Criteriul National

PNL îi pregătește scaunul de președinte lui Nicolae Ciucă / Ce strategie au liberalii și ce rol va avea viitorul șef al partidului

PNL îi pregătește scaunul de președinte lui Nicolae Ciucă / Ce strategie au liberalii și ce rol va avea viitorul șef al partidului
aprilie 05
16:40 2022

Premierul Nicolae Ciucă își pregătește zilele acestea proiectul pe care urmează să-l prezinte în fața liberalilor pentru a fi ales președinte PNL. De altfel, din postura de unic candidat, Nicolae Ciucă pare a avea deja sarciniile trasate, iar lucrurile se mișcă într-un ritm extrem de alert.

Nicolae Ciuca si Florin CituFoto: AGERPRES

În primă instanță Nicolae Ciucă urmează să primească marți, derogare de vechime pentru a candida la șefia PNL la fel ca și predecesorul său Florin Cîțu care stat pe funcție doar șase luni. Biroul Executiv al PNL se reunește marți pentru a-i acorda derograrea de vechime lui Nicolae Ciucă pentru a putea candida la șefia PNL.

Conform statutului, orice candidat la funcția de președinte PNL trebuie să îndeplinească condiţia de a avea 5 ani de vechime în partid. Aceiași derogare a primit-o și Florin Cîțu în urmă cu șase luni când a candidat pentru fotoliul de președinte PNL.

Nicolae Ciucă urmează să-și depună în următoarele zile candidatura, printr-o moțiune cu care va veni în fața liberalilor.

Astfel, la congresul extraordinar din 10 aprilie premierul urmează să să fie uns și șeful PNL, de notat fiind că nu are niciun contracandidat. Ciucă va fi secondat de Lucian Bode care va candida pe postul de secretar general al PNL.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Biroul Executiv al PNL nu va fi ales imediat după congres ci undeva la începutul lunii mai. „Explicația oficială: e nevoie ca președintele să aibă timp să se gândească și să-și aleagă echipa.

„Realitatea este că nu există niciun interes deocamdată să se schimbe Biroul Executiv. Cei patru actuali prim-vicepreședinți sunt cei care controlează partidul și îl încolonează la dispoziția lui Klaus Ioahnnis”, au explicat surse liberale pentru HotNews.ro.

Strategia PNL este „că nu există una”

Potrivit surselor citate, în interiorul partidului nu există o strategie politică conturată pentru următoarea perioadă, ci doar discuții și scenarii referitoare la împărțirea funcțiilor în partid și a portofoliilor din Guvern.

De exemplu, Lucian Bode va candida pentru funcția de secretar general al PNL, iar portofoliul de prim-vicepreședinte va rămâne vacant. În interiorul PNL, funcția i-a fost oferită lui Ilie Bolojan care ar fi declinat oferta. De asemenea a fost înaintat și numele lui Dan Motreanu, dar nici acesta nu pare interesat.

O altă discuție este legată de portofoiliul de Fondurile Europene care, în urma demisiei lui Dan Vîlceanu, rămâne liber. Potrivit surselor HotNews.ro, Marcel Boloș actulul ministru al Digitalizării va prelua și interimatul de 45 de zile la ministerul lăsat liber de Vîlceanu. Boloș își dorește ministerul Fondurilor Europene și ar dori să fie numit ministru plin pe acest portofoliu.

Ce planuri se pregătesc pentru Nicolae Ciucă

În ceea ce privește strategia PNL pe termen lung și mandatul pe care Nicolae Ciucă îl va avea în fruntea partidului acestea vor fi supervizate de președintele Klaus Iohannis.

„Nicolae Ciucă se va concentra pe activitatea de premier și va fi ajutat de Lucian Bode și prim-vicepreședinți să gestioneze partidul. Propulsarea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte al PNL are legătură cu planurile lui Klaus Iohannis care are nevoie de liniște la nivelul Coaliției și un control total al partidului, fără a mai exista derapaje”, au explicat sursele citate.

De altfel, în interiorul partidului se vorbește despre faptul că Iohannis și-ar dori ca Nicolae Ciucă să devină candidatul PNL la președinția României.

În aprilie 2023, potrivit protocolului semnat de Coaliție, PSD-ului îi va reveni funcția de premier (Marcel Ciolacu este direct interesat de această funcție).

Astfel, Nicolae Ciucă ar urma să preia funcția de președinte al Senatului și ar deveni al doilea om în stat. Surse politice susțin că, din postura de președinte al Senatului și președinte PNL, Ciucă ar fi susținut de actuala Coaliție să candideze la președinția României atâta vreme cât PSD va deține Guvernul.

„Un președinte PNL cu rol decorativ și un Guvern controlat de PSD cu rol executiv este ecuația perfectă pentru ambele partide. De altfel se tatonează în prezent posibiltatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare în 2024 astfel încât cele două partide să-și maximizeze șansele de a obține cât mai multe mandate”, au explicat sursele citate.

Un alt scenariu care doar ar grăbi alegerea lui Nicoale Ciucă în funcția de președinte al României ar avea legătură cu dorința președintelui Klaus Iohannis de a fi numit secretar general al NATO în 2023. Președintele Klaus Ioahnnis țintește o funcție de înalt funcționar european după finalizarea mandatului de președinte al României, sustin sursele HotNews.ro.

Recent a fost prelungit cu încă un an mandatul actualului secretar general al NATO. În contextul războiului Rusia-Ucraina au fost vehiculate trei nume de posibili candidați la această funcție: Klaus Iohannis, fostul premier britanic Theresa May și prim-ministrul olandez Mark Rutte.

În eventualitatea în care Iohannis ar fi propus pentru postul de secretar general NATO, Nicolae Ciucă din postura de președinte al Senatului și al doilea om în stat ar asigura interimatul funcției de președinte al României până la organzarea unor noi alegeri prezidențiale.

Scenariul discutat este puțin probabil. Potrivit surselor HotNews.ro din Parlamentul European, pentru postul de secretar NATO se dorește într-adevăr un reprezentant din estul Europei, dar se pledează intens ca acesta să fie femeie și se pare că șansele înclină în favoare unei persoane de sex feminin.

Cum arată PNL la firul ierbii

Dincolo de scenariile vehiculate la centru, liberalii din teritoriu se simt la mâna hazardului. „Nimeni nu întreabă nimic, nu există o comunicare cu centrul. Dacă organizația are un lider vocal e bine, dacă nu ….nu știe nici dracu de tine”, a declarat un lider PNL pentru HotNews.ro.

De altfel, sub conducerea lui Florin Cîțu primarii au fost extrem de nemulțumiți pentru că fostul președinte nu a efectuat vizite în teritoriu, nu le răspundea acestora la telefon și nu aveau acces la decizile partidului. Aceeași părerea se reflectă și asupra membrilor Biroului Executiv.

„Puterea este concentrată în mâna prim-vicepreședinților și a câtorva vicepreședinți care își văd de propriile interese. Toți sunt centrați pe interesul propriu: Flutur cu afacerile din județul lui, Dumitrescu să aibă acces la miniștri și la contracte, Rareș este pasionat de propria lui imagine și de relația cu presa iar Bode e scribul, care notează dar fără să se vadă vreun rezultat”, a explicat pentru HotNews.ro un liberal sub protecția anonimatului.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul