Criteriul National

„Pelerin” la Athos

„Pelerin” la Athos
iulie 09
09:20 2017

athos COVER

Omul de la volan se apropie binișor de șaptezeci de ani sau i-a depășit. Pe șoseaua nu mai lată de șase metri, mașina aleargă cu 170 – 180 km/h. Omul vorbește tot timpul, gesticulează, lasă volanul liber.
Nu știu de ce, dar chiar nu mi-e frică. Știam că mai demult avusese un accident și cususeră doctorii la el vreo trei zile.
Din când în când, ca și cum ar fi cerut aprobarea celor spuse, întoarce privirea spre mine și atunci suspansul se intensifică. La un moment dat șoseaua e liberă. La orizont, niciun posibil destinatar al vreunei înjurături.
– Am fost la muntele Athos!
– ?!?
– Da, mă, am fost la muntele Athos!

– Frumos, foarte frumos, zic. Când?
– Păi, m-am întors alaltăieri.
Încep să se zărească tot mai clar construcțiile din oraș. Șoseaua are o porțiune cu denivelări. Vrei – nu vrei, știi că acolo începe Buzăul. Încetinim.
– Cum a fost?
– Dom-le, când stăteam în genunchi și mă rugam, parcă simțeam că vine Dumnezeu la mine!
Știind cu cine am de-a face, doream să-mi imaginez scena. Îl aveam în fața ochilor pe Louis de Funes în „Avarul”, taman la scena din biserică, unde marele histrion a jucat fățărnicia perfectă.

louis-de-funes-avarul-scena-biserica

 Am vrut să-i spun că Dumnezeu nu e fraier. Și nici popii care încasează danii de la cei care se roagă pentru iertarea păcatelor viitoare.
– Da, dom-le, continuă el, uite-așa simțeam, că mă umplu de o liniște în suflet…
Și imediat pe o altă tonalitate:
– Io-te la aia, are o căruță de țâțe! Aș tăvăli-o măcar o dată!
– Dar parcă spuneai c-ai fost la muntele Athos – îi zic eu.
– Lasă, mă, aia-i una, asta-i alta! grăiește omul zâmbind.

În mod sigur n-a auzit de Decalog. Sau auzise? Știam, în mod sigur, că se înfruptase, nu o dată, din munca, averea și nevasta altuia.
Mai cunosc vreo două exemple asemănătoare. Ăștia chiar susțin că au ajuns acolo mergând pe jos. Unul chiar ține pe bancheta din spate a mașinii un ciomag cocârjat despre care spune că l-a folosit în drumul spre și dinspre Elada. E lesne de înțeles că bâta respectivă e acum lăcuită și că mai servește la câte-o încăierare.

baston

 

După ultima vizită la Muntele Sfânt, omul a tras o beție de pomină, în cinstea evenimentului, întru slava Domnului, întru cinstea preoților care i-au dat asigurări că poate să păcătuiască în liniște, până la următorul pelerinaj.
Nu l-am întrebat niciodată: „Bine, dar la Canosa ai fost?”. Probabil acolo trebuie să ajungă pentru păcatele care dau cu zecimale la calcul…

 

 

 

Sursa foto: Arhiva personala a domnului Paul Tudor

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului Paul Tudor pentru excelentul material oferit în exclusivitate.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo