Criteriul National

Polonia ar putea bloca planul de relansare economică a UE: „Nu ne vom lăsa terorizați cu bani” – International

Polonia ar putea bloca planul de relansare economică a UE: „Nu ne vom lăsa terorizați cu bani” – International
octombrie 13
11:32 2020
Cel mai puternic politician din Polonia a amenințat că va bloca prin veto planul de relansare economică a Uniunii Europene și bugetul multianual al blocului comunitar dacă țara sa va fi „șantajată” în continuare din cauza identității culturale, transmite Reuters.

Jaroslaw Kaczynski, vicepremier și președinte al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), considerat liderul de facto al țării, a făcut comentariul în timpul unui interviu acordat cotidianului polonez Gazeta Polska Codziennie.

Liderii UE au ajuns în luna iulie la un acord asupra bugetului de șapte ani al blocului comunitar și asupra planului de relansare economică post-pandemie dar ambele pachete trebuie aprobate de Parlamentul European și ratificate de parlamentele naționale ale celor 27 de state membre.

Polonia și Ungaria au amenințat anterior că vor bloca planul de relansare economică în cazul în care finanțarea va fi condiționată de respectarea statului de drept.

Președintele Comisiei Europene, creștin-democrata Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că nu există loc în spațiul comunitar pentru „zone libere de LGBT” și că dorește suspendarea fondurilor europene pentru țările care nu respectă drepturile minorităților sexuale, o critică directă la adresa Poloniei.

„Va avea loc un veto. Dacă amenințările și șantajul sunt menținute vom apăra ferm interesele vitale ale Poloniei”, a declarat Jaroslaw Kaczynski pentru Gazeta Polska, adăugând că „ne confruntăm cu o tentativă de a ne fi luată suveranitatea, chiar și în sfera culturală. Ne vom apăra identitatea…Nu ne vom lăsa terorizați cu bani”.

Guvernul PiS condus din umbră de Kaczynski se află în conflict cu UE de mai mulți ani, fiind acuzat de liderii comunitari de subminarea valorilor democratice.

Atât Polonia cât și Ungaria sunt investigate de UE pentru subminarea independenței justiției, mass-media și a ONG-urilor și și-ar putea vedea fondurile europene suspendate.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul