Criteriul National

Pledoarie pentru viață, într-un loc al morții – Document – peste 2000 de caini ucisi la biobaza Constanța doar in 2015

Pledoarie pentru viață, într-un loc al morții – Document – peste 2000 de caini ucisi la biobaza Constanța doar in 2015
ianuarie 21
09:31 2016

12571243_1111445435533240_544531934_n

Pe strada Vârful cu Dor nr. 5 în zona Km 4-5 se află „Biobaza” Constanța. Un loc care duhnește a suferință și moarte. Un loc în care odată intrat trebuie să îți lași la poartă, pe lângă datele de buletin, orice speranță că vei întâlni condiții decente de trai pentru animale sau un comportament civilizat al angajaților față de tine, om, de tine, contribuabil, din ai cărui bani SRL-ul („Puppy vet” – câtă ipocrizie!) a încasat în 4 ani peste 4 milioane de lei. Aici este locul în care în perioada februarie 2012 – iunie 2015 și-au găsit sfârșitul 11.178 de câini, în condiții care, probabil, ar oripila și pe cei mai înveterați fani ai genului horror. Totuşi nu despre bani vreau să vă rețin atenția astăzi, ci despre ceea ce putem noi, cetățenii acestui oraș,să facem pentru sufletele ce își așteaptă cuminți și resemnate moartea, acolo, în curtea bine păzită a firmei-abator.

Pe data de 2 februarie 2016 contractul dintre Primăria Constanța și SRL-ul sus-menționat expiră, iar „serviciul” va fi preluat în gestiune de către Primărie și reorganizat. Deocamdată voi încerca să creditez autoritățile cu prezumpția de bune intenții în ceea ce privește schimbarea din temelii a modului de gestionare a problemei câinilor comunitari. Insist pe denumirea de „comunitari” deoarece ei, câinii, sunt ai noștri, ai comunității. Nu au apărut din neant, nu s-au teleportat pe străzile orașului și nici nu au fost parașutați aici de vreo entitate extraterestră. Au apărut din lipsa de implicare a comunității, din lipsa de viziune a autorităților și nu în ultimul rând din reaua voinţă şi bolnăvicioasa nevoie de îmbogățire cu orice preţ a unora. Nu-i numesc, nu merită…

„Nivelul de civilizație a unei națiuni este dat de atitudinea față de animale” spunea  Mahatma Gandhi. ACUM este momentul să arătăm că înţelegem sintagma aceasta! Ne place, sau nu, „nivel de civilizaţie” nu înseamnă, nicidecum, să ucizi în numele civilizaţiei, ori al confortului uman! Mulţi, aşa înţeleg civilizaţia… prea mulţi şi, din păcate, sunt chiar aplaudaţi pentru asta de cei naivi şi uşor manipulabili. Eu spun că OMUL, cel adevărat, în esența lui,în splendoarea lui, NU UCIDE NICIODATĂ! Omul protejează tot ce este viaţă în jurul lui!

Vreau să cred că printre constănţeni sunt OAMENI, mulţi! Oameni cu suflet! Oameni cu puterea de a opri carnagiul la care asistăm de atâta timp, nepăsători, neputincioşi, dezgustaţi şi prea tăcuţi… OAMENI ai oraşului meu! Vă rog! Rupeți-vă o oră din timpul vostru! Căutați-vă OMENIA din suflet și mergeți la Biobază! Căţeii… îi veți găsi acolo, mari sau mici, tineri sau bătrâni, de culori și temperamente diferite, dar toți marcați de aceeași suferință. Unii dintre ei au avut cândva un adăpost, poate un om care să îi îngrijească, alții nu au cunoscut niciodată căldura unei mângâieri, dar toți vă vor primi cu codițele fluturând și cu un licăr de speranță în ochi, parcă ar spune: “tu eşti Omul meu?”… Nu vă întoarceți privirea din ochii lor! Sunt oglinda unui sufleţel curat, un sufleţel capabil să vi se ofere necondiționat! Astăzi sunt la un pas de moarte zeci de căţei. Într-un oraș cu peste 300.000 de locuitori, chiar nu se pot găsi câteva zeci de OAMENI capabili să rezoneze la suferința lor și să le ofere o șansă la viață?

 Adoptați un câine de pe lista morții! Veți primi în schimb un prieten pe viață şi vă veţi încălzi sufletul, cum, poate, niciodată…

Sursa foto: Baricada Verde

 

documente

 

12607248_1111445425533241_215545147_n 1 12584197_1111445442199906_711334912_n

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo