Criteriul National

Peste 20.000 de oameni în prima zi a pelerinajului de la Iași de Sfânta Parascheva. Oamenii au stat la coadă și 8 ore – Esential

Peste 20.000 de oameni în prima zi a pelerinajului de la Iași de Sfânta Parascheva. Oamenii au stat la coadă și 8 ore – Esential
octombrie 12
09:01 2019
Peste 20.000 de pelerini s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva în prima zi a pelerinajului de la Iași. Unii pelerini s-au aşezat la coadă încă de joi seara, deşi racla a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iași abia vineri dimineaţa, la ora 6.00, și au stat la coadă chiar și 8 ore, scrie Ziarul de Iași.

Primul pelerin care a reuşit să se închine, după ce a aşteptat mai mult de opt ore până când a început oficial pelerinajul, este o femeie de 76 de ani din Piatra Neamţ, care şi-a petrecut noaptea sub o copertină amplasată pe strada din spatele Mitropoliei din Iaşi, în locul de unde începea oficial coada.

Elena Săbiuţă a venit mai devreme cu o zi la Iaşi înainte de a se aşeza la coadă şi spune că s-a bucurat că anul acesta a fost cald, că nu a plouat şi că nici nu a fost nevoie să se încarce cu toate păturile aduse de acasă fiindcă vremea a ţinut cu ea. „Vă spun drept, prima dată când am venit dimineaţa la procesiunea de scoatere a moaştelor am fost foarte impresionată. Am simţit un fior în tot corpul, şi de atunci nu am lipsit în niciun an“, a spus femeia, care vine de 14 ani în fiecare toamnă la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva.

Pe tot parcursul zilei de vineri lungimea cozii a variat între 2 şi 3 kilometri, durata de aşteptare fiind cuprinsă între 5 şi 8 ore, însă pelerinii au avut parte de o vreme călduroasă şi de o organizare fără precedent a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Există toalete amenajate foarte aproape una de cealaltă, cu indicatoare care spun distanţa până la următoarea toaletă dacă este prea aglomerată prima, coşuri de gunoi amplasate din 20 în 20 de metri şi la distanţe puţin mai mari pubele mari pentru colectarea selectivă.

Cei care s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva au primit o iconiţă cu aceasta şi Sf. Spiridon, au putut să ia agheasmă sfinţită şi să stea la magazinele amplasate chiar în spatele Catedralei Mitropolitane, unde reprezentanţii mai multor mănăstiri sau biserici comercializează obiecte de cult.

Până la ora 17.00 au fost în permanenţă peste 18.000 de persoane la coadă, cei mai mulţi fiind dimineaţa, în jur de 30.000 de persoane aşteptând se se închine la moaştele Sfintei Parascheva. Cel mai mare flux de pelerini a fost în dimineaţa zilei de vineri, fiind vorba despre cei care au sosit cu autocarele de la Voluntari. Conform reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au fost în jur de 7.000 de persoane au sosit cu aproximativ 150 de autocare, care au rămas parcate apoi pe străzile din Iaşi până în partea a doua a zilei, când s-au întors spre Voluntari.

Reprezentanţii Mitropoliei au montat anul acesta şase ecrane mari pe traseu, pe care au rulat mesaje ale diferiţilor ierarhi, înregistrate de pe Trinitas, mărturii ale pelerinilor care s-au închinat în ultimii ani la moaştele Sfintei Parascheva, dar şi imagini generale surprinse în jurul Ansamblului Mitropolitan.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei