Criteriul National

Patriotul român, specie rară

noiembrie 20
08:18 2015

 

patriot

În Dicţionarul explicativ al limbii române noţiunea de patriotism este definit ca “…sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei…”. Mai simplu şi scurt spus, patriotism înseamnă dragostea față de ţară şi  popor.

Pentru unii patriotismul este totul. Pentru alţii este ceva fără noimă. Atunci când ai şansa de a cunoaşte asemenea oameni, pur şi simplu te transformi. Unul dintre aceştia este membru al Asociației Culturale Tomis- domnul Mihai Antoneag, un om aparte, deosebit.

Dacă la început am oscilat în a-l aborda, cunoscându- l mai bine doar prin mediul online, acum pot să afirm cu tărie, în fața Lui Dumnezeu că domnia sa poate fi considerat unul dintre puținii români, în adevăratul sens al cuvântului! De aceea  pot vorbi laudativ despre patriotism nu ca ceva comun ci tocmai ca ceva ieşit din tipare! Iar atitudinea unora de a face umor la adresa valorilor, aşa cum se petrece din nefericire prin acest areal nu poate fi decât o atitudine condamnabilă, ostilă memoriei strămoşilor noştri…

Parcă pe zi ce trece simţim nevoia de a ne îmbogăţi spiritual, pentru că atît de mulţi prostovani se reclamă la televizor şi-n spaţiul public a fi patrioţi, încît a fi patriot în rînd cu ei se cere tratat cu o glumă. Iar aşteptarea şi renaşterea sunt semnele unor virtuţi! De aceea l-am reperat deseori prin comunitate şi de aceea, cu amabilitatea domniei sale am realizat un portret cît şi un set de fotografii cu straie ale strămoşilor noştri-daci!Mi-am adus aminte de ceea ce am parcurs prin şcoală, acolo unde mărturisesc deschis c-am iubit istoria dar revenind la acest domn pot spune că mi-a făcut o puternică impresie deoarece am reînvăţat că patriotismul este dragostea faţă de patrie.

De aceea domnia sa iubeşte, respectă Ţara şi Naţiunea pe care o locuieşte. Ţara este teritoriul, cu formele sale de relief, cu ape, vegetaţie, fauna, bogăţiile solului şi subsolului plus tot ce au creat oamenii de-a lungul timpului: aşezări urbane şi rurale, capacităţi agricole şi industriale, infrastructura, monumente istorice, obiective strategice şi multe altele.

12189804_435365076665183_1202884807205215383_n

Naţiunea este formată din oamenii care locuiesc în ţară, grupaţi pe popoare sau etnii care trebuie să trăiască în bună înţelegere şi să muncească împreună pentru dezvoltarea ţării şi creşterea nivelului lor de trai. De asemenea, trebuie să apere cu hotărâre teritoriul şi realizările lor. La o analiză atentă se poate observa că patriotismul este legat de o stare emoţională, şi anume sentimentul dumnezeiesc-dragostea. O stare emoţională are mai multe componente, dar patriotismul  se înțelege ca iubirea pentru o țară și pentru locuitorii ei sau ca promovarea unui neam printre celelalte și nu trebuie confundat propaganda sau cu xenofobia: preferința exclusivă pentru un singur neam, însoțită de marginalizarea minorităților și de ostilitate față de străinătate.

Se deosebește de naționalism prin referința juridică și ideologia politică : patriotismul se referă la dreptul pământean care definește națiunile prin apartenența la același teritoriu, și tinde a constitui statele pe bază teritorială.

20151114_193933

Pe finalul acestei prezentări cred că sunt în asentimentul dumneavoastră cu ideea referitoare la această rara avis-  patriotismul ce trebuie să facă parte din cultura fiecărui om!

El trebuie însă înţeles şi exprimat corect, pentru a nu aluneca nici în fundamentalism şi obsesie, nici în derizoriu. Iar asemenea oameni aleşi sunt şi vor fi preţuiţi de către cei ce simt şi cred în Dumnezeu şi neamul românesc !

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?

Vis de răzbunare negru ca mormântul
Spada ta de sânge duşman fumegând,
Şi deasupra idrei fluture cu vântul
Visul tău de glorii falnic triumfând,
Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, românesc,
Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.                   Mihai Eminescu

Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocșa și Drăgan Muntean – Mai Ardeal – youtube

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro