Criteriul National

Paradoxalii eleni au ales din nou cu Tsipras și Syriza! CONTRA-EDITORIAL

septembrie 21
15:23 2015

 


Syriza a reușit să obțină o diferență de aproape 7 procente în fața rivalilor conservatori de la Noua Democrație, dar sentimentul înregistrat la urne a fost de apatie generală.

Doar 56% dintre alegătorii eleni au ieșit să voteze într-o țară în care votul este obligatoriu, deși nu e încă sancționabil. Cu toate acestea, Tsipras și partidul său par sa nu fie deloc afectați de politica întortocheată practicată din ianuarie până în luna august 2015.

syriza

 Incredibil dar adevărat, partidul Syriza a câștigat alegerile anticipate cu un scor de 35,5%, iar liderii formațiunii de stânga au anunțat ca vor prefera să intre la guvernare in aceeași formulă de alianță cu Independenții Greci.Tsipras a primit noua veste dând asigurări ca pe noul eșichier, personal se va angrena într-o luptă împotriva corupției din sistem și promițând rămînerea la putere vreme de un mandat .

Cu aceasta victorie, Syriza pare sa-și fi asigurat un loc de frunte în politica elenă, dar rezultatul dezvăluie  un paradox al Greciei, o țară cu economia mult diminuată și supusă în continuare controlului capitalului, masură impusă încă de la finele lunii iunie.

Ajuns la putere în urma promisiunii de a restaura demnitatea grecilor și a pune capăt austeritatii,Tsipras se va confrunta cu noua realitate, fiind nevoit să treacă la un set de  implementare a măsurilor de reducere a cheltuielilor și de mărire a taxelor, conform acordului încheiat cu creditorii pentru noul împrumut de 86 de miliarde de euro.

Electoratul a ales un partid caracterizat de „nerespectarea promisiunilor electorale, schimbarea politicii, declanșarea colapsului în sistemul bancar elen și crearea condițiilor pentru o nouă recesiune.Pe de altă parte, același partid este chemat sa pună în practică un set de măsuri fiscale urgente și să inițieze reformele structurale pe care le-a respins în urmă cu câteva luni.

2 Efectele jocului derulat de Alexis Tsipras cu creditorii europeni pot fi observate în menținerea măsurii de control al capitalului, dar și în strictețea noilor cerințe formulate pentru acordarea celui de-al treilea împrumut, de asistență financiară pentru Grecia.

Ca urmare a acordului încheiat cu creditorii, Alexis Tsipras va avea puteri limitate în stabilirea cheltuielilor, a nivelului taxelor și a inițiativelor legislative.

Scorul de 35,5% este cu doar un procent mai mic decât cel înregistrat în ianuarie, iar aripa dură a partidului, exclusă in august din formațiune si coagulată in Partidul Unității Populare a căzut sub pragul de 3% necesar accederii în Parlament.

S-au scurs mai puțin de 24 ore de când electoratul elen a decis sa-l readucă în fruntea guvernului de la Atena pe omul care, timp de șase luni, a urmat un traseu mai mult decat dezordonat în relația cu alegătorii săi, ca și cu creditorii europeni- Alexis Tsipras.

Grecia a intrat într-o perioadă mai liniștită dupa vara agitată în care statul elen a fost la un pas de a declara incapacitatea de plată cât și abandonul din Zona Euro.

hope
În eventualitatea obtinerii unor avantaje privind suma pe care Grecia trebuie să o returneze creditorilor internaționali sau a modului în care acest lucru va fi făcut, poziția financiară a țării poate înregistra o consolidare neașteptată.Aceasta reprezintă tocmai speranța pe care au speculat-o alegătorii eleni prezenți la urne pe data de 20 septembrie.
Indubitabil, grecii moderați sau cei care cred în salvare l-au vrut pe Tsipras care a demonstrat că poate semna acorduri cu creditorii. Incă au o anumită încredere semnificativă în el, in ciuda evenimentelor petrecute in prima parte a anului…Oricum, rămâne de văzut evoluția evenimentelor…Până una-alta, situația pare sub control…Sau e vorba de o liniște dinaintea unei furtuni neanticpate și nepreconizate?

Sursa foto www.irishtimes.com www.wsj.com left-flank.org

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo