Criteriul National

POLITICĂ EXTERNĂ!Vizita preşedintelui american în spaţiul UE şi intenţia Statelor Unite ale Americii de a impulsiona negocierile pentru un acord comercial transatlantic SUA – UE!

POLITICĂ EXTERNĂ!Vizita preşedintelui american în spaţiul UE şi intenţia Statelor Unite ale Americii de a impulsiona negocierile pentru un acord comercial transatlantic SUA – UE!
aprilie 25
11:07 2016

 

 

90

 Vizita preşedintelui american în spaţiul UE şi intenţia Statelor Unite ale Americii de a impulsiona negocierile pentru un acord comercial transatlantic SUA – UE!

Negocierile între Comisia Europeană şi guvernul american privind viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) au trecut în relativă linişte.Viitorul TTIP rămâne intens contestat de o serie întreagă de organizaţii non-guvrnamenale şi sindicate din Europa. In actualul context, negociatorii au dat asigurări că ar fi dispuşi să discute cu toţi cei îngrijoraţi.

Astfel că, recentul turneu al preşedintelui american Barack Obama se explică.

Dupa ce a pledat ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeana, a avut parte de o întâlnire cu membrii Casei Regale la palatul Kesington.Aflaţi într-o vizită oficială timp de trei zile în Marea Britanie, Michelle şi Barack Obama au fost primiţi la Palatul Kensington de prinţii William şi Harry şi de ducesa de Cambridge. Pe o vreme tipic londoneza, familia regala i-a asteptat afara pe soţii Obama.

În ziarul The Telegraph din UK se prezintă acest eveniment dintr-un alt punct de vedere. Autorii îşi încep reportajul de ştiri cu privire la vizita fomnului Barack Obama în Marea Britanie prin directa cuântare a acestuia, în care domnia sa a afirmat: “ Daţi-mi voie să vă spun ca prieten că Uniunea Europeana face Marea Britanie mai puternică”. Prin această frază ,preşedintele american sfătuieşte pe britanici că nu este bine ca la alegerile din iunie să se voteze Brexit-ul (ieşirea Marei Britanii din Uniunea Europeană).

De asemenea, demnă de a fi luată în considerare este şi  un comentariu lăsat de  Barack Obama- „Statele Unite vor ca partener o ţară puternică, iar Marea Britanie este mai puternică atunci când ajută la conducerea unei Europe puternice. (…) nu cred că Uniunea Europeana moderează influenţa britanică în lume, ci o amplifica.”

Obama a semnat un comentariu în ediţia de vineri a cotidianului The Telegraph în care notează că „Uniunea Europeană nu diminuează influența britanică, ea o amplifică. O Europă puternică nu este o amenințare pentru rolul Marii Britanii în lume, ea sporește rolul Marii Britanii în lume” şi subliniază importanţa pe care decizia Regatului Unit o are şi asupra SUA: „Voi spune, cu toată sinceritatea pe care și-o poate permite un prieten, că rezultatul deciziei voastre este de un profund interes pentru Statele Unite. Drumul pe care îl veți alege va avea ecou în perspectivele generației americane actuale”.

Comentariul complet al lui Obama poate fi citit aici.

Principala misiune a lui Barack Obama la Londra este aceea de a pleda împotriva unei posibile ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană.Adevarul este ca o Uniune Europeana fără UK nu mai este la fel de puternică din punct de vedere economic si militar, iar acest fapt dăuneaza tuturor, ducând la slăbirea forţată a Uniunii Europene.

Oficialul american a mai spus vineri la Londra că în eventualitatea ieşirii Marei Britanii din UE, aceasta ar afecta grav relaţiile comerciale cu Statele Unite, iar dacă UK alege să iasă din UE, atunci ar exista premisele de a ” încheia un acord pentru o piaţă mare, decât mai multe acorduri pentru pieţe mult mai mici,” a mai reiterat preşedintele Obama.

Sondajele privind referendumul de la 23 iunie prevăd un rezultat extrem de strâns, existând în continuare un important procent de nehotărâți.

Proteste-in-Germania--Zeci-de-mii-de-oameni-in-strada--inaintea-vizitei-lui-Obama--Foto-

Turneul european al lui Barack Obama va culmina cu vizita de două zile de la Hanovra, care este cea de a cincea sa vizită în Germania, de când este în functia supremă a Statelor Unite ale Americii . Aceasta reprezintă ultima etapa a unui tur care a mai cuprins şi vizitarea Arabiei Saudite. În discuţia avută de preşedintele american cu cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel s-au evidenţiat  intensificarea luptelor din Siria provocate de Statul Islmic cât şi  problemele încă nerezolvate din estul Ucrainei.

Angela Merkel a declarat că SUA este un partener de încredere şi că se vor dezvolta relaţiile comerciale dintre cele două super-puteri. Doamna Merkel împreună cu domnul Obama se vor întâlni luni la Hanovra cu Francois Hollande – Preşedintele Franţei, David Cameron- Prim Ministrul Marei Britanii, dat şi cu omologul lor italian Matteo Renzi.  S-a facut cunoscut deja planul comun referitor la criza refugiaţilor in Europa, campania internaţională împotriva statului Islamic cât şi situaţia incertă şi tensionată din Libia.

Cancelarul german a subliniat ca nu  va susţine   zona tampon din Siria, dar a precizeat că militează pentru a fi respectate negocierile de la Geneva, cele pentru care pot deschide o cale către instaurarea unei zone umanitare pentru refugiaţi.

În presa germană se menţionează de catre Deutche Welle că “strânsa legătură pentru cooperare în rezolvarea crizei din Ucraina ce este alimentată de ascuns de către Rusia, trebuie să se continue pe sancţiuni economice îndreptate către Rusia şi să se respecte Acordul de la Minsk.”

Tot presa germană a mai precizat că relaţia Obama- Merkel  nu a mai fost suficient de intensă în ultimile luni, deoarece Statele Unite şi-a făcut serioase griji din pricina unei posibile ieşiri a Marei Britanii din cadrul Uniunii Europene. Deutsche Welle mai precizează ca presedintele american ” a arătat că un nou tratat comercial cu Marea Britanie ar dura zeci de ani până când se va semna, în cazul ieşirii UK din UE.”

Un alt aspect esenţial a fost amintit în cadrul unei conferinţe comune în care preşedintele american Barack Obama a cerut ca toate statele membre ale NATO să atingă ţintele convenite la Summitul din Ţara Galilor, desfăşurat în septembrie 2014. NATO a cerut de mai mulţi ani membrilor săi să investească cel puţin 2% din PIB-ul lor în ceea ce reprezintă securitate naţională şi apărare  cât şi o cincime din aceasta suma în achiziţionarea de echipamente necesare pentru a-şi moderniza forţele armate.

Sursa foto :http://www.telegraph.co.uk/

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnilor Daniel Hintergraber și Daniel Mihai pentru redactarea acestui material !

.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo