Criteriul National

Pentru Dragnea, colorata mâine-i gata! Ia o mască si-o scrisoare, amintire de la mare!

Pentru Dragnea, colorata mâine-i gata! Ia o mască si-o scrisoare, amintire de la mare!

Pentru Dragnea, colorata mâine-i gata! Ia o mască si-o scrisoare, amintire de la mare!
ianuarie 04
14:17 2017

imag_articol_2

 

Alegerile din 11 decembrie au surprins pe multi dintre romanii care nu credeau ca furia rosie turbo pe baza gaz rusesc va reveni curand in putere. Dupa nenorocirea Colectiv am crezut ca au inteles majoritatea romanilor ce inseamna conducere „catastrofa”, lipsita de cunostinte, ambitie, viziune si bun-simt. Am batut toba si am tipat nu doar la protestele colectiv, ci de aproape doi ani de cand am revenit in Romani si mi-am dat seama cat de mare este nenorocirea in administratiile centrala si locale dupa experienta vestica. Asadar ma uit ca vitelul la cei care se intorc la putere si parca nu-mi vine sa cred cum aceeasi ceata, dar cu alti reprezentati, intelectuali si profesionisti „desavarsiti” revin sa ia in manutele lor de plastelina fraiele taioase ale conducerii unei tari aflate in profunda suferinta si dezorganizare.

M-am chinuit de asemenea sa aud glasciorul noului prim-ministru propus dar dl Dragnea mai are putin si i se urca si in cap, ce sa mai apuce sa mai si spuna ceva micutul. M-am gandit in consecinta ca ar fi mai bine pentru toatea lumea ca dl Dragnea sa poarte o masca a dlui Grideanu, ca oricum vorbeste in numele dansului si nici nu l-ar mai striga lumea „Penalule!” deoarece Sorin Grideanu nu are nici o condamnare.

Sunt ingrijorat de cele intamplate pe scena politica, asa ca astazi i-am trimis cadou o masca si o scrisoare recomandata dlui Dragnea in care imi exprim consternarea in legatura cu urmatoare teme:

1)camera deputatilor, acolo unde se voateaza legile tarii, are un presedinte condamnat penal, chiar in persoana dansului. Ce intelege oare Europa din aceasta situatie?

2)C.V.-urile ministrilor propusi nu doar ca sunt mediocre, dar multi dintre dasii sunt sau au fost in stransa relatie cu actuali/fosti condamnati penal sau chiar sunt cercetati penal cum este cazul Olgutei.

Ne aflam intr-o relatie foarte complicata intre societatea civila si clasa politica. Politicenii de la putere nu inteleg ca sunt responsabili de calitatea vietii si de sanatatea cetatenilor, si in prostia lor chiar au impresia ca fac o treaba buna, iar comunitatea nu intelege ca trebuie sa-si ceara dreptul la un trai decent chiar si in strada, ca trebuie sa se implice mai mult pentru cauzele comune, ca sunt locuri libere in administratia publica, ca majoritatea partidelor asteapta cadre noi determinte si ca sunt dispuse sa se reformeze. Cat despre implicare comunitara voluntara ONG-istica, ce sa mai spun, este de domeniul fantasticului pentru cei mai multi dintre romani. Aleluia!

untitled

 

confirmare

scrisoare-in-plic

masca

penal

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andrei Chivu

Andrei Chivu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

Curs Valutar

EDITORIAL

În secret, Guvernul a modificat legea finanţelor publice

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

n timp ce întreaga atenţie publică se lăsa (voit) îndreptată spre ordonanţa care dezincriminează parţial abuzul în serviciu, Gurvernul Grindeanu a mai dat o lovitură.În mare secret, încă de pe data de 30 Ianuarie s-a emis un alt act normativ prin care primarii, şefii de Consilii Judeţene, dar şi miniştrii au primit dreptul de a cheltui în voie bugetele publice.Se pare că aceste ordonanțe au devenit ” specialitatea casei” în politica de stat. Ca și cum nimic nu vine fără explicație,un alt act normativ a fost emis recent de către guvernul Grindeanu înaintea controversatei Ordonanţe 13, care a modificat legislaţia penală. Acest act riscă să provoace un imens scandal în viața publică din România.

Astfel că ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9 din 27 ianuarie 2017 privește unele măsuri bugetare în anul 2017, prin modalitatea de prorogare a unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Ca și controversata OUG 13 , aceasta a fost adoptată în mare secret de însuși domnul premier Sorin Grindeanu. Practic se dă mână liberă și se modifică legea finanţelor, dând undă verde la…viitarea jefuire a bugetelor locale.

Concret, OUG 9/2017 abrogă mai multe articole din Legea 500/2002 finanţelor publice. În asemenea situații, actul normativ suspendă timp de un an, până la 1 ianuarie 2018, limitarea cheltuielilor ce pot fi angajate în timpul exerciţiului bugetar. Cu alte cuvinte, ordonatorii de credite vor putea angaja cheltuieli practic nelimitate, fără a mai da socoteală nimănui.

Mai mult, actul normativ emis de Guvernul Grindeanu suspendă formal timp de un an şi răspunderea legală pentru angajarea cheltuielilor peste creditele de angajament şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate. De exemplu, dacă un primar va dori să mute banii dintr-un capitol bugetar în altul, nu va suferi nicio consecinţă.

Ordonanţa suspendă articolele din Legea nr. 500/2002 care privesc rigorile bugetare în privinţa utilizării creditelor bugetare şi a celor de angajament, anulează obligaţia Guvernului de a anexa programele bugetare în vederea transparentizării acestora şi anulează sancţiunile penale pentru nerespectarea acestor prevederi.

„Aplicarea prevederilor art. 4, art. 26 lit. b), art. 285, art. 36 şi art. 57 lit. b) referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 1 ianuarie 2018“, prevede art. 7 din OUG 9/2017. Articolul-cheie suspendat din Legea finanţelor publice prevede că „Sumele aprobate, la partea de cheltuieli, în cadrul cărora se angajează, se ordonanţează şi se efectuează plăţi, reprezintă limite maxime care nu pot fi depăşite. Angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate. Angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii “..........

citeste in continuare

Parteneri Media

Stiri

ziare

ziare

Revista Presei

Ziare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro