Criteriul National

Peste 99,99% din studiile științifice sunt de acord că schimbările climatice sunt cauzate de om – Mediu

Peste 99,99% din studiile științifice sunt de acord că schimbările climatice sunt cauzate de om – Mediu
octombrie 20
10:37 2021
Peste 99,99% din studiile științifice evaluate inter pares (peer-reviewed) sunt de acord că schimbările climatice sunt cauzate de oameni, potrivit unei noi analize a 88.125 de cercetări legate de climă, anunță Phys.org.

Noua analiză actualizează o lucrare similară din 2013 care a descoperit că 97% din studiile publicate între 1991 și 2012 susțineau ideea că activitățile umane alterează clima Pământului. Analiza publicată recent a examinat studiile dintre 2012 și noiembrie 2020 pentru a explora dacă a existat o modificare a consensului științific.

„Suntem practic siguri că acum consensul este cu mult peste 99% și că realitatea schimbărilor climatice cauzate de om este un caz închis pentru orice discuție publică semnificativă”, afirmă Mark Lynas, cercetător la Alianța pentru Știință din cadrul Universității Cornell și autorul principal al lucrării.

„Este de o importanță critică să recunoaștem rolul principal al emisiilor cu efect de seră pentru a putea mobiliza rapid noi soluții întrucât vedem deja în timp real impactul devastator al schimbărilor climatice asupra afacerilor, oamenilor și economiei”, afirmă și Benjamin Houltou, decan al Facultății de Agricultură și Științe ale Vieții din cadrul Universității Cornell și coautor al studiului.

În pofida consensului științific covârșitor, sondajele de opinie arată în continuare că politicieni și membri ai publicului larg încă se agață de convingeri false și afirmații potrivit cărora subiectul schimbărilor climatice încă este dezbătut în rândul comunității științifice.

Consensul științific versus partizanatul politic

Noul studiu amintește de un sondaj de opinie realizat de Pew Research Center în 2016 a descoperit că doar 27% din adulții din Statele Unite sunt de părere că „aproape toți” cercetătorii sunt de acord că schimbările sunt cauzate de activitatea umană.

Un alt sondaj mai recent, realizat de Gallup în 2021, arată o scindare puternică a americanilor în funcție de convingerile politice în ceea ce privește efectul activităților umane asupra creșterii temperaturilor la nivel global.

Noua cercetare, numită „Greater than 99% Consensus on Human Caused Climate Change in the Peer-Reviewed Scientific Literature” și publicată în 19 noiembrie în revista evaluată inter pares Scientific Literature, a descoperit că doar 28 de lucrări din cele 88.125 de studii analizate de un algoritm special creat în acest sens, exprimă îndoieli vizavi de schimbările cilmatice sau rolul activităților umane în acestea.

Algoritmul folosit de cercetători a fost creat de Simon Perry, un inginer software din Marea Britanie și coautor al studiului, acesta căutând cuvinte cheie despre care autorii lucrării știu că sunt folosite în lucrările sceptice vizavi de schimbările climatice și rolul activității umane, ca de exemplu „solar”, „raze cosmice” sau „cicluri naturale”.

„Știam că [lucrările sceptice] sunt incredibil de puține ca număr însă ne gândeam că totuși vor fi mai multe în cele peste 88.000”, relatează Lynas, adăugând că majoritatea acestor studii au fost publicate în reviste științifice minore.

„Ar cam trebui să fie ultimul cuvânt în această privință”, concluzionează cercetătorul de la Cornell.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul