Criteriul National

Pledoarie pentru corectitudine

Pledoarie pentru corectitudine
ianuarie 20
19:07 2017

„Avocat”din popor pentru Avocatul Poporului !

Avocatul-poporului

Lupte „la baioneta” pentru condamnarea publica a Avocatului Poporului pentru „vina” de a sesiza Curtea Constitutionala privitor la concordanta sintagmei „…nu a suferit condamnari penale…” referitor la persoana care poate fi membru al Guvernului-( art. 2 din Legea nr.90/26 martie/2001) cu Legea Fundamentala – CONSTITUTIA. Interesul imediat al acestei prevederi legale a fost depasit, insa legea trebuie sa fie simpla si clara, fara posibilitatea de a primi mai multe intelesuri, dupa interese particulare.
Fara sa fiu avocatul Avocatului Poporului, noi cei care formam poporul , avem dreptul si obligatia sa fim corecti pentru ca nu se stie cand „echivocul legii ” se intoarce impotriva noastra.
Curtea Constitutionala va lamuri „confuzia amplificata”, sens in care arat ca reglementarile care privesc conditiile pentru a face parte din Puterea judecatoreasca si Puterea legislativa- Parlamentul, sunt foarte diferite fata de cele prevazute pentru membrii Guvernului- Puterea executiva.

Astfel :

1. pot intra in magistratura ca judecator si procuror persoanele care indeplinesc si conditia prev. de art.14 ali(2) lit.c) din Legea nr. 303/2004, respectiv „nu are antecedente penale „.
Dovada se face printr-un certificat de cazier judiciar, eliberat in conformitate cu Legea nr. 208/27.07.2015;

2. nu poat fi alese deputat sau senator „persoanele carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva sau prin lege”-( art.2 ali.(6) lit. c) din Legea nr. 208/27.07.2015).Foarte bine, poate sa aiba antecedente penale si chiar sa se afle in executarea unei pedepse cu suspendare !!!

Exigenta pentru Guvern, respectiv ca persoanele care- au suferit condamnari penale – sa nu poata fi membri ai Executivului, este, in opinia noastra excesiva, echivoca si contravine si unor institutii fundamentale de drept penal, cum ar fi : reabilitarea , amnistia, prescriptia .
Pe de alta parte, dovada legala a unei condamnari se face prin cazierul judiciar( nu verificari ascunse a unor entitati secrete ); potrivit art. 13 alin.(1) din Legea cazierului judiciar, se scot din evidenta, deci nu apar in cartificatul de cazier, faptele : care nu mai sunt prevazute ca infractiuni, condamnarile pentru care a intervenit reabilitarea, faptele amnistiate. Si atunci ,ca exemplu, putem retine ca impiediment legal condamnari penale pentru care a intervenit reabilitarea ?
Iata numai cateva argumente care dovedesc cat rau pot face aprecieri pripite difuzate in massmedia , parca interesate sa mentina confuzia, exact acolo unde CLARITATEA este garantia respectarii legii.

Sa asteptam cu rabdarea Decizia Curtii Constitutionale !

Sursa foto Litoral TV

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată, pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo