Criteriul National

„Pelerin” la Athos

„Pelerin” la Athos
iulie 09
09:20 2017

athos COVER

Omul de la volan se apropie binișor de șaptezeci de ani sau i-a depășit. Pe șoseaua nu mai lată de șase metri, mașina aleargă cu 170 – 180 km/h. Omul vorbește tot timpul, gesticulează, lasă volanul liber.
Nu știu de ce, dar chiar nu mi-e frică. Știam că mai demult avusese un accident și cususeră doctorii la el vreo trei zile.
Din când în când, ca și cum ar fi cerut aprobarea celor spuse, întoarce privirea spre mine și atunci suspansul se intensifică. La un moment dat șoseaua e liberă. La orizont, niciun posibil destinatar al vreunei înjurături.
– Am fost la muntele Athos!
– ?!?
– Da, mă, am fost la muntele Athos!

– Frumos, foarte frumos, zic. Când?
– Păi, m-am întors alaltăieri.
Încep să se zărească tot mai clar construcțiile din oraș. Șoseaua are o porțiune cu denivelări. Vrei – nu vrei, știi că acolo începe Buzăul. Încetinim.
– Cum a fost?
– Dom-le, când stăteam în genunchi și mă rugam, parcă simțeam că vine Dumnezeu la mine!
Știind cu cine am de-a face, doream să-mi imaginez scena. Îl aveam în fața ochilor pe Louis de Funes în „Avarul”, taman la scena din biserică, unde marele histrion a jucat fățărnicia perfectă.

louis-de-funes-avarul-scena-biserica

 Am vrut să-i spun că Dumnezeu nu e fraier. Și nici popii care încasează danii de la cei care se roagă pentru iertarea păcatelor viitoare.
– Da, dom-le, continuă el, uite-așa simțeam, că mă umplu de o liniște în suflet…
Și imediat pe o altă tonalitate:
– Io-te la aia, are o căruță de țâțe! Aș tăvăli-o măcar o dată!
– Dar parcă spuneai c-ai fost la muntele Athos – îi zic eu.
– Lasă, mă, aia-i una, asta-i alta! grăiește omul zâmbind.

În mod sigur n-a auzit de Decalog. Sau auzise? Știam, în mod sigur, că se înfruptase, nu o dată, din munca, averea și nevasta altuia.
Mai cunosc vreo două exemple asemănătoare. Ăștia chiar susțin că au ajuns acolo mergând pe jos. Unul chiar ține pe bancheta din spate a mașinii un ciomag cocârjat despre care spune că l-a folosit în drumul spre și dinspre Elada. E lesne de înțeles că bâta respectivă e acum lăcuită și că mai servește la câte-o încăierare.

baston

 

După ultima vizită la Muntele Sfânt, omul a tras o beție de pomină, în cinstea evenimentului, întru slava Domnului, întru cinstea preoților care i-au dat asigurări că poate să păcătuiască în liniște, până la următorul pelerinaj.
Nu l-am întrebat niciodată: „Bine, dar la Canosa ai fost?”. Probabil acolo trebuie să ajungă pentru păcatele care dau cu zecimale la calcul…

 

 

 

Sursa foto: Arhiva personala a domnului Paul Tudor

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului Paul Tudor pentru excelentul material oferit în exclusivitate.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro