Criteriul National

Polonia: Poliția din Varșovia a arestat trei activiști LGBT – International

Polonia: Poliția din Varșovia a arestat trei activiști LGBT – International
august 05
19:34 2020
Poliția poloneză a arestat trei persoane asociate protestelor care au agățat steaguri LGBT de statui din capitala țării, au anunțat miercuri autoritățile de la Varșovia citate de Politico.

Ofițerii anchetează „problema legată de insultarea simțămintelor religioase și profanarea monumentelor din Varșovia”, a anunțat poliția.

Săptămâna trecută activiștii atârnaseră steaguri de statui ale unor eroi naționali precum Nicolaus Copernic, de o statuie a lui Iisus din fața unei biserici din centrul orașului și pe statuia Sirenei din Varșovia, considerată simbolul orașului.

„Atât timp cât steagurile noastre dezgustă pe oricine sau sunt considerate nepotrivite promitem să provocăm”, au anunțat demonstranții într-un manifest publicat online.

Reacția guvernului a fost imediată, premierul Mateusz Morawiecki descriind acțiunea drept „un act de vandalism” al cărui scop ar fi divizarea societății.

„O condiție fundamentală a oricărei dezbateri civilizate despre toleranță este definirea limitelor acelei toleranțe…anumite granițe au fost depășite”, a afirmat acesta.

Drepturile persoanelor LGBT au devenit un subiect politic controversat în Polonia în mare parte datorită partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) care a folosit problema pentru a câștiga susținere în rândul electoratului ultraconservator.

Subiectul a contribuit și la escaladarea tensiunilor între Varșovia și Uniunea Europeană după ce Bruxelles-ul a respins cererile de finanțare ale orașelor care s-au declarat „zone libere de LGBT”.

Mai devreme în cursul săptămânii, Przemysław Czarnek, un parlamentar PiS, a denunțat „ideologia LGBT” la un post de radio catolic susținând că ar avea aceleași rădăcini precum marxismul și „național socialismul lui Hitler”.

La 1 august, aniversarea Revoltei din Varșovia din 1944, poliția a intervenit când un activist a atârnat un steag LGBT la un balcon și a făcut gesturi obscene către demonstranții naționaliști adunați în stradă, polițiștii intrând în apartament și înlăturând simbolul.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul