Criteriul National

Partidul președintelui Macron a obținut majoritatea absolută în Parlamentul francez

Partidul președintelui Macron a obținut majoritatea absolută în Parlamentul francez
iunie 19
11:29 2017

Potrivit exit-pollurilor, partidul centrist La République en Marche și aliații săi de la MoDem au obținut 360 din cele 577 de locuri din Adunarea Națională.Totuși, rezultatul este mai puțin zdrobitor decât se anunța după primul tur al legislativelor, în condițiile în care prezența la vot a fost scăzută, sub 45%.

cover

Potrivit rezultatelor definitive – cu exceptia celor 11 mandate pentru francezii din strainatate – La Republique en Marche (REM) si aliatul sau, MoDem, au obtinut 351 de mandate – cu mult peste majoritatea absolute de 289 de mandate, potrivit alegerilor parlamentare desfășurate pe durata zilei de de duminică 18 iunie .

Emmanuel Macron are libertate deplina sa isi puna in aplicare programul electoral, a doua zi dupa un scrutin legislativ ce i-a oferit cea mai mare majoritate parlamentara din Republica a V-a, relateaza AFP.

 

Asa cum era de așteptat, Partidul Conservator Les Républicains și aliații lor vor fi principalul grup de opoziție din Adunarea Naționala – camera inferioară a parlamentului – cu 137 de locuri.Partidul Socialist, care a controlat ultimul parlament va avea doar 44 de deputați. Stânga îndepărtată – formată din Partidul Comunist și Franța Unbowed, partidul fostului candidat la președinție Jean-Luc Mélenchon – va avea 27 de locuri.

Frontul național de extremă dreapta, cu 8 deputați, nu a reușit să atingă pragul de 15 locuri necesar pentru a forma un grup parlamentar. Liderul de partid, doamna Marine Le Pen, a fost aleasă pentru prima dată în fruntea propriei jurisdicții Henin-Beaumont, din nordul Franței.

Demn de remarcat e un alt aspect legat de absenteismul din ziua votului. Prezența a fost cea mai mică pentru a doua rundă a alegerilor parlamentare din istoria celei de-a cincea republici a Franței, care a fost înființată în 1958. Participarea la primul tur a fost de asemenea scăzută. O varietate de explicații pentru acest lucru, cum ar fi oboseala electorală după un an de campanie politică constantă, dezamăgirea alegătorilor de stânga și cea a alegătorilor conservatori au netezit drumul victoriilor lui Macron.

De altfel , chiar și vremea plăcută a fost un motiv pentru majoritatea oamenilor care au ales o evadare în weekend, în natura decât exercitarea acestei datorii civice . Dar acest lucru nu poate ascunde faptul că cei care s-au prezentat la vot ar fi rămas indiferenți față de încercarea lui Macron de a reface și de a revizui sistemul politic francez.

1

“Numai absenteismul record umbreste o victorie pe care niciun analist nu a anticipat-o la inceputul campaniei. Venit de nicaieri, Macron este acum peste tot”, scrie Liberation.

La Republique En Marche arată noile direcții ale presedintelui pentru „un nou tip de politica.” Initial, aceasta miscare a fost respinsa de catre oponenții presedintelui drept o miscare de tineri activisti, care este lipsita de radacini reale.

Emmanuel Macron le-a interzis candidatilor La Republique En Marche sa isi angajeze membri ai familiei, daca sunt alesi in Adunarea Nationala.

De asemenea, toți parlamentarii formatiunii au primit interdictie din a actiona in calitate de  consultanti in timpul mandatului din Parlament.

Concluzia este oferita de prestigioasa publicatie Le Figaro care admite ca „In doua alegeri si patru tururi de scrutin, La revolution En Marche!, in care nimeni nu voia sa creada, a lovit Franța ca un tsunami”.

 

Sursa foto  www.sursadestiri.net

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro