Criteriul National

Partidul premierului Rutte a câştigat alegerile din Olanda

Partidul premierului Rutte a câştigat alegerile din Olanda
martie 16
09:21 2017

rutte

Primele rezultate oficiale au fost aşteptate la circa 40 de minute dupa închiderea urnelor, în timp ce oraşele mari precum Amsterdam şi Rotterdam au anunţat rezultatele după miezul nopţii (joi, 1.00 ora Romaniei), potrivit News.ro.

Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) condus de premierul Mark Rutte a câştigat alegerile în Olanda.Astfel a obținut 32 din cele 150 de locuri din Parlament. Potrivit primelor rezultate oficiale parțiale, alte șase partide au obținut între 10 și 20 de locuri. Prezența la vot a fost de 81%, cea mai mare din ultimii 30 de ani în Olanda.

Partidul de extrema dreapta PVV al lui Geert Wilders a obţinut 19 mandate şi rămâne deocamdată izolat pe scena politică din Ţara Lalelelor. Totuşi, liderii europeni au salutat rezultatul alegerilor și au răsuflat ușurați, în condițiile în care o victorie a partidului populist anti-islamic condus de Geert Wilders ar fi fost un semnal negativ înaintea alegerilor din Franța și Germania.

grafic

Partidul Laburist este marele perdant al acestor alegeri, cu o scădere de 29 de mandate, în timp ce Verzii sunt marii câştigători, cu 12 mandate în plus. Pierderea suferită de laburişti este fără precedent în politica olandeză.

Premierul olandez a afirmat, după ce partidul său a câștigat alegerile parlamentare, că țara „a respins populismul”, notează The Guardian.„Se pare că, pentru a treia oară la rând, VVD, este cel mai mare partid din Olanda. Mesajul nostru pentru Olanda – ne vom menţine direcţia şi vom menţine această ţară sigură şi stabilă – şi-a atins ţinta”, a declarat premierul.

Un editorial desprins dincotidianul olandez NRC spune că Țările de Jos s-au trezit într-o dimineață „normală”: ” Olandezii s-au trezit într-o țară „normală”, cu prim-ministrul Mark Rutte, deoarece  nu a existat nicio revoltă populistă.”

Chiar dacă partidul reprezentat de către domnul Rutte a pierdut un sfert din sprijinul electoratului, datorită imprtanţei sale asupra celorlalte părți ale celor care au fost prezenţi la urne , în prezent ”se află într-o poziție extrem de confortabilă ca lider.”

Editorialul punctează totuşi faptul că. în pofida celor petrecute, unul dintre pilonii statului bunăstării postbelice ”se află în criză existențială.” De asemenea, ca şi concluzie, se afirmă fondat că niciodată în istoria parlamentară un partid nu a pierdut atât de multe mandate, rememorând acel aspect în care fostul guvern a prezentat un buget de vis în acest an, dar care nu e sustenabil deoarece tot ”ceea ce ar fi trebuit să fi crescut a crescut, iar ceea ce ar fi trebuit să vină în jos a coborât.”

7

Olanda este în prezent una dintre cele mai importante țări, cu economie şi stabilitate financiară cu indicci performanţi din cadrul UE. Și totuși, alegătorii au sancționat coaliția care își încetează activitatea într-un mod sever.

Ca şi observaţie a redacţiei, alegătorului batav îi pasă de politică ce  înseamnă mai mult decât economie. Iar tendinţa de a păstra un echilbru se păstrează. Rutte va fi în exerciţiu, dar la fel de mare se va manifesta nemulțumirea socială cu privire la imigrația necontrolată, deoarece nu se găsesc soluţii cu privire la integrarea acestora și nici puterea şi înţelepciunea diplomaţiei Bruxelles-ului nu excelează la acest capitol.

Această nemulțumire nu va dispărea. Coaliția largăcare va guverna această țară în curând trebuie să dea dovadă de responsabilitate și curaj cu privire la aceste subiecte și trebuie să vină cu soluții reale. Numai atunci când se va întâmplă acest lucru (care a generat revolta populistă ca şi cei care au susţinut pe candidaţii care speculează cu temei una dintre cauzele crizei europene) temerile vor dispărea.

p

Sursa foto http://www.rtlz.nl/, The GuardianWorld News

Sinteză articol realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro