Criteriul National

Pasi de urmat pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile

Pasi de urmat pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile
august 24
15:18 2015

Inainte de a afla care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a obtine fonduri europene nerambursabile, trebuie sa explicam cativa termeni :

Ce sunt fondurile europene ?

Fondurile europene sunt instrumente financiare create de Uniunea Europena, pentru segmentul privat si/sau public, cu scopul de a dezvolta anumite domenii si a sprijini tarile membre la atingerea anumitor standarde de dezvoltare economica, sociala sau culturala.

Ce inseamna fond nerambursabil ?

Fondurile nerambursabile sunt ajutoare financiare care se acorda fara a mai fi restituite. Nu sunt credite, nu se percep dobanzi pentru acordarea lor, nu trebuie sa restituiti nici macar 1 euro.

Pentru ce sunt alocate fondurile nerambursabile ?

Fondurile nerambursabile au ca tinta foarte multe activitati si investitii.
– de la investitii in infrastructura (drumuri, canalizari, aductiuni de apa, gaze, electricitate), pana la
– ferme zootehnice (vaci, porci, oi, capre, berbecuti, taurasi, gaini ouatoare, pui pentru carne, iepuri, struti)
– stupi de albine, ferme de melci, mestesugarit, prelucrarea lemnului
– abatoare
– centre de prelucrare (carne, lapte – iaurt, branza, cascaval, smantana)
– turism (pensiuni, cabane, hoteluri)
– sere (de flori, de legume), plantatii de pomi fructiferi
– achizitii de utilaje agricole
– plantatii de pomi fructiferi
– modernizare plantatii de vita de vie
– laboratoare de prelucrare si imbuteliere miere
– centre de colectare si producere plante medicinale
– centre de colectare si ambalare fructe si legume
– pastravarii
– azile de batrani, scoli, gradinite, spitale, medicamente, laboratoare
– IMM-uri (industrie, transporturi, prelucrare, servicii, etc)

Pasi de urmat pentru realizarea unui proiect finantabil

Iniţiarea

Este punctul de plecare a oricărui proiect. Prima activitate din acestă etapă este găsirea şi enunţarea ideii de proiect. Practic trebuie să găsiţi problema pe care vreţi să o rezolvaţi prin proiect iar apoi să identificaţi cauzele şi efectele pentru care există această problemă.

După ce aţi găsit problema, cauzele şi efectele puteţi trece la următoarea etapă şi anumite: stabilirea scopului (motivul principal pentru care se realizează proiectul) obiectivelor, rezultatelor şi a activităţilor.

Planificarea

A două etapă a realizării unui proiect finanţabil este planificarea in detaliu a acestuia.

Trebuie să planificăm în detaliu obiectivele şi apoi să le impartim în activităţi. După ce avem toate activităţile, realizăm o fişă gantt în care le trecem pe toate, apoi setăm timpul limită şi responsabilii finali pentru fiecare.

Un alt lucru foarte important din această etapă este realizarea bugetului proiectului.

Implementare şi control

În această etapă este necesar să menţineţi legătura cu finanţatorul şi să-l anunţaţi de fiecare dată în legătură cu evoluţia proiectului. Tot aici sunt şanse mari să aveţi parte de un control din partea finanţatorului în care vă sunt solicitate actele proiectului şi fiecare instrument care analizează şi evaluează proiectul.

Evaluare

In primul rand trebuie facuta o evaluare internă. In acest pas trebuie aflat daca totul a decurs conform planificarii, dacă a adus beneficii organizaţiei după cum s-a planificat şi dacă a fost sustenabil.

După ce se analizează proiectul din punct de vedere intern, se începe evaluarea proietului din punct de vedere al finanţatorului. De obicei, o evaluarea constă în completarea unui raport de evaluare şi în anexarea documentelor, pozelor, evaluărilor, si formularelor care au fost folosite pe durata proiectului.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo