Criteriul National

Posibilă grevă generală în educație – sindicatele amenință că școala nu va începe pe 3 ianuarie și că mediile pe semestrul I vor rămâne neîncheiate, dacă nu primesc creșterile salariale – Educatie

Posibilă grevă generală în educație – sindicatele amenință că școala nu va începe pe 3 ianuarie și că mediile pe semestrul I vor rămâne neîncheiate, dacă nu primesc creșterile salariale – Educatie
decembrie 17
19:02 2021
„Există cele mai mari șanse” ca școala să nu se reia pe 3 ianuarie 2022 (pentru elevii de gimnaziu și liceu – n.r.), dacă drepturile salariale promise profesorilor nu vor fi acordate, a declarat liderul Federației sindicale „Spiru Haret”, Marius Nistor. Potrivit acestuia, profesorii intenționează să înceapă greva generală și să lase mediile neîncheiate pe semestrul I.

Declarațiile vin în contextul în care noul proiect de ordonanță de guvern, aflat acum în discuție, prevede că de la „data de 1 ianuarie 2022, salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”, după ce forma proiectului precedentă prevedea că salariile profesorilor vor fi înghețate în 2022.

Nistor acuză însă că această pătrime prevăzută este o „șmecherie” care se traduce într-o creștere medie de 50 de lei.

„Nu accept să fiu prostit în față, nu vom opri acțiunile de protest anunțate. Pătrimea oferită este o pătrime din diferenta salarială 2021 față de 2022. Deci nu vorbim de o creștere salarială de 8%, ci de 4% în medie, adică o creștere medie de 50 lei. Or asta inseamnă o bătaie de joc la adresa întregului corp profesoral. Sunt categorii care nu vor primi absolut nimic”, a declarat Nistor, pentru HotNews.ro.

„S-au chinuit o noapte întreagă să faca rost de 1 miliard, chipurile. E o șmcherie”, a adăugat el.

El a adăugat că „o să prorogrăm și noi începerea școlii din 3 ianuarie” și că situații școlare vor rămâne neîncheiate.

„Există cele mai mari șanse sa nu începem” școala pe 3 ianuarie, a spus el.

El s-a declarat nemulțumit și de faptul că astăzi liderii sindicali au fost chemați la o întâlnire la guvern cu consilierul de stat Mădălina Turza, care a avut mandat „să ne asculte”. Aceasta le-a garantat că va avea loc o întâlnire și cu premierul Ciucă.

Potrivit lui Nistor, 70% dintre membrii federațiilor sindicale doresc începerea grevei generale.

Ce proteste sunt programate

Potrivit comunicatului de joi, membrii principalelor trei federații sindicale din învățământ vor picheta, de luni, sediile Guvernului și prefecturilor, dacă salariile profesorilor vor fi înghețate, așa cum prevede proiectul de ordonanță al Executivului.

Pichetarea sediului Guvernului va începe la ora 12.30.

  • „Personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018”, afirmă aceștia în comunicat.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul