Criteriul National

Paradoxalii eleni au ales din nou cu Tsipras și Syriza! CONTRA-EDITORIAL

septembrie 21
15:23 2015

 


Syriza a reușit să obțină o diferență de aproape 7 procente în fața rivalilor conservatori de la Noua Democrație, dar sentimentul înregistrat la urne a fost de apatie generală.

Doar 56% dintre alegătorii eleni au ieșit să voteze într-o țară în care votul este obligatoriu, deși nu e încă sancționabil. Cu toate acestea, Tsipras și partidul său par sa nu fie deloc afectați de politica întortocheată practicată din ianuarie până în luna august 2015.

syriza

 Incredibil dar adevărat, partidul Syriza a câștigat alegerile anticipate cu un scor de 35,5%, iar liderii formațiunii de stânga au anunțat ca vor prefera să intre la guvernare in aceeași formulă de alianță cu Independenții Greci.Tsipras a primit noua veste dând asigurări ca pe noul eșichier, personal se va angrena într-o luptă împotriva corupției din sistem și promițând rămînerea la putere vreme de un mandat .

Cu aceasta victorie, Syriza pare sa-și fi asigurat un loc de frunte în politica elenă, dar rezultatul dezvăluie  un paradox al Greciei, o țară cu economia mult diminuată și supusă în continuare controlului capitalului, masură impusă încă de la finele lunii iunie.

Ajuns la putere în urma promisiunii de a restaura demnitatea grecilor și a pune capăt austeritatii,Tsipras se va confrunta cu noua realitate, fiind nevoit să treacă la un set de  implementare a măsurilor de reducere a cheltuielilor și de mărire a taxelor, conform acordului încheiat cu creditorii pentru noul împrumut de 86 de miliarde de euro.

Electoratul a ales un partid caracterizat de „nerespectarea promisiunilor electorale, schimbarea politicii, declanșarea colapsului în sistemul bancar elen și crearea condițiilor pentru o nouă recesiune.Pe de altă parte, același partid este chemat sa pună în practică un set de măsuri fiscale urgente și să inițieze reformele structurale pe care le-a respins în urmă cu câteva luni.

2 Efectele jocului derulat de Alexis Tsipras cu creditorii europeni pot fi observate în menținerea măsurii de control al capitalului, dar și în strictețea noilor cerințe formulate pentru acordarea celui de-al treilea împrumut, de asistență financiară pentru Grecia.

Ca urmare a acordului încheiat cu creditorii, Alexis Tsipras va avea puteri limitate în stabilirea cheltuielilor, a nivelului taxelor și a inițiativelor legislative.

Scorul de 35,5% este cu doar un procent mai mic decât cel înregistrat în ianuarie, iar aripa dură a partidului, exclusă in august din formațiune si coagulată in Partidul Unității Populare a căzut sub pragul de 3% necesar accederii în Parlament.

S-au scurs mai puțin de 24 ore de când electoratul elen a decis sa-l readucă în fruntea guvernului de la Atena pe omul care, timp de șase luni, a urmat un traseu mai mult decat dezordonat în relația cu alegătorii săi, ca și cu creditorii europeni- Alexis Tsipras.

Grecia a intrat într-o perioadă mai liniștită dupa vara agitată în care statul elen a fost la un pas de a declara incapacitatea de plată cât și abandonul din Zona Euro.

hope
În eventualitatea obtinerii unor avantaje privind suma pe care Grecia trebuie să o returneze creditorilor internaționali sau a modului în care acest lucru va fi făcut, poziția financiară a țării poate înregistra o consolidare neașteptată.Aceasta reprezintă tocmai speranța pe care au speculat-o alegătorii eleni prezenți la urne pe data de 20 septembrie.
Indubitabil, grecii moderați sau cei care cred în salvare l-au vrut pe Tsipras care a demonstrat că poate semna acorduri cu creditorii. Incă au o anumită încredere semnificativă în el, in ciuda evenimentelor petrecute in prima parte a anului…Oricum, rămâne de văzut evoluția evenimentelor…Până una-alta, situația pare sub control…Sau e vorba de o liniște dinaintea unei furtuni neanticpate și nepreconizate?

Sursa foto www.irishtimes.com www.wsj.com left-flank.org

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro