Criteriul National

Pasi de urmat pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile

Pasi de urmat pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile
august 24
15:18 2015

Inainte de a afla care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a obtine fonduri europene nerambursabile, trebuie sa explicam cativa termeni :

Ce sunt fondurile europene ?

Fondurile europene sunt instrumente financiare create de Uniunea Europena, pentru segmentul privat si/sau public, cu scopul de a dezvolta anumite domenii si a sprijini tarile membre la atingerea anumitor standarde de dezvoltare economica, sociala sau culturala.

Ce inseamna fond nerambursabil ?

Fondurile nerambursabile sunt ajutoare financiare care se acorda fara a mai fi restituite. Nu sunt credite, nu se percep dobanzi pentru acordarea lor, nu trebuie sa restituiti nici macar 1 euro.

Pentru ce sunt alocate fondurile nerambursabile ?

Fondurile nerambursabile au ca tinta foarte multe activitati si investitii.
– de la investitii in infrastructura (drumuri, canalizari, aductiuni de apa, gaze, electricitate), pana la
– ferme zootehnice (vaci, porci, oi, capre, berbecuti, taurasi, gaini ouatoare, pui pentru carne, iepuri, struti)
– stupi de albine, ferme de melci, mestesugarit, prelucrarea lemnului
– abatoare
– centre de prelucrare (carne, lapte – iaurt, branza, cascaval, smantana)
– turism (pensiuni, cabane, hoteluri)
– sere (de flori, de legume), plantatii de pomi fructiferi
– achizitii de utilaje agricole
– plantatii de pomi fructiferi
– modernizare plantatii de vita de vie
– laboratoare de prelucrare si imbuteliere miere
– centre de colectare si producere plante medicinale
– centre de colectare si ambalare fructe si legume
– pastravarii
– azile de batrani, scoli, gradinite, spitale, medicamente, laboratoare
– IMM-uri (industrie, transporturi, prelucrare, servicii, etc)

Pasi de urmat pentru realizarea unui proiect finantabil

Iniţiarea

Este punctul de plecare a oricărui proiect. Prima activitate din acestă etapă este găsirea şi enunţarea ideii de proiect. Practic trebuie să găsiţi problema pe care vreţi să o rezolvaţi prin proiect iar apoi să identificaţi cauzele şi efectele pentru care există această problemă.

După ce aţi găsit problema, cauzele şi efectele puteţi trece la următoarea etapă şi anumite: stabilirea scopului (motivul principal pentru care se realizează proiectul) obiectivelor, rezultatelor şi a activităţilor.

Planificarea

A două etapă a realizării unui proiect finanţabil este planificarea in detaliu a acestuia.

Trebuie să planificăm în detaliu obiectivele şi apoi să le impartim în activităţi. După ce avem toate activităţile, realizăm o fişă gantt în care le trecem pe toate, apoi setăm timpul limită şi responsabilii finali pentru fiecare.

Un alt lucru foarte important din această etapă este realizarea bugetului proiectului.

Implementare şi control

În această etapă este necesar să menţineţi legătura cu finanţatorul şi să-l anunţaţi de fiecare dată în legătură cu evoluţia proiectului. Tot aici sunt şanse mari să aveţi parte de un control din partea finanţatorului în care vă sunt solicitate actele proiectului şi fiecare instrument care analizează şi evaluează proiectul.

Evaluare

In primul rand trebuie facuta o evaluare internă. In acest pas trebuie aflat daca totul a decurs conform planificarii, dacă a adus beneficii organizaţiei după cum s-a planificat şi dacă a fost sustenabil.

După ce se analizează proiectul din punct de vedere intern, se începe evaluarea proietului din punct de vedere al finanţatorului. De obicei, o evaluarea constă în completarea unui raport de evaluare şi în anexarea documentelor, pozelor, evaluărilor, si formularelor care au fost folosite pe durata proiectului.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo