Criteriul National

“Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai”

“Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai”
mai 26
14:59 2016

ISTORIE ȘI PREZENT ÎN ARII PROTEJATE “Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai”

a

Echipa Mare Nostrum împreună cu membrii Junior Ranger și reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, din Constanța, au profitat de vremea însorită și au organizat, miercuri, 18 mai 2016, o excursie în Bulgaria, în aria naturală protejată Yaylata-Cap Kaliakra.

Această activitate s-a desfășurat în cadrul proiectului „Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche-2 Mai”. Participanții au avut ocazia să descopere aria protejată prin intermediul unui traseu interpretativ și al jocului. Echipa Mare Nostrum le-a prezentat copiilor principalele puncte de interes din cadrul rezervației. După ce au descoperit frumusețile ariei protejate Yaylata, membrii Junior Ranger vor participa la realizarea unui traseu tematic în „Rezervația marină Vama Veche – 2 Mai” și le vor împărtăși colegilor experiența trăită, în cadrul unui workshop, pentru a identifica exemple de bună practică aplicabile și în aria protejată de la 2 Mai. Yaylata este o zonă unică ce combină relicve antice cu frumusețea naturală.

Aceasta este situată pe coasta Mării Negre, între Capul Shabla și Kavarna. Lungimea traseului este de 2–3 h, cu opriri frecvente și vederi panoramice extraodinare, iar cea mai bună perioadă pentru vizitare este din primăvara până toamna. În cadrul ariei membrii Junior Ranger au avut ocazia să descopere rezervația arheologică și peșterile ce au servit drept locuințe, să admire frumusețile Mării Negre și țărmul stâncos, dar și vegetația și fauna locului. De la intrarea în rezervație membrii Junior Ranger au fost încurajați să imortalizeze vietățile și peisajele oferite de natură, “capturând” astfel în imagini atracțiile rezervației.

Pe tot parcursul traseului elevii, împărțiți pe echipe, au colectat diverse obiecte din natură, descoperind prin intermediul acestui joc de treasure hunt specii noi de plante, urme de animale, dar și amprenta omului asupra naturii. Proiectul „Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai” este implementat de ONG Mare Nostrum în parteneriat cu INCDM „Grigore Antipa”, custode al rezervației. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, având o durată de 5 luni.

 

Sursa foto  www.ecomunicate.ro

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo