Criteriul National

Polonia: Independența judecătorilor: amenda pentru Varşovia se ridică la peste 160 de milioane de euro

Polonia: Independența judecătorilor: amenda pentru Varşovia se ridică la peste 160 de milioane de euro
mai 05
03:03 2022

Amenda dată Poloniei pentru că nu a pus capăt activităţilor camerei disciplinare a judecătorilor se ridică acum la „peste 160 de milioane de euro”, a arătat marţi comisarul european Didier Reynders în faţa Parlamentului European, potrivit Rador.

Proteste in PoloniaFoto: Captura YouTube

Din această sumă, o primă tranşă de 69 de milioane de euro a fost dedusă din fondurile europene plătite Poloniei şi o a doua, de alte 42 de milioane de euro, va fi dedusă la jumătatea lunii mai, s-a aflat de la Comisie.

Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a condamnat la sfârşitul lui octombrie 2021 Polonia să plătească o sumă zilnică de un milion de euro datorată din 3 noiembrie 2021.

Această amendă este destinată să constrângă Varşovia să respecte o decizie a CJUE din iulie care o obliga, ca măsură de urgenţă, să oprească imediat activităţile camerei disciplinare a Curţii supreme, instituţie cheie a unei reforme a sistemului judiciar polonez acuzată de UE că subminează independenţa judecătorilor.

Confruntată cu refuzul Varşoviei de a plăti, Comisia recuperează amenda scăzând-o din fondurile europene plătite Poloniei.

Executivul european a redus astfel plăţile pentru Polonia cu 60 de milioane de euro, în contul unei alte amenzi ridicându-se în total la 68,5 milioane de euro, dată pentru nerespectarea unei decizii a CJUE referitoare la o mină de cărbune.

Polonia a fost condamnată în septembrie la o amendă de 500.000 de euro pe zi pentru că nu a închis mina de la Turow din apropierea frontierei cehe, aşa cum a fost cerut în mai de CJUE.

Conflictul a făcut de atunci obiectul unei rezolvări amiabile între Varşovia şi Praga iar Curtea de Justiţie a UE a clasat cazul, dar amenzile datorate până acum sunt exigibile. Ultima tranşă de 8,5 milioane de euro mai trebuie recuperată în acest caz.

În vreme ce preşedintele polonez, Andrzej Duda, a propus în februarie un proiect de lege care prevede suprimarea camerei disciplinare a Curţii Supreme, Didier Reynders a numit „etapă pozitivă faptul că pare să existe un impuls către o reformă a regimului disciplinar în Polonia”.

„Dar ceea ce contează este în ce măsură legislaţia adoptată pană la urmă de Parlamentul polonez – dacă este posibil să se ajungă la o adoptare finală – va răspunde cerinţelor fixate de Curtea de Justiţie”, a adăugat comisarul belgian.

Şi referindu-se la un proiect al guvernului polonez care urmăreşte o „reconstrucţie” a sistemului judiciar, el a amintit că „orice nouă legislaţie (…) trebuie să respecte cerinţele legislaţiei europene privind independenţa justiţiei”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul