Criteriul National

Povestea unul polițist din Belarus care a trecut de partea cealaltă a baricadei: Călătoria incredibilă din țara natală către Polonia – International

Povestea unul polițist din Belarus care a trecut de partea cealaltă a baricadei: Călătoria incredibilă din țara natală către Polonia – International
septembrie 22
23:13 2020
La o săptămână după contestatele alegeri prezidențiale din Belarus, detectivul Andrei Ostapovich a decis că nu mai poate să tacă, relatează The Moscow Times. Este povestea unuia dintre puținii angajați de stat care au părăsit Belarusul de la începerea protestelor.

Începuse deja să își piardă încrederea în președintele Alexandr Lukașenko și chiar a participa la unul dintre primele proteste de după alegeri. Punctul de cotitură a venit în prima sa tură de weekend după alegerile din 9 august când superiorii săi i-au cerut să ancheteze protestatarii care fuseseră reținuți la Minsk pentru distrugerea unei mașini de poliție, acuzații despre care el credea că au fost născocite de autorități.

”Am văzut cu ochii mei fărădelegea poliției și totala nerespectare a statului de drept. Știam că nu voi lua parte la represiune”, a spus pentru Moscow Times.

Și-a lăsat demisia pe birou pe 16 august, a sunat să spună că este bolnav și a plecat spre Moscova – la scurt timp, postarea sa de pe Instagram cu o fotografie a demisiei lui și apelul către belaruși de a-l ”da afară pe dictator” a devenit virală.

Ostapovich a spus că de atunci a fost inclusiv în detenție în Rusia, s-a ascuns de poliție în pădurea din Belarus și a fugit în cele din urmă în Polonia.

Nici Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, nici Comitetul de Anchetă din Belarus nu au răspuns cererilor de a comenta afirmațiile lui Ostapovich.

Ostapovich a înțeles că problemele sale erau doar la început când a ajuns în Moscova, când, a spus el, că a primit un mesaj de la un prieten ”sus pus” din Belarus care spunea că autoritățile au început să îl caute la o zi după postarea sa pe Instagram și că știu că se află în Rusia.

Conștientizând că trebuie să iasă din țară, a contactat autoritățile letone care i-au promis că îi vor acorda viza odată ce trece granița ruso-letonă.

A închiriat o mașină și a condus nouă ore până la granița cu Letonia. Odată ajuns, autoritățile de la granița rusă au refuzat să îl lase să treacă din cauza restricțiilor anti-Covid-19 și a fost sfătuit de letoni să se ducă la cel mai apropiat consulat din orașul rus Pskov.

În Pskov, poliția locală l-a arestat pentru ceea ce el a descris acuzații ”inventate” privind tulburarea liniștii publice.

După o noapte în celulă, oficialii i-au spus să plece pe la ieșirea de urgență. Odată ieșit, el a spus că a fost întâmpinat de șapte bărbați cu măști de ski despre care crede că erau membri ai Serviciului Federal Rus de Securitate.

Ostapovich a spus că l-au legat la ochi, l-au băgat într-o dubă și l-au legat de o ganteră.

”Mintea mi-a luat-o razna. Mă vor arunca în râu? Știam că eram un foarte bun înotător, dar o greutate 30 de kilograme ar putea fi sfârșitul meu”, a spus el.

Potrivit organizațiilor de drepturile omului, mai mulți activiști din Belarus au dispărut când au început protestele. Directorul unui muzeu de istorie militară care ar fi refuzat să semneze un protocol electoral în care declara că Lukașenko a câștigat alegerile a fost găsit mort la câteva săptămâni după alegeri, a relatat mass-media belarusă.

”Pur și simplu nu știi ce îți vor face. Ar fi putut să regizeze moartea mea accidentală dacă vor”, a spus Ostapovich.

După câteva ore în mașină, el a spus că a început să audă ceea ce păreau a fi mai multe camioane care treceau, ceea ce l-a făcut să bănuiască faptul că sunt la granița belarusă. Răpitorii l-au pus să își dea jos banderola cu care era legat la ochi și i-au spus că este în regiunea Vitebsk din Belarus, la granița cu Rusia.

Ei au adăugat că îi este interzis să intre în Rusia pentru cinci ani pentru că ar fi luat parte la un ”complot cu ostatici care i-au implicat pe soldații Wagner”.

”A fost o acuzație absolut absurdă, dar am decis să nu îmi încerc norocul”, a spus Ostapovich, care a adăugat că bărbații l-au lăsat mai degrabă în drum decât să îl înmâneze serviciilor de securitate din Belarus, pentru că în zilele imediat următoare alegerilor din Belarus, Rusia încă nu făcuse public sprijinul său pentru Lukașenko.

Avocatul lui Ostapovich, Vyacheslav Golovin, a confirmat detaliile oferite de acesta.


Cinci zile în pădure

La câteva minute după ce duba rusă a plecat, Ostapovich a văzut ceea ce părea o dubă a poliției din Belarus îndreptându-se spre el, astfel că a fugit spre pădure, unde își va petrece următoarele cinci zile, bând apă din pârâuri.

”Din fericire, aveam la mine un rucsacu multe ciocolate Snickers. Toate celelalte lucruri rămâseseră la hotel în Pskov”, a spus el.

Primele două nopți și le-a petrecut evitând lanternele poliției belaruse și ascunzându-se.

Într-o altă noapte, acesta ar fi fost fugărit de un porc mistreț, dar după două săptămâni de la postarea sa pe Instagram, pe 3 septembrie, a reușit să ajungă în Polonia.

Ostapovich a spus că a fost ajutat de mai mulți oameni pe drum, dar a refuzat să dea mai multe detalii.

În Belarus, el se confruntă în mod oficial cu acuzații de ”acțiuni ilegale ale unui oficial de stat”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul