Criteriul National

POEZIE POSTMODERNĂ! Marioneta de Mona Lisa

octombrie 30
10:29 2015

 

 MARIONETA

  poezie semnată de către Mona Lisa

Marioneta

Și corpul, mărginit de movuri acute,
mi-e opac.

Umbrele, abia perceptibile,
stau într-o aparentă letargie.

Chem o salvare, le duc la spital.
Mă tem că-s apatice
în sistem voluntar.

Se descompune și ipocrizia
de-atâta ignoranță,
cucuveaua strigă:
„Gen, asta-i aroganță!”

Nu-i nimeni în mine
prea bun sau prea rău.
Mă lupt doar cu umbrele
ce-mi fac un cavou.

Orgoliile produc vasodilatație
cauzată de slăbirea fibrelor
ordinarelor minți faimoase.

Tu stai și tot privești…
hai că mă scoți din minți!

Poporul e cu fundu` n sus:
maneaua-i noua doină,
iar trendul e coana Chirița
cu scobitoarea între dinți.

Se poartă parvenitismul,
modestul e nebun!
Infatuatul îmbracă umbrele
unui aristocrat păgân.

Nu mai intrați în teatru,
dramaturgia e-n drum!
Biletul este gratis,
destinația acum.

Noul Zdreanță e femeia:
ferfeniţele-i atârnă,
nu s-a mai spălat de-o lună,
așteptând un ceas și două
un cocoș să facă ouă.

Ce urmează mă întreb?
Să naștem îndobitocirea
conștient?

Arta a murit cu totul,
noi slăvim doar nătângeala.
Kitch-ul e la rang de cinste,
căci e moca abureala.

30 octombrie 2015

În numele întregului corp redacțional al ziarului Criteriul Național trebuie sămulțumim talentatei autoare. De asemenea,așa cum bine v ați dat seama, marioneta ce activează în cangrena societății actuale posedă acea capacitate de a ne hipnotiza, de a ne subjuga!

Decrepiții și toate lichelele expuse se regăsesc atât de bine în această radiografie cu caracter permanentizat! Influența stilului abordat, vădit impresionat și aducând acea notă de prospețime, de nou, ăn care suflul postmodern își etalează caracteristicile conferă acestei creații ORIGINALITATE!! Toate aceste considerente sunt poate sărace iar cuvintele sunt destul de puternice în a ilustra starea și setul de trăiri ce a rezonat cu această incursiune în universul mundan!

De aceea, peisajul cultural actual este trist. Sinistru de-a dreptul, în pofida faptului că, e drept, au existat şi există şi acum oameni care au încercat să reziste vremurilor şi hotărârilor aberante ale administraţiei locale şi judeţene.De aceea Dumnezeu să le dea după sufletul lor…

Oricum, acest gen de creații se doresc a fi ADEVĂRATE SEMNALE DE ALARMĂ, BORNE LUMINOASE într un univers în care Arta, Binele și Frumosul au cam devenit o rara avis!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo