Criteriul National

Pentru prima dată în istorie jumătate dintre persoanele cu HIV primesc tratament

Pentru prima dată în istorie jumătate dintre persoanele cu HIV primesc tratament
iulie 23
09:56 2017

Condiția enunțată în titlu este cauzată de virusul HIV, care a fost și continuă să fie, din nefericire una dintre primele zece cauze de deces la nivel mondial.

cover

O nouă actualizare privind epidemia globală HIV / SIDA oferă grafice în detaliu pentru țările care evidențiază cu succes succesele în verde și eșecurile în roșu DE EXEMPLU, AICI.

În mod colectiv, lumea primește note importante pentru eforturile sale de combatere a HIV / SIDA de la Programul comun al Națiunilor Unite privind HIV / SIDA (UNAIDS) de la Geneva, Elveția. Acesta notează în „Soluționarea SIDA” că 19,5 milioane din 36,7 milioane de persoane care trăiesc cu virusul primesc acum medicamente antiretrovirale (ARV) care salvează viața. Aceasta este prima dată în istorie în care mai mult de jumătate dintre persoanele infectate sunt tratate.

Însă mai multe țări nu se încadrează prea mult de prescripția UNAIDS pentru ceea ce este necesar pentru a aduce o epidemie la capăt, ceea ce necesită, în esență, încetinirea ratei de transmitere a virusului până la punctul în care noile infecții se epuizează.

De ce ajutoarele se reduc la jumătate în timp ce medicamentele devin mai multe?

Un raport al Programului Comun al Națiunilor Unite privind HIV / SIDA (UNAids) a arătat faptul că decesele au scăzut de la un vârf de 1,9 milioane în 2005 la 1 milion ,anul trecut. Acest raport a confirmat că ” balanța a tot înclinat”,  cu mai mult de jumătate dintre cazuri, (dintre persoanele care au primit exclusiv tratament cu medicamente de sinteză) au fost „controlate atent” pentru prima dată.

O infecție HIV nu poate fi vindecată – poate fi înglobată numai cu doze zilnice de terapie antiretrovirală. Necontrolată, distruge sistemul imunitar, provocând SIDA. În acest moment, oamenii tind să moară de alte „infecții oportuniste”, cum ar fi tuberculoza.
În întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății, 36,7 milioane trăiesc cu HIV, iar 53% dintre aceștia primesc terapia care le dă acestora o speranță de viață ”aproape normală.”

Michel Sidibe- directorul executiv al UNAids- a declarat recent următoarele : „Ne-am fixat obiectivul ca 15 milioane de persoane să beneficieze de tratament în 2015 si suntem pe cale sa dublam acest numar la 30 de milioane si sa atingem obiectivul pentru 2020.Vom continua să creștem pentru a ajunge la toți cei care au nevoie și să ne onorăm angajamentul de a nu lăsa pe nimeni în urmă”.

unaids-logo

UNAids a afirmat că cele mai afectate zone se regăsesec pe  „continentul negru”. Cu toate acestea, în mod cu totul particular, în zona estică dar și cea sudică, din Africa s-au observat progrese. Pot fi considerate adevărate borne deoarece s-au redus noile infecții cu HIV cu aproape o treime, din 2010.

Conform OMS, chiar speranța de viață a crescut și în ultimul deceniu cu 10 ani.Agenția a stabilit o serie de obiective cunoscute sub numele de ținte 90-90-90.

Scopul este ca 90% dintre persoanele infectate cu HIV să fie diagnosticate, până în 2020, 90% dintre cei care urmează tratament și 90% dintre aceștia să își suprimă infecția.
În 2016 cifrele au fost de 70%, 77% și, respectiv, 82%.Domnul Sidibe a adăugat: „Comunitățile și familiile sunt înfloritoare, pe măsură ce SIDA este împins înapoi”. Cu toate acestea, agentia a avertizat ca tratamentul inadecvat in Africa de Nord.

HIV_AIDS

Realitatea acestui flagel pe glob

La nivel global, cu toate acestea, doar 44% dintre persoanele infectate cu HIV sunt complet vindecate, lăsând loc pentru epidemii. ca să continue.Șapte țări au reușit să atingă pragul de suprimare de 73%. Acestea sunt Botswana, Cambodgia, Danemarca, Islanda, Singapore, Suedia și Regatul Unit. În schimb, țările cu cele mai grave niveluri de suprimare includ Madagascar (3%), Pakistan (4%), Gabon (7%), Iran (8%), Egipt (12% ), Bahamas (18%) și Ecuador (19%).

Există mulți alți factori care alimentează epidemia. Mulți oameni încep tratamentul numai după ce au suferit leziuni grave ale sistemului imunitar. Puține țări profită de strategia de prevenire științifică de a oferi ARV-uri persoanelor cu risc crescut, în ceea ce este cunoscut sub numele de profilaxie pre-expunere. Unele țări cu răspândire substanțială de la utilizatorii de droguri care împărtășesc echipamentele lor de injectare și care, din principiu resping strategiile de „reducere a riscurilor” cum ar fi furnizarea de ace și seringi curate și care oferă substituție cu metadonă.

În Europa de Est și Asia Centrală, doar 22% dintre persoanele infectate cu HIV sunt suprimate prin viruși, ceea ce explică de ce au apărut noi infecții cu 60%. Gradul „alarmant” în aceste regiuni a fost contabilizat între 2010 și 2016, conform raportului OMS.

Decesele cauzate de SIDA în ultimul deceniu au crescut cu 38%. Aproximativ 42% din noile infecții din 2015 au fost la persoanele care sunt dependente de droguri. Un alt factor care contribuie negativ este poluarea, de aceea reducerea noxelor nu a fost efectuată cu prea multe progrese în majoritatea țărilor. Rusia are cea mai slabă carte de rapoarte din regiune, reprezentând 81% din noile infecții. Într-un sondaj recent, doar 13% dintre bărbații infectați cu HIV din Rusia (care au făcut sex cu bărbați acolo) și-au cunoscut statutul. Rusia nu a publicat sau nu a furnizat UNAIDS suficiente date pentru ca raportul să poată completa raportul final al OMS.

HIV reprezintă una dintre cele mai răspândite infecții – 25 de milioane de oameni au murit în ultimii 30 de ani, din cauza acestei maladii. La sfârșitul anului 2011, trăiau pe Glob 34,2 milioane de persoane infectate cu acest virus.Infecția HIV poate fi depistată doar prin efectuarea unor teste de sânge care detectează prezența sau absența anticorpilor și a antigenuluiInfecția este asimptomatică. Pot trece zeci de ani până la declanșare.Medicamentele antiretrovirale administrate corect, după scheme clare, ajută pacienții și medicii să țină sub control virusul.Infecția cu HIV este astăzi o boală cronică. De aceea, aderența pacientului la tratament este extrem de importantă.

Sursa foto : 3News,Discover-Usa,Annie Lennox

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro