Criteriul National

Portugalia: Washington-ul se opune investițiilor chineze în portul Sines / De ce e Portugalia o zonă strategică pentru SUA – International

Portugalia: Washington-ul se opune investițiilor chineze în portul Sines / De ce e Portugalia o zonă strategică pentru SUA – International
septembrie 26
17:19 2020
Statele Unite ar avea o părere foarte proastă despre acordarea de către Portugalia a construcției unui nou terminal în portul Sines unei companii chineze, a declarat ambasadorul american într-un interviu sâmbătă, solicitând Lisabonei să „facă o alegere între cele două puteri mondiale”, potrivit AFP.

Portul Sines, situat la o sută de kilometri sud de Lisabona, este „incredibil de strategic” pentru Statele Unite, deoarece este portul european de apă adâncă cel mai apropiat de teritoriul american, a explicat ambasadorul american la Lisabona, George Glass, într-un interviu acordat săptămânalului Expresso.

Portugalia a lansat o cerere internațională pentru oferte în octombrie anul trecut pentru construirea unui nou terminal de containere care urmează să fie deschis în 2024. Printre potențialii candidați citați de presa locală se numără gigantul chinez al transportului maritim Cosco sau Shanghai International Port Group (SIPG).

„Sper cu adevărat că Sines nu va merge la chinezi (…) Acest lucru nu se poate întâmpla”, a subliniat Glass, precizând că această infrastructură, care a primit în 2016 primele livrări de gaze naturale lichefiate americane spre Uniunea Europeană, face din Portugalia „hub-ul gazelor și un centru al securității energetice europene”.

„Vrem ca o companie occidentală să opereze și să construiască terminalul”, a adăugat ambasadorul, explicând că Statele Unite nu au nicio companie care să administreze porturi străine.

Guvernul portughez a reacționat imediat la cuvintele ambasadorului american prin vocea ministrului său de externe. „În Portugalia, autoritățile portugheze sunt cele care iau deciziile, în interesul țării”, a declarat Augusto Santos Silvada într-o declarație către agenția Lusa.

De la criza financiară din 2011, Portugalia a devenit una dintre cele mai primitoare țări europene pentru investiții chineze. În martie 2019, Washingtonul s-a opus deja unei oferte publice de preluare lansate de grupul de stat chinez China Three Gorges (CTG) asupra Energias de Portugal (EDP), cel mai mare grup portughez al cărui acționar era deja principal.

Referindu-se la participarea grupului chinez de telecomunicații Huawei la dezvoltarea rețelei 5G în Portugalia sau la intrarea recentă a unei companii chineze într-un grup important de construcții portughez, George Glass a recunoscut în interviul publicat sâmbătă că Portugalia este unul din fronturile „câmpului de luptă european dintre Statele Unite și China”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul