Criteriul National

Portugalia este noua campioană europeană la fotbal

Portugalia este noua campioană europeană la fotbal
iulie 11
04:18 2016

Echipa națională de fotbal a Portugaliei a cucerit titlul continental, după ce a câștigat finala Campionatului European în faţa reprezentativei țării gazdă, Franța.

portugalia-campioana-europeana

Fără vedeta Cristiano Ronaldo, care a fost accidentat după ceva mai mult de un sfert de oră de către Payet, lusitanii au rezistat eroic asaltului francez, avându-l portarul Rui Patricio în zi de grație.

Mai mult decât atât, ca în aproape toate meciurile, portughezii au beneficiat și de foarte multă la șansă, doar dacă amintim de  execuția lui Gignac din minutul 91.

Totuşi, extrem de bine organizați și stăpâni pe sine, în prelungiri i-au dominat tactic și moral pe jucătorii francezi, reușind să dea lovitura prin Eder în minutul 109, a cărui execuție de la peste 25 de metri s-a dovedit a fi decisivă.

140185_1

După golul portughez, francezii au acuzat șocul  iar ofensiva așteptată de către suporteri s-a dovedit a fi ineficientă.

Astfel că, la acest turneu final presărat cu surprize, outsiderii portughezi au reușit să ia acasă un trofeu pe care l-au pierdut în condiții similare, pe propriul teren, acum 12 ani.

5782b96b682ccfe4359e9dd2

În ceea ce privește Franța se poate afirma că a plătit tribut propriilor erori ofensive, dar și a celor defensive.Totul are o explicație,deoarece până la golul lui Eder, portarul Hugo Lloris s-a evidențiat tot printr-un dram de noroc în cela câteva situații clare, iminente de gol ale lusitanilor.

Ca o consolare, golgheterul acestei competiții -Gheata de Aur a fost desemnat jucătorul din Hexagon-Antoine Griezmann. Cu toate acestea, francezii nu se pot considera nedreptățiți, deoarece au fost depășiți de hotărârea și organizarea ireproșabilă a adversarilor.

finala-euro-2016-franta-si-portugalia-isi-disputa-trofeul-de-campioana-europeana-145512

Cu toate acestea, au trebuit să se recunoască învinși, contrar așteptărilor unei intregi națiuni cât și a cursului jocului din timpul regulamentar.

Turneul surprizelor și-a cunoscut astfel deznodământul potrivit: o Portugalie care s-a calificat în optimi de pe locul trei în grupa ei (smulgând un punct Ungariei) și care a câștigat un singur meci în timpul regulamentar (semifinala cu Țara Galilor) a refuzat titlul gazdelor și a pus  mâna pe primul mare trofeu continental din istoria sa.

sa-ots-211x213

De aceea, nu în ultimul rând, meritul final trebuie să îi aparţină selecţionerului Fernando Santos ce a condus o națională matură, disciplinată și pragmatică, dar și ocrotită mereu de șansă pe tot parcursul acestui turneu final.

Sursa foto : http:// google.com

Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo