Criteriul National

Petre Roman, primul pe lista PSD pentru Consiliul General București: Rămân de confesiune liberal / Gabriela Firea a avut o voință politică net marcată, superioară și evident pozitivă – Politic

Petre Roman, primul pe lista PSD pentru Consiliul General București: Rămân de confesiune liberal / Gabriela Firea a avut o voință politică net marcată, superioară și evident pozitivă – Politic
august 18
11:16 2020
Fostul premier Petre Roman, care deschide lista PSD pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), susține că rămâne ”de confesiune” liberal și că nu intenționează să se implice în viața internă a PSD. El a declarat la RFI că a acceptat propunerea Gabrielei Firea pentru că vrea să facă ceva pentru București, nu doar să critice o situație existentă.

Petre Roman, în vârstă de 74 de ani, a susținut că a acceptat propunerea primarului general Gabriela Firea „din motivul cel mai simplu în politică”: „În ultima perioadă am fost adesea în dezbaterea publică, în emisiuni de televiziune de radio sau de altă natură, exprimând opinii de-ale mele, sfaturi, am făcut analize în legătură cu ce se întâmplă, dar este un moment foarte necesar în politică, când în loc să dai sfaturi, te implici direct, să faci ceva concret, iar eu dintotdeauna mi-am dorit să fac ceva pentru București, fiind un bucureștean get-beget”.

Fostul premier a mai spus la RFI că și-ar dori ca Bucureștiul să arate ca o Capitală europeană adevărată: ”Am privit tot timpul Bucureștiul ca pe o casă a mea, care aș vrea să fie în ordine, să fie respirabilă, să nu avem nici un fel de necazuri în ce privește sănătatea și aș vrea tare mult ca Bucureștiul să arate ca o Capitală europeană adevărată, cu o urbanistică care să o evidențieze ca fiind o Capitală frumoasă și atractivă”.

El a enumerat printre prioritățile pentru București Centura Capitalei și un plan pentru calitatea aerului. La remarca jurnalistului că situația nu a fost îmbunătățită în mandatul Gabrielei Firea, care a promis la începutul mandatului că va face revoluție în trafic, fostul premier a răspuns: ”Gabriela Firea, prin comparație cu ceea ce au fost mandatele altor primari, a avut o voință politică net marcată, superioară și evident pozitivă și am convenit cu dânsa ca acest obiectiv, bucureștenii să respire un aer mai curat, să devină un obiectiv prioritar”.

La insistențele jurnalistului că reducerea poluării putea să devină un obiectiv prioritar și în mandatul Gabrielei Firea, dar nu a devenit, Petre Roman a replicat: ”Există încă mari probleme legate de modalitatea de a începe efectiv lucrări, într-un sens sau altul. În această direcție, trebuie să venim cu un pachet de măsuri, care să fie adoptate pe plan legislativ, astfel încât să fie posibilă realizarea acestor lucrări de o manieră accelerată. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, este un fapt. Ce anume a împiedicat? Nu cred că e vorba de Gabriela Firea, este vorba de faptul că interesele politice și cele imobiliare au intrat în contradicție cu această mare nevoie de a despresura Capitala și de a îmbunătăți situația calității aerului în București”.

Întrebat când a realizat că are ceva în comun cu PSD, partid pe care l-a criticat în trecut, fostul premier a susținut: ”Cu toată sinceritatea vă spun că am acceptat propunerea Gabrielei Firea din motivul că vreau să fac ceva pentru București, nu doar să critic o situație existentă. Eu sunt cu o poziție independentă pe lista Gabrielei Firea, nu intenționez să mă implic în viața internă a PSD, rămân în continuare de confesiune, ca să spun așa, liberal, așa cum am fost întotdeauna. Numai că în ceea ce privește politica locală, care este politica cea mai apropiată de cetățeni, eu cred, asta este o convingere veche și în același timp constantă a mea, că atunci când ești capabil să aduci în față un program amplu pentru un interes local, este posibil, chiar dacă din punct de vedere doctrinar ar exista deosebiri”.

Fostul premier Petre Roman, Cornel Dinu, Mitică Dragomir, Anghel Iordănescu și Elisabeta Lipă se numără printre candidații propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Lista de candidaturi a fost depusă luni de Gabriela Firea, care a mers la Biroul Electoral însoțită de toți candidații.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul