Criteriul National

Povestea monedei evreiești de 2.000 de ani de care Benjamin Netanyahu s-a lăsat indus în eroare

Povestea monedei evreiești de 2.000 de ani de care Benjamin Netanyahu s-a lăsat indus în eroare
august 30
19:57 2017

Opinia publică de pretutindeni, dar în special cea din Israel a fost captivată de povestea fermecătoare a lui Hallel Halevy. Aceasta, în vârstă de opt ani a descoperit recent o monedă anterioară de jumătate de siclu deasupra pământului atunci când a luat-o pe sora ei de la grădinița din Halamish, o așezare israeliană din Cisiordania.

Hallel-Halevy-640x400

Descoperirea acestei monede rare ce are gravată cele trei ramificații ale unei plante de rodie cu cuvintele „Ierusalimul sfânt” din vechile litere ale primului templu a fost considerată cu o vechime de 2.000 de ani, datând din perioada marii revolte a evreilor împotriva romanilor.

Tatăl lui Hallel a cerut unui vecin , un renumit profesor de istorie să-i identifice originea.Acesta a datat-o între 67 și 70 d. Hr. – dar a subliniat că este nevoie de o examinare ulterioară. Povestea a fost mediatizată de către mass-media israeliană și, în special, l-a încântat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a postat-o pe Facebook pentru a spune că ” descoperirea monedei a fost o dovadă a dreptului evreiesc de a trăi în Cisiordania.”

De asemenea, moneda a reprezentat „legătura profundă dintre poporul lui Israel și țara sa – în Ierusalim, în Templul nostru și în așezările din Iudeea și Samaria”, a scris oficialul statului Israel.

În această săptămână, însă, un arheolog din Muzeul Israel a luat legătura cu Times of Israel pentru a spune că descoperirea nu era de fapt un artefact istoric rar, ci una din miile de monede, de suveniruri vândute de muzeu în ultimii 20 de ani.

„Nu există nicio șansă ca aceasta să fie autentică. Nu este o monedă antică. Chiar și să-i spunem că e o monedă este să exagerăm ceea ce este, „a spus domnul dr. Haim Gitler.

Având o singură față și exact aceleași semne cu praful, mucegaiul muzeelor din Israel, moneda lui Hallel era probabil de aproximativ 15 ani, a adăugat arheologul. „Nu o poți numi falsă, pentru că nu este creată în mod intenționat pentru a denatura în mod greșit”, a spus domnul doctor Gitler, subliniind că o parte a monedei a fost lăsată goală în scopul de a evita apariția unor asemenea abuzuri. Ceeea ce e interesant în prezent și lasă loc interpretărilor și comentariilor este faptul că postarea de pe Facebook a domnului Benjamin Netanyahu a fost ștearsă ”până când problema ar putea fi clarificată,” a spus un reprezentant al biroului său.

Coins-with-certificate-e1503840015687-635x357

Sursa foto : http://www.independent.co.uk/

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo