemenea, Papa Francisc a folosit obișnuita sa ieșire duminicală, de la balconul situat în piața Sfântul Petru pentru a îndemna credincioșii să se roage pentru victimele atacului soldat cu morți,  din Londra. „Fie ca Duhul Sfânt să aducă pace întregii lumi, să o vindece de urgiile de război și de terorism, care chiar și noaptea trecută la Londra a lovit civili nevinovați”, a mai spus pontiful argentinian.

Filmul tragic al evenimentelor și reacțiile opiniei publice

Reamintesc că pe data de 14 iunie, imediat după miezul nopții, un incendiu a început la etajul al patrulea al Turnului Grenfell, situat în nordul cartierului Kensington, din vestul Londrei. Clădirea cu 24 de etaje găzduia sute de oameni, iar focul de-abia a fost stins până dimineața.

Cauza incendiului este încă necunoscută. Un raport de investigare a incendiilor nu va fi publicat până la deschiderea anchetelor complete asupra celor care au murit, ceea ce ar putea dura ani,transmit pe surse publicații precum cele citate de The Guardian.

Până în prezent, 30 de persoane sunt confirmate ca fiind decedate, în timp ce mai mult de 70 de persoane rămân necunoscute, iar prietenii și familia se grăbesc să se conecteze cu cei dragi. Începând de miercuri, aproximativ 70 de persoane au fost spitalizate pentru leziuni suferite în incident, inclusiv 20 de persoane a căror stare este critică.

Sute de oameni  care au scăpat de flăcări, dar și-au pierdut  casele și toate obiectele lor,  au început rapid să primească donații de hrană, haine și apă pentru a fi distribuite de parohiile catolice din zonele apropiate acestei tragedii.

În urma tragediei, durerea a dus, de asemenea, la sentimemnte amestecate de frustrare, de deznădejde dar și de furie la ceea ce a fost perceput ca fiind un eșec al autorităților de a lua în serios preocupările locuitorilor din Grenfell înainte de incendiu, precum și lipsa prezenței și coordonării oficiale în următoarele ore .

Protestele s-au consumat  vineri, demonstranții fiind cu greu opriți de impresionante dispozitive de poliție pentru a nu cauza dezordine sau neplăceri altora. Principalii vinovați în această tragedie vor fi cunoscuți, dar opinia publică blamează forurile decizionale, cerând autorităților să ofere sprijin financiar victimelor și să acorde drept de ședere celor care nu mai au unde sta.

Întreg corpul redacțional al acestei platforme media își exprimă sentimentele de părere de rău și totodată, ca dovadă a solidarității creștine (indiferent de confesiune) se va ruga pentru odihna acelor suflete dispărute în circumstanțe tragice

Sursa foto Evz

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo