Criteriul National

Ping-pong electoral cu inițiativa „Fără penali în funcțiile publice” / Cum au jucat PSD, PNL și USR în episodul „boicotul din Senat” – Politic

Ping-pong electoral cu inițiativa „Fără penali în funcțiile publice” / Cum au jucat PSD, PNL și USR în episodul „boicotul din Senat” – Politic
noiembrie 12
15:58 2020
PSD și PNL fac ping-pong electoral cu inițiativa USR care interzice condamnațiilor penali să candideze în funcții publice. Oficial PSD spune că dorește și revizuirea Constituției și introducerea prevederii fără penali în funcții publice neoficial însă, boicotează proiectul. De partea celalată, liberalii explică boicotul pe care l-au făcut în Senat fiind îngrijorați de majoritatea toxică a PSD „care de-abia așteaptă să voteze împotriva proiectului. Neoficial cele două partide politice sunt interesate doar de procentul pe care îl vor obține la alegerile din 6 decembrie.

Inițiativa USR este o temă electorală pe care PSD, PNL, dar și USR o joacă zilele acestea și încearcă să o prezinte fiecare în favoarea sa. Surse social-democrate au recunoscut pentru HotNews.ro. că PSD joacă la nivel declarativ proiectul, dar în spate îl blochează cu toate forțele.

„Putem specula momentul. Noi am spus că susținem inițativa USR și oficial asta facem. Am convocat Biroul, am fost prezenți în sală. PNL și USR sunt dezbinați, nu au un mesaj comun…asta este doar în interesul nostru, au explicat sursele citate.

Oficial PSD spune cănu se opune inițiativei USR care a și pus-o pe ordinea de zi.

  • Robert Cazanciuc: „După cum știți, pe listele PSD nu se găsește nicio persoană condamnată sau trimisă în judecată. Decizia politică a PSD a fost în spiritul referendumului și am ținut cont de ea când am alcătuit lista. Așa cum am votat și la Camera Deputaților, PSD va vota inițiativa fără penali în funcții publice.(…) Parlamentarii PSD vor veni la vot, noi avem 59 dar după cum știți pentru adoptarea inițiativei este nevoie de 90 de voturi”

Neoficial, PSD a făcut tot posibiliul să blocheze inițiativa USR. Robert Cazanciuc a schimbat modul de desfășurare a ședinței de plen cerând prezență fizică a senatorilor cu câteva ore înainte ca această să înceapă.

De partea cealaltă, liberalii sunt îngrijorați că inițiativa USR ar putea fi respinsă din cauza „majorității toxice a PSD” Oficial, liberalii explică boicotul pe care l-au făcut în Senat pentru nu au încredere în PSD „care de-abia așteaptă să voteze împotriva proiectului “Fără penali”!”. PNL dă garanții că va adopta în Parlament inițiativa USR Fără penali și propunerea de revizuire a Constituției dar, după alegerile parlamentare.

  • OFICIAL: PNL a boicotat ședința conducerii Senatului dominată de majoritatea PSD pentru că vrea ca Inițiativa Fără Penali să fie adoptată! În acest moment, PSD – “groparul justiției”, autorul OUG 13, ar respinge acest proiect de revizuire a Constituției, care amintim că trebuie să fie votat de două treimi din parlamentari.
  • Majoritatea toxică PSD din Senat (nu mai puțin de jumătate din senatori sunt în momentul de față membri PSD) de-abia așteaptă să voteze împotriva proiectului “Fără penali”
  • PNL garantează adoptarea inițiativei “Fără penali” și a propunerii de revizuire a Constituției în conformitate cu referendumul pe justiție inițiat de Președintele României, în data de 26 mai 2019 și votat de peste 6 milioane de români. Acest lucru se va întâmpla odată cu învestirea noului Parlament!

Dincolo de declarațiile publice, liberalii nu doresc un referendum în același timp cu alegerile din 6 decembrie pentru asta ar putea să le scadă din procentele electorale care s-ar duce la USR. De altfel, liberali ar fi înregistrat în ultima perioadă o scădere în sondaje. În acest context organizarea referendumului pe inițiativa „Fără penali” odată cu alegerile parlamentare i-ar dezavantaja electoral.

„Se folosesc de inițiativa „Fără penali” pentru a -și face campanie electorală și rup din procentele noastre. Este un moment prea important în lupta împotriva PSD pentru a ne canibaliza voturile acum”, au explicat surse din interiorul PNL.

La rândul său USR speculează momentul să atace ambele partide, încercând să stoarcă electoral cât mai mult. Președintele USR, Dan Barna i-a acuzat pe pesediști și liberali de „combinații parlamentare” și face apel la liderii celor două partide să rezolve situația.

  • Dan Barna la RFI: „Este o chestiune de responsabilitate majoră ca acest referendum să se întâmple deodată cu alegerile parlamentare, acum, pe 6 decembrie, pentru că organizarea separată a unui referendum în acest context de pandemie ar avea nu numai efectele de cost foarte mari, dar în primul rând miza de sănătate publică. Or ca lucrul acesta să se întâmple, este obligatoriu ca astăzi, ieri, azi sau ieri ar fi trebuit să se întâmple, Senatul să voteze această inițiativă, astfel încât să se poată organiza referendumul. Este momentul în care PSD și PNL pot să dovedească faptul că votul dat în Camera Deputaților pentru această inițiativă nu a fost doar un vot electoralist de imagine publică și chiar își doresc această inițiativă(…) Dacă există voință politică, dacă PSD și PNL și fac din nou apel și la domnul Orban și la domnul Ciolacu, putem astăzi să încheiem și să dăm un mesaj, după patru ani de Parlament rușinos. Astăzi ar fi o ocazie excelentă să-și spele puțin obrazul acest Parlament și să voteze o inițiativă pe care un milion de români în mod explicit au solicitat-o”.

Ședința de miercuri a Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se aflau iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice”.

USR a acuzat PSD și PNL de combinații parlamentare. Conducerea Senatului (controlată de PSD) a decis ca votul să fie dat prin prezența fizică a parlamentarilor și nu prin telefon, așa cum s-a procedat în ultimele luni. La rândul lor, liberalii au anunțat prin vocea Alinei Gorghiu că vor vota inițiativa USR doar dacă va fi cvorum fără ei.

Din nou USR a solicitat o întâlnire a conducerii Senatului care a fost convocată joi la prânz. Și de această dată ședința nu s-a putut desfășura din lipsă de cvorum.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul