Criteriul National

Pompa de caldura vs. centrala termica – tu ce alegi?

Pompa de caldura vs. centrala termica – tu ce alegi?
noiembrie 29
11:34 2019

Proprietarii de apartamente aflate in blocuri de locuinte nu au prea multe optiuni in ceea ce priveste incalzirea pe timp de iarna. Pentru ei, alternativa la sistemul centralizat de incalzire este instalarea unei centrale termice de apartament, cu sursa de alimentare electrica sau cu gaze. Pentru proprietarii de case ridicate pe pamant, centrala termica este doar o varianta dintr-o gama mult mai mare de solutii de incalzire. Dintre acestea, pompele de caldura castiga din ce in ce mai mult teren, deoarece au un impact minim asupra mediului inconjurator si au costuri mici de intretinere. Marele avantaj al acestora este ca se potrivesc cu sistemul de incalzire cu calorifere, convectoare sau prin pardoseala al imobilului, nefiind nevoie sa inlocuiesti si instalatia din interior. Hidrogeofor.ro prezinta toti pasii care trebuie indepliniti pentru a beneficia in casa de energia termica inmagazinata in mediul inconjurator.

Investitia initiala

Instalarea unei centrale termice sau a unei pompe de caldura este o investitie importanta din proiectul de zidire sau reabilitare a unei case. Pentru centrala termica pe gaz sau electrica, singurele investitii sunt in interiorul imobilului si constau in achizitia si montajul cazanului si elementelor sanitare, obtinerea avizelor si autorizatiilor eliberate de autoritatile competente si punerea in functiune. La centrelele pe lemne, peleti sau alti combustibili solizi trebuie sa adaugi, in afara de avize si de obiectele sanitare din interior (calorifere, incalzire in parodseala etc.), si o camera a centralei, cu elemente de siguranta si traseu al tevilor pentru alimentare. O alta varianta este centrala cu alimentare dintr-un rezervor GPL, cu cheltuielile de rigoare pentru achizitie si amenajare a spatiului de depozitare. In ceea ce priveste incalzirea prin intermediul unei pompe de caldura sol-apa, investitia initiala incepe cu efectuarea unor foraje care sondeaza terenul. Hidrogeofor executa foraje pentru instalarea pompelor de caldura oriunde in tara, pentru orice tip de roca si pentru orice proiect. Pompa de caldura are cel mai mare cost de achizitie si instalare, insa lucrurile se schimba radical in ceea ce priveste costurile lunare.

Cheltuielile lunare de intretinere

Costul lunar al incalzirii cu ajutorul centralelor termice alimentate cu gaz sau electricitate depinde in primul rand de pretul furnizorilor de gaze naturale si electricitate. Apoi, depinde de calitatea aparaturii instalate in casa si de cat de economic este consumul acestora. Pentru centralele actionate de combustibili solizi trebuie sa asiguri necesarul de materie prima pentru intreg sezonul rece, iar rezervorul de GPL trebuie alimentat periodic contra cost. Daca la capitolul initial pompa de caldura avea costuri superioare, la cheltuielile constante este cea mai avantajoasa. Odata instalata, pompa de caldura consuma numai curentul electric care o actioneaza. Un alt avantaj este ca inlocuieste trei aparate casnice: centrala termica, boilerul si aparatul de aer conditionat, deoarece produce atat caldura, cat si aer rece si apa calda menajera de-a lungul intregului an.

Depozitarea

Centralele termice pe curent, gaze si pompa de caldura nu au nevoie de un spatiu distinct pentru depozitarea obiectelor necesare bunei functionari. Cazanele actionate cu combustibili solizi sunt cele mai solicitante din acest punct de vedere, deoarece lemnul, peletii sau carbunii trebuie asezati la adapost, intr-o incapere ferita de umiditate. Acestia produc si reziduuri ce trebuie eliminate periodic, spre deosebire de primele variante, care functioneaza fara a necesita curatenie.

Emisiile de dioxid de carbon

Grija fata de mediul inconjurator este tot timpul intre prioritatile autoritatilor competente la nivel european si mondial. Producatorii instalatiilor de incalzire incearca sa tina pasul cu recomandarile si normativele in vigoare si desfasoara cercetari pentru obtinerea unor solutii cat mai prietenoase cu mediul. Astfel au aparut pentru centralele cu lemne cazane cu gazeificare, care elimina mai putin fum si polueaza mult mai putin. Centralele cu gaz in condensatie reduc emisiile de dioxid de carbon cu pana la 25% fata de variantele clasice. Centralele electrice si pompele de caldura primesc certificate verzi, deoarece nu polueaza.

Cea mai buna solutie pentru incalzirea casei tale este aceea care se potriveste nevoilor familiei. In functie de zona in care locuiesti, de sursa de energie sau combustibilul care iti este cel mai accesibil si de grija pe care o arati fata de mediul inconjurator, vei sti sa alegi intre o centrala termica si instalarea unei pompe de caldura in locuinta personala. 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Sorin Draghici

Sorin Draghici

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei