Criteriul National

Pledoarie pentru corectitudine

Pledoarie pentru corectitudine
ianuarie 20
19:07 2017

„Avocat”din popor pentru Avocatul Poporului !

Avocatul-poporului

Lupte „la baioneta” pentru condamnarea publica a Avocatului Poporului pentru „vina” de a sesiza Curtea Constitutionala privitor la concordanta sintagmei „…nu a suferit condamnari penale…” referitor la persoana care poate fi membru al Guvernului-( art. 2 din Legea nr.90/26 martie/2001) cu Legea Fundamentala – CONSTITUTIA. Interesul imediat al acestei prevederi legale a fost depasit, insa legea trebuie sa fie simpla si clara, fara posibilitatea de a primi mai multe intelesuri, dupa interese particulare.
Fara sa fiu avocatul Avocatului Poporului, noi cei care formam poporul , avem dreptul si obligatia sa fim corecti pentru ca nu se stie cand „echivocul legii ” se intoarce impotriva noastra.
Curtea Constitutionala va lamuri „confuzia amplificata”, sens in care arat ca reglementarile care privesc conditiile pentru a face parte din Puterea judecatoreasca si Puterea legislativa- Parlamentul, sunt foarte diferite fata de cele prevazute pentru membrii Guvernului- Puterea executiva.

Astfel :

1. pot intra in magistratura ca judecator si procuror persoanele care indeplinesc si conditia prev. de art.14 ali(2) lit.c) din Legea nr. 303/2004, respectiv „nu are antecedente penale „.
Dovada se face printr-un certificat de cazier judiciar, eliberat in conformitate cu Legea nr. 208/27.07.2015;

2. nu poat fi alese deputat sau senator „persoanele carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva sau prin lege”-( art.2 ali.(6) lit. c) din Legea nr. 208/27.07.2015).Foarte bine, poate sa aiba antecedente penale si chiar sa se afle in executarea unei pedepse cu suspendare !!!

Exigenta pentru Guvern, respectiv ca persoanele care- au suferit condamnari penale – sa nu poata fi membri ai Executivului, este, in opinia noastra excesiva, echivoca si contravine si unor institutii fundamentale de drept penal, cum ar fi : reabilitarea , amnistia, prescriptia .
Pe de alta parte, dovada legala a unei condamnari se face prin cazierul judiciar( nu verificari ascunse a unor entitati secrete ); potrivit art. 13 alin.(1) din Legea cazierului judiciar, se scot din evidenta, deci nu apar in cartificatul de cazier, faptele : care nu mai sunt prevazute ca infractiuni, condamnarile pentru care a intervenit reabilitarea, faptele amnistiate. Si atunci ,ca exemplu, putem retine ca impiediment legal condamnari penale pentru care a intervenit reabilitarea ?
Iata numai cateva argumente care dovedesc cat rau pot face aprecieri pripite difuzate in massmedia , parca interesate sa mentina confuzia, exact acolo unde CLARITATEA este garantia respectarii legii.

Sa asteptam cu rabdarea Decizia Curtii Constitutionale !

Sursa foto Litoral TV

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată, pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo