Criteriul National

Parlamentul European dezbate impactul legilor justiției asupra statului de drept din România

Parlamentul European dezbate impactul legilor justiției asupra statului de drept din România
februarie 07
13:11 2018

00170341_large
Dezbaterea vine la o săptămână după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că, dacă legile justiţiei rămân în forma votată de Parlament, discuţiile privind renunţarea la MCV şi intrarea României în spaţiul Schengen „se vor purta în alţi termeni”.Schimbările legislative care vizează Justiția din România cît și respectarea statului de drept fac obiectul acestei dezbateri organizate în Parlamentul European.

Comunicatul remis și postat de Parlamentul European

„Mersul reformei sistemului judiciar din România și amenințarea pe care aceasta ar putea-o reprezenta la adresa statului de drept vor fi dezbătute cu Consiliul și Comisia, miercuri”, se arată în anunțul oficial postat pe site-ul Parlamentului European.Unul dintre participanții la dezbatere va fi comisarul european pe Justiție- doamna Vera Jourova.

În acest comunicat se reamintește că Parlamentul Romaniei a adoptat trei legi care introduc schimbări în modul de funcționare a Justiâiei, amendând statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea sistemului judiciar, precum și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

„De asemenea, au fost modificate regulile cu privire la conflictul de interese și se intenționeaza amendarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală(…)Aceste evoluții au generat masive proteste în țară. Săptămâna trecută, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorările cu privire la impactul acestor schimbări asupra independenței sistemului judiciar din România și asupra capacității de luptă efectiva împotriva corupției”, se arată în acest comunicatul

Timmermans, autorul unor mesaje tranșante despre asaltul asupra Justiției

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene- Frans Timmermans-a avut pe parcursul anului trecut multe luări de poziții și mesaje pentru guvernele României. Acestea au venit ca urmare a asaltului asupra Justiției. Timmermans s-a exprimat în repetate rânduri âmpotriva schimbărilor legislative din sistemul de justiție, care contravin recomandărilor din MCV.Domnia sa a cerut insistent consultarea Comisiei de la Veneția și a sugerat chiar că poate ar fi mai bine ca Legile Justitiei să fie făcute de experti internaționali.

Reamintesc avertismentul făcut în cadrul unei dezbateri organizate la București în primavara anului trecut, atunci când prim-vicele Comisiei Europene a atras atenția că „daca se deraiază de la proces (de îndeplinire a recomandărilor din MCV, n.red.), voi fi brutal și voi arăta asta”.

„Am un angajament puternic și mă simt sprijinit de catre populația României că vom termina acest maraton într-un timp record și, în același timp, vom duce la îndeplinire toate recomandările”, transmitea la acea vreme Frans Timmermans.

download

Mai mult decât atât, în urmă cu aproape două săptămâni, domnul Timmermans a transmis, dimpreună cu președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, o scrisoare oficialilor de la București în care își exprimă „îngrijorarea” față de evoluțiile recente din arealul românesc, în ce privește modificările legislației judiciare.

Dupa ce presedintii celor doua camere din Parlamentul României, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu le-au răspuns ”că sunt dezinformați”, Juncker a revenit în mai multe rânduri pentru a preciza că,în pofida a ceea ce cred oamenii politici autohtoni, oficialii europeni sunt foarte bine informați atât despre proces, cât mai ales despre miza aceasta.

Fapte recente ale diplomației române

Ministrul Justiției, Tudorel Toader s-a întâlnit ieri la Strasbourg cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta pe tema legilor justiţiei. După o altă întâlnire, cu grupul socialiștilor europeni, Toader s-a declarat convins că există dezinformări la nivel european privind situaţia din România.

justitia

Sursa foto :Ziua de Cluj,EurActiv,Calea Europeana,Observator

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro