Criteriul National

Piticii de la Valea Plopului demonstrează civilizație și cultură…nicidecum cianură!

Piticii de la Valea Plopului demonstrează civilizație și cultură…nicidecum cianură!
februarie 08
19:55 2016

Motto „În orice om, o lume își face încercarea… iar oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac!… Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul…” Mihai Eminescu

V P

Dintru început, sper că pănă la final veți înțelege pe deplin conținutul al acestui articol ce se dorește a fi UN EXEMPLU DAT ORICĂREI COMUNITĂȚI DIN ACEASTĂ ȚARĂ!

Să nu vă speriați de titlul ales! Dacă îl veți parcurge, vă asigur că veți avea un înțeles și un câștig de …natură spirituală!

Valea Plopului este unul din acele „colțuri rupte din Rai ” unde, prin munca unor oameni aleși, bine-intenționați trăiesc peste 400 de suflete.Cei mai bucuroși veseli și zglobii sunt tot copii care ne aduc totdeauna buna dispoziție oricând.I-am denumit pitici. Vă las în compania acestor poze, nu înainte de a vă invita să parcurgeți acest material!

centru

Dar mai bine vă sfătuiesc pe fiecare să mergeți în această ȚARĂ A PITICILOR. Să cotrobăiți pe acolo pe sub fiecare buștean, fiecare piatră, fiecare fir de iarbă și o să găsiți câte un strop de bucurie, de simplitate și bună cuviință…

Da, nu v-o spun ca să vă impresionez sau să vă pun (ferească Dumnezeu) în inferioritate.Ci, cu acea disponibilitate și venită ca urmare a unei experiențe cîpîtate aici, în pelerinaj.

Am rămas impresionat și am aflat lucruri cu adevărat minunate în care,de mai bine de 20 de ani, un pret ortodox-Părintele Nicolae Tănase, prin strădania sa cât și a celor care au acea chemare față de aproape, au întemeiat ceea ce putem denumi a fi o comunitate, un așezământ destinat copiilor abandonaţi, orfanilor sau mamelor alungate de acasă.

Practic satul Valea Screzii – ce este aflat în vecinătatea satului Valea Plopului, Judeţul Prahova- reprezintă casa acestor persoane care, de-a lungul timpului, şi-au construit singuri căminele, casă după casă, transformându-se într-o comunitate a credinţei şi a speranţei.

Se poate afirma că această comunitate ce este în legături excelente cu Frăția Ortodoxă a pus bazele unei alte Românii. Una cu mult mai bună, mai curată și lipsită de egoism.

biserica Valea Plopului

Și, ce poate fi mai frumos atunci când, acest părinte dimpreună cu o comunitate ortodoxă grupată în Asociația ProVita duce o luptă permanentă pentru viață,pentru a salva, creşte, educa şi îndruma pe cei nevoiaşi, de la sugari până la adulţi.

Acum, să recunoștem deschis că foarte puţini spre…deloc sunt cei care fac asemenea lucruri, renunţând efectiv la viaţa personală în favoarea aceastui scop nobil şi admirabil. De aceea, acești oameni binecuvântați pot fi considerați adevărați misionari într-o lume destul de închisă, refractară…

Am aflat că acest demers a început din 1990.Părintele a militat împotriva avortului, iar mamele pe care le convingea să-și nască pruncii îi lasau în grija lui. În 1997, În tabăra din vale erau 30 de locuri.

În prezent, peste 400 de suflete stau, trăiesc, învață și deprind cele mai bune lucruri prin aceste tărâmuri blagoslovite de Bunul Dumnezeu!Pe lângă toate astea, piticii sunt de fapt niște copilași cu fețe blajine și cu obraji roșii și înlăcrimați. Toți au o poveste pe care nimeni nu o cunoaște decât… suflețelul lor.

Valea Plopului foto

Dar, aceste suflete curate pot fi considerați adevărații AMBASADORI DE MÂINE ai CULTURII deoarece la Valea Plopului a fost creată, numai din mila lui Dumnezeu şi bunăvoinţa multor români O ALTERNATIVĂ! Practic, se demonstrează astfel că românii îşi pot creşte copiii cu probleme, abandonaţi, orfani sau într-o altă situaţie, că nu este nevoie de apelare la soluţii din afară, la adopţia internaţională, la care Asociaţia Pro-Vita a lucrat intens.

Comunitatea din Valea Plopului,Prahova este unită,vie și are forța exemplului de a ne trezi din această amorțeală…
Mă bucur că am fost prezent weekend-ul trecut și, atât cât am reușit să fiu prezent ,am ajutat și eu cum pot eu dimpreună cu alți camarazi mai în vârstă!

b

Asemenea acțiuni ar trebui să fie prezente pretutindeni în orice comunitate!Cu atât mai mult cu cât,cunoșteam asemenea oameni aleși,dedicați și inimoși de ceva vreme.
Mulțumesc frumos pentru această minunată zi și pentru aceste minunate locuri,binecuvântate de Dumnezeu!

Revenind la titlul articolului, piticii sunt creația unei stări de spirit, a unei Frății Ortodoxe, în cuget și-n simțiri.

Ei se deosebesc de copii obișnuiți cu confortul, cu toate facilitățile, cu lipsa grijii față de ziua de mâine. Să nu vî închipuiți că acești PITICI nu ar fi hărăziți sau nu ar avea talente.

a

Acțiune Februarie 2016 -voluntari din toată țara „dovedind” trunchiuri seculare de fag

Consider că această oază de normalitate, de bun simț și omenie nemăsurată ar trebui să ne fie nouă,tuturor ca mărturie și imbold.

De aceea, grija pentru copii,pentru tineri este acea misiune,acea Cruce asumată!
Poate că exprimările și cuvintele nu au acelașo entuziasm și determinarea pentru a „dovedi” toate cele expuse în acest material.
Personal am rămas plăcut impresionat de această stare a lucrurilor cât şi a acestei comunități crescute, educate în acea Românie frumoasă atât de bine ilustrată de Maestrul Dan Puric…Bucuria și împlinirea a fost deplină!
Invit pe toți cei pasionați și interesați să viziteze aceste locuri!

[video width=”1920″ height=”1080″ mp4=”http://www.criteriul.ro/wp-content/uploads/2016/02/Valea-Plopului.mp4″][/video]

 

Pe final, vreau să vă aduc aminte cine este Asociația Pro-Vita.

Nu înainte de a viziona aceste scurte video-clipuri ce surprinde atât de bine armonia și buna creștere a PITICILOR cât și a voluntarilor!

Și chiar, dacă aveți încă în minte acea scandare anti RMGC- ” VREM CULTURĂ NU CIANURĂ !”, cred că ar fi cazul să asociați acest caz aparte deosebit cu acea dorință a tuturor celor care au scandat, au lupătat pentru a păstra un mediu curat,o adevărată Grădină a Maicii Domnului, FĂRĂ IMPURITĂȚI ȘI CIANURI.

Poate că veți deveni contrariați, dar acum sper să înțelegeți că viitorul este al lor, al PITICILOR, al tuturor celor care vin după noi și PREȚUIESC VIAȚA, NATURA  și-L iubesc pe Dumnezeu, nu numai declarativ, ci și prin fapte!

Cât priveștePro Vita, aceasta este o asociație ortodoxă de binefacere, nonguvernamentală, non-profit ce activează potrivit decretului no1/20 din ianuarie 1994. Cu sediul central la Valenii de Munte, potrivit acordului no 1625 al Ministerului Muncii și Protectiei Sociale, scopul sau este de a pune în practică lupta împotriva avorturilor, din cadrul Mișcării Sfântul Brâncoveanu pentru ocrotirea vieții, potrivit principiilor creștine ortodoxe.

Asociația ajută și copiii din sat și din împrejurimi ale caror familii au greutăți financiare, prin punerea la dispoziție a unei mese calde în fiecare zi, prin organizarea de tabere gratuite, toate acestea cu ajutorul gospodarilor din sat sau al altor parohii din împrejurimi, în spiritul creștin ortodox si al traditiei române.De asemenea, multe persoane voluntare lucrează în sat sau în afara pentru a strânge bani și donații în natura, pentru a face publicitate sau a organiza acțiuni de binefacere.

Asociatia are câteva terenuri date de Primărie, câteva case țărănești în proprietate sau cu chirie, mobilă, echipament de bucătărie, sanitare, etc., care provin din donații sau sunt deja cumpărate, o tâmplărie achiziționată prin muncă, un atelier și material de sculptură pentru fabricarea de obiecte religioase, două cuptoare de pâine țărănești și unul electric, multe animale domestice si două mașini donate care sunt foarte solicitate.

Familiile binefacătoare din sat au o contribuție majoră. Ajutorul lor este foarte prețios pentru activitățile asociației. Veniturile regulate sunt asigurate din vânzarea de obiecte religioase – icoane, cruci de lemn pictate, fabricate ăn atelier – cât și de unii donatori constanți care-și oferă contribuția, fiecare după posibilitățile sale. Celelalte venituri sunt neregulate, provenind din ajutoare colectate de Părintele Nicolae Tanase și de benevoli.

În Valea Plopului, de 20 de ani, funcționeaza o altă Românie care uimește. Una a într-ajutorării și a dragostei, o Românie a bunului simț ce are mereu nevoie de susținere

Donațiile in bani cât și toate contribuțiile vor fi folosite în conformitate cu statutul organizatiei, în scopul protejării și promovării dreptului la viata al tuturor copiilor nascuti si nenascuti, in asezamintele de la Valea Plopului sau in orice alta situație.

Pentru donații sau sponsorizări în bani prin transfer bancar, datele de identificare fiscală ale Filialei sunt următoarele:

 Conturi Bancare – BCR Valenii de Munte 

RON: RO42RNCB0211011843900001 
Euro: RO85RNCB0211011843900003 
Cod BIC/SWIFT: RNCBROBU

 Donații se mai pot face si direct la sediul asociației. De aceea trebuie menționat scopul in care se dorește să fie folosită donația (de exemplu: pentru Valea Plopului etc.)

Contribuțiile în natura - pentru donații în alimente, materiale de construcție etc. în folosul așezămintelor de la Valea Plopului-Valea Screzii trebuie luat contact direct. De aceea,societățile comerciale care doresc să  sprijine prin sponsorizări pot încheia contracte de sponsorizare cu Asociaţia Pro-Vita , conform legilor in vigoare.

 

Sursa foto : www.gandul.info,www.evz.ro,vremurivechisinoi.blogspot.com

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu