Criteriul National

Plita cu inducție, un echipament necesar oricărei bucătării profesionale

Plita cu inducție, un echipament necesar oricărei bucătării profesionale
iulie 29
11:09 2019

Tot mai mulți bucătari profesioniști aleg să gătească pe modele de plită cu inducție performante datorită controlului foarte sigur pe care îl pot avea asupra temperaturii.

Tu când treci la gătitul pe plita cu inducție?

O plită cu inducție profesională, în afară de opțiunile de setare a temperaturii, mai are și alte câteva avantaje demne de luat în seamă: siguranța în exploatare, ușurința de curățare și faptul că încălzește mai puțin mediul ambiant.

Totuși, controlul electronic este principalul beneficiu oferit de către acest echipament horeca cu inducție. Este un mare avantaj și portabilitatea oferită de o plită de acest gen. Unitatea de inducție oferă extinderea suprafeței de gătit nesperat de mult, gătitul se realizează extrem de simplu la ea.

Nu e de mirare că la televiziune, în show-urile gastronomice, vedem competitori sau jurați care utilizează cu entuziasm noile modele de plite cu inducție profesionale.

De fapt, acest tip de echipamente – plitele cu inducție electromagnetică, au devenit din ce în ce mai populare în lumea culinară tocmai din acest motiv: al reclamelor televizate și emisiunilor-concurs culinare, atât de gustate de către publicul de toate vârstele.

O plită cu inducție gătește folosind energia termică produsă prin inducție electrică în loc de inducție cu flacără, așa cum se face la aragazul funcționând cu gaz.

Denumită și inducție electromagnetică, inducția electrică se referă la tensiunea creată atunci când un conductor reacționează la un câmp magnetic. Energia electrică se transformă în energie termică folosită la gătit. Este obligatoriu nevoie de niște oale și tigăi speciale care conțin părți feromagnetice pentru a putea fi folosite pe un astfel de echipament de gătit. De regulă, oțelul inoxidabil sau fonta sunt cele mai bune. Unele vase apte a fi utilizate pe plitele de inducție pot avea pot avea o bază magnetică, chiar dacă ele au corpul fabricat în cea mai mare parte din ceramică sau alte materiale.

Avantajele plitelor de inducție profesionale

Timpul de fierbere și gătire este mai mic decât în cazul unor echipamente tradiționale.

Inducția creează căldură în interiorul vasului utilizând electromagnetică, așa încât nu există o întârziere în transferul de căldură, așa cum se întâmplă în situația în care se folosește o flacără deschisă la un aragaz pentru a încălzi o cratiță sau oală. Mai exact, este atât de eficient acest sistem pe baza căreia funcționează o plită cu inducție, încât se poate fierbe o oală cu apă în jumătate din timpul necesar dacă s-ar folosi un aragaz cu gaz. Așadar se poate prepara mai rapid mâncarea, lucru esențial într-un restaurant care are foarte mulți clienți într-o unitate de timp determinată.

Controlul precis al temperaturii, necesar acum la multe rețete moderne, se poate face foarte bine la o plită cu inducție care beneficiază de o gamă largă de setări dintre care bucătarii pot alege. Controlul asupra temperaturii exacte este o promisiune că și mâncarea va fi la final excelentă.

O plită cu inducție are drept caracteristică auto-dimensionarea, fapt care permite să se încălzească numai zona unde este așezat vasul sau tigaia de lucru.

În schimb, la o plită cu gaz convențională este nevoie de vase de diferite mărimi pentru ca ingredientele introduse în interiorul acestora să se gătească (să fiarbă) în mod corespunzător. Pe o plită de inducție vasul de gătit va fi încălzit uniform, nu vor exista unele zone mai calde, iar altele mai reci.

Se elimină inclusiv pericolul incendiilor existente la aragazele cu flacără deschisă, plitele cu inducție fiind mult mai sigure decât plitele tradiționale.

O plită cu inducție este mai ușor de curățat decât o plită convențională.

Comparativ cu alte echipamente de gătit, lucru extrem de important pentru o bucătărie profesională, o plită cu inducție pur și simplu se șterge cu o lavetă, mai degrabă decât să se utilizeze produse de curățare puternice.

Vasele și tigăile pentru plitele cu inducție sunt mai durabile deoarece nu se ard, căldura fiind împrăștiată uniform pe fundul acestora. Din acest motiv vor arăta multă vreme ca noi. Se economisesc așadar bani pe termen mediu și lung cu schimbarea acestora.

O plită cu inducție este foarte sigură, ușor de utilizat, dar și de instalat.

Cine nu poate utiliza o plită cu inducție?

Singura avertizare se referă la stimulatoarele cardiace, utilizatorii stimulatoare cardiace ar trebui să fie informați detaliat despre faptul că echipamentul de gătit cu inducție poate să interfereze negativ cu aparatele medicale amintite. O persoană purtătoare de stimulator pentru inimă trebuie să păstreze obligatoriu o distanță de minim 60 cm față de o plită cu inducție pentru a nu avea probleme de sănătate.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei