Criteriul National

Povestea monedei evreiești de 2.000 de ani de care Benjamin Netanyahu s-a lăsat indus în eroare

Povestea monedei evreiești de 2.000 de ani de care Benjamin Netanyahu s-a lăsat indus în eroare
august 30
19:57 2017

Opinia publică de pretutindeni, dar în special cea din Israel a fost captivată de povestea fermecătoare a lui Hallel Halevy. Aceasta, în vârstă de opt ani a descoperit recent o monedă anterioară de jumătate de siclu deasupra pământului atunci când a luat-o pe sora ei de la grădinița din Halamish, o așezare israeliană din Cisiordania.

Hallel-Halevy-640x400

Descoperirea acestei monede rare ce are gravată cele trei ramificații ale unei plante de rodie cu cuvintele „Ierusalimul sfânt” din vechile litere ale primului templu a fost considerată cu o vechime de 2.000 de ani, datând din perioada marii revolte a evreilor împotriva romanilor.

Tatăl lui Hallel a cerut unui vecin , un renumit profesor de istorie să-i identifice originea.Acesta a datat-o între 67 și 70 d. Hr. – dar a subliniat că este nevoie de o examinare ulterioară. Povestea a fost mediatizată de către mass-media israeliană și, în special, l-a încântat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a postat-o pe Facebook pentru a spune că ” descoperirea monedei a fost o dovadă a dreptului evreiesc de a trăi în Cisiordania.”

De asemenea, moneda a reprezentat „legătura profundă dintre poporul lui Israel și țara sa – în Ierusalim, în Templul nostru și în așezările din Iudeea și Samaria”, a scris oficialul statului Israel.

În această săptămână, însă, un arheolog din Muzeul Israel a luat legătura cu Times of Israel pentru a spune că descoperirea nu era de fapt un artefact istoric rar, ci una din miile de monede, de suveniruri vândute de muzeu în ultimii 20 de ani.

„Nu există nicio șansă ca aceasta să fie autentică. Nu este o monedă antică. Chiar și să-i spunem că e o monedă este să exagerăm ceea ce este, „a spus domnul dr. Haim Gitler.

Având o singură față și exact aceleași semne cu praful, mucegaiul muzeelor din Israel, moneda lui Hallel era probabil de aproximativ 15 ani, a adăugat arheologul. „Nu o poți numi falsă, pentru că nu este creată în mod intenționat pentru a denatura în mod greșit”, a spus domnul doctor Gitler, subliniind că o parte a monedei a fost lăsată goală în scopul de a evita apariția unor asemenea abuzuri. Ceeea ce e interesant în prezent și lasă loc interpretărilor și comentariilor este faptul că postarea de pe Facebook a domnului Benjamin Netanyahu a fost ștearsă ”până când problema ar putea fi clarificată,” a spus un reprezentant al biroului său.

Coins-with-certificate-e1503840015687-635x357

Sursa foto : http://www.independent.co.uk/

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro