Criteriul National

Planeta pitică Ceres ar putea fi „o lume oceanică”, susţin noi studii – Spatiul

Planeta pitică Ceres ar putea fi „o lume oceanică”, susţin noi studii – Spatiul
august 10
22:04 2020

Planeta pitică Ceres, ale cărei mistere oamenii de știință se luptă să le dezvăluie, ar putea fi „o lume oceanică” unde apa lichidă curge pe suprafața sa, potrivit unei serii de studii publicate luni, relatează AFP.

De la descoperirea sa în 1801, Ceres a fost considerată o planetă la propriu, apoi un asteroid și acum o planetă pitică. Dar, indiferent de numele său, nu a încetat niciodată să-i intrige pe oamenii de știință.

În 2015, după o călătorie de șapte ani și jumătate, sonda americană Dawn a fost plasată pe orbita din jurul acestei sfere enigmatice situate între Marte și Jupiter, în sistemul solar. A fost prima vizită a unei nave automatizate în jurul unui astfel de corp ceresc.

Cu diametrul său de aproximativ 950 km, Ceres reprezintă cel mai mare obiect din centura de asteroizi. Este nevoie de echivalentul a 4,61 ani tereștri pentru turul Soarelui.

De la sfârșitul anului 2018, sonda Dawn, lipsită de combustibil, nu a transmis nimic cercetătorilor, însă aceștia din urmă continuă să disece imaginile și datele incredibile pe care le-a colectat. Munca este descrisă luni în șapte studii publicate în revistele Nature Astronomy, Nature Geoscience și Nature Communications.

Unul dintre celebrele mistere ale Ceresului este prezența a peste 130 de zone luminoase pe suprafața sa, cele mai multe asociate cu craterele de impact.

În faza sa finală, Dawn a orbitat la doar 35 km de Ceres, concentrându-se exact pe Occator, unul dintre craterele sale vechi de 20 de milioane de ani.

Potrivit autorilor unuia dintre studii, condus de Carol Raymond de la Institutul de Tehnologie din California din Statele Unite, se ascunde un mare rezervor de saramură, o soluție apoasă saturată cu sare, sub crater.

Într-un alt articol, Maria Cristina De Sanctis de la Institutul Național de Astrofizică din Italia și colegii ei raportează prezența clorurii de sodiu hidratate pe cea mai mare zonă luminoasă a craterului Occator.

Pentru Maria Cristina De Sanctis, „aceste rezultate dezvăluie că există apă într-o stare lichidă sub suprafața planetei” și că Ceres este „un fel de lume oceanică, ca anumite luni ale lui Saturn și Jupiter “.

„Materialul găsit pe Ceres este extrem de important în ceea ce privește astrobiologia”, deoarece „știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții”, a precizat ea pentru AFP.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul