Criteriul National

Parodontoza se tratează – cum te ajută laserul și microscopul

Parodontoza se tratează – cum te ajută laserul și microscopul
septembrie 08
09:50 2020

Parodontoza, cunoscută și ca boala parodontala sau parodontita marginală, este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Netratată, parodontoza determina pierderea dinților.

Deși multe persoane consideră că este o boală a bătrâneții, parodontoza poate afecta atât persoanele tinere, cât și adolescenții. Și asta deoarece, în 30% dintre cazuri, parodontoza este cauzată de factorii genetici.

Desigur, pe lângă genetică există numeroși factori care favorizează apariția parodontozei, principala cauză fiind reprezentată de placă bacteriană.

În lipsa unei igiene riguroase, placa bacteriană se înmulțește rapid, se întărește și se depune sub gingie transformându-se în tartru.

Apariția parodontozei poate fi cauzată și de factori locali precum: fumat, tartru, trauma ocluzala, carii.

Boala parodontală mai poate fi cauzată și de anumite afecțiuni medicale precum: diabet zaharat, hipovitaminoza C, leucemie etc.

Există și o serie de stări fiziologice (pubertatea, sarcina, menopauza) care pot influență apariția parodontozei.

Inițial, boala parodontală debutează cu apariția gingivitei, care se manifestă prin modificarea consistenței și aspectul gingiei.

Primele semne ale bolii parodontale, care nu trebuie ignorate, sunt: sângerarea gingivală, inflamarea gingiilor și durerile de intensitate joasă.

Acestea sunt urmate de: retragerea gingiilor și expunerea rădăcinii dinților, respirația urat mirositoare, dureri la mestecarea alimentelor, senzație de disconfort la contactul cu alimente foarte reci sau foarte calde, mobilitatea dinților, apariția unor infecții sau a pungilor parodontale (abcese).

Tratamente parodontoză  – diferența dintre tratamentul clasic și tratament endodontic la microscop

În funcție de gravitate, există două tipuri de tratamente parodontoză: chirurgical sau nechirurgical.

În prima etapă se recurge la tratamentul nechirurgical, care presupune efectuarea unui detartraj dentar și a unui periaj profesional. Acestea au ca scop scăderea numărului bacteriilor și eliminarea tartrului, care este un factor iritant pentru gingie.

Urmează apoi chiuretajul subgingival. Acesta presupune eliminarea infecției și a tartrului dintre gingie și dinte. Fiind o procedura dureroasă, chiuretajul subgingival se face, de cele mai multe ori, sub anestezie.

În faza avansată a bolii este folosit tratamentul chirurgical. Acest tratament parodontoza presupune curățarea zonelor greu accesibile, precum tartrul de la rădăcina dinților, prin incizie la nivelul gingiei.

Tratamentul modern se face cu ajutorul laserului și al microscopului. Tratament endodontic la microscop are o precizie uimitoare. Cu ajutorul laserului se efectuează o decontaminare eficientă a gingiei, prin distrugerea tuturor bacteriilor și a țesuturilor alterate. În acest mod este stimulată refacerea gingiei, fără a fi necesară administrarea de antibiotice.

Tratamentul endodontic la microscop reprezintă o metodă minim invazivă, ce permite crearea condițiilor necesare pentru refacerea gingiei.

În plus, recuperarea după tratament endodontic la microscop este mult mai rapidă în comparație cu alte proceduri.

Cu ajutorul microscopului, medicul poate observa orice problema, oricât de mică ar fi și poate acționa în consecință. În lipsa acestuia, tratarea se efectuează bazându-se doar pe sensibilitatea tactilă și pe baza radiografiilor.

„Microscopul a fost folosit pentru prima oară în medicină dentară în anul 1990, deși în alte arii ale medicinei era folosit din anii 1950. În România, utilizarea microscopului a luat amploare în ultimii ani. În trecut nu era atât de utilizat probabil și din cauza costurilor de achiziție care se reflectă și în prețuri mai mari pentru tratament”,

explică dr. Cristina Munteanu, medic coordonator de tratamente la clinicile Cris Smile Studio.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul