Criteriul National

Povestea monedei evreiești de 2.000 de ani de care Benjamin Netanyahu s-a lăsat indus în eroare

Povestea monedei evreiești de 2.000 de ani de care Benjamin Netanyahu s-a lăsat indus în eroare
august 30
19:57 2017

Opinia publică de pretutindeni, dar în special cea din Israel a fost captivată de povestea fermecătoare a lui Hallel Halevy. Aceasta, în vârstă de opt ani a descoperit recent o monedă anterioară de jumătate de siclu deasupra pământului atunci când a luat-o pe sora ei de la grădinița din Halamish, o așezare israeliană din Cisiordania.

Hallel-Halevy-640x400

Descoperirea acestei monede rare ce are gravată cele trei ramificații ale unei plante de rodie cu cuvintele „Ierusalimul sfânt” din vechile litere ale primului templu a fost considerată cu o vechime de 2.000 de ani, datând din perioada marii revolte a evreilor împotriva romanilor.

Tatăl lui Hallel a cerut unui vecin , un renumit profesor de istorie să-i identifice originea.Acesta a datat-o între 67 și 70 d. Hr. – dar a subliniat că este nevoie de o examinare ulterioară. Povestea a fost mediatizată de către mass-media israeliană și, în special, l-a încântat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a postat-o pe Facebook pentru a spune că ” descoperirea monedei a fost o dovadă a dreptului evreiesc de a trăi în Cisiordania.”

De asemenea, moneda a reprezentat „legătura profundă dintre poporul lui Israel și țara sa – în Ierusalim, în Templul nostru și în așezările din Iudeea și Samaria”, a scris oficialul statului Israel.

În această săptămână, însă, un arheolog din Muzeul Israel a luat legătura cu Times of Israel pentru a spune că descoperirea nu era de fapt un artefact istoric rar, ci una din miile de monede, de suveniruri vândute de muzeu în ultimii 20 de ani.

„Nu există nicio șansă ca aceasta să fie autentică. Nu este o monedă antică. Chiar și să-i spunem că e o monedă este să exagerăm ceea ce este, „a spus domnul dr. Haim Gitler.

Având o singură față și exact aceleași semne cu praful, mucegaiul muzeelor din Israel, moneda lui Hallel era probabil de aproximativ 15 ani, a adăugat arheologul. „Nu o poți numi falsă, pentru că nu este creată în mod intenționat pentru a denatura în mod greșit”, a spus domnul doctor Gitler, subliniind că o parte a monedei a fost lăsată goală în scopul de a evita apariția unor asemenea abuzuri. Ceeea ce e interesant în prezent și lasă loc interpretărilor și comentariilor este faptul că postarea de pe Facebook a domnului Benjamin Netanyahu a fost ștearsă ”până când problema ar putea fi clarificată,” a spus un reprezentant al biroului său.

Coins-with-certificate-e1503840015687-635x357

Sursa foto : http://www.independent.co.uk/

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo