Criteriul National

Prefața semnatã de Maestrul Gheorghe Zamfir la cartea ”Trenul vieţii” a artistului Irinel Popa

Prefața semnatã de Maestrul Gheorghe Zamfir la cartea ”Trenul vieţii” a artistului Irinel Popa
februarie 05
10:46 2018

IMG_1403 (2)

” Irinel Popa s-a născut în satul Podeni, în județul Cluj, în Munții Apuseni, în ziua de 5 februarie 1978. Copilăria și-a petrecut-o în sat, înconjurat de frați și surori, şapte la număr. Copil extrem de sensibil, impresionabil, se lăsa mișcat până la lacrimi de orice vedea în natură. Păsările și vitele din ogradă… ploaia, vântul, apa din vale, ce trecea pe la poarta casei lui, susurul izvorului, tunetul, fulgerul, iarna cu farmecul ei, însă mai ales primăvara, vara și toamna. Ciclurile anului l-au marcat în mod deosebit, creând un univers al lui, ciulind urechile la tot ce auzea și holbând ochii la tot ce vedea, de parcă ar fi vrut să nu-i scape nimic, așa cum un munte aspiră tot cu plămânii săi giganți! Setos de cunoaștere, până la a se pierde pe sine, înregistra tot ce se poate, de la mersul omului la toate gesturile lui, la vorbă, la fapt, până la filozofia simplă, dar de o complexitate ce poate depăși pe departe pe cea a lui Kant, Hegel sau Schopenhauer, căci țăranul român este cel mai complet și complex om din univers, Dumnezeu plantându-i în inimă și-n creier toată STANȚA creativă și creatoare a acestuia, a UNIVERSULUI!
Făcut-am turul lumii de cinci ori, văzut-am, auzit-am, înregistrat-am tot ce a făcut omul pe Terra, cu interesul și curiozitatea unei furnici. Mi- au scăpat puține lucruri, poate din gropile abisale și din ce fac și cum trăiesc triburile ascunse din pădurile amazoniene. Și-n această ascultare și cercetare amănunțită văzută, știută sau bănuită, făcând paralele între epoci și istorii ce-au trecut prin noi și pe lângă noi, îmi era imposibil să ajung la concluzii definitive, ca și în cazul poporului român, ca și în cazul multor persoane și personalități, ca și în cazul particular al lui IOAN- IRINEL POPA din satul Podeni, județul Cluj.

10959669_921527381199327_8555669907265228292_n - Copy (2)

Sensibil la muzică, teatru și mai ales pantomimă, cu un curaj ieșit din comun, adulmecă zgomotul ierbii când crește, ascultă cum behăie mioara pe notele galactice, cunoaște glasul cerbului și-al căprioarei, știe cum iese izvorul din pământ… În fine… ajunge la oraș în Cluj și-l cercetează, precum vulpea urma iepurelui… adulmecă, miroase, simte, trăiește și după ce înregistrează cu succes discuri în repertoriul folcloric, imită și cântă la televiziunea națională, cu o sete uriașă de afirmare, cântece și personaje de marcă din domeniul musical, precum Sofia Vicoveanca, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, iar lista poate continua. Termină studiile în cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca și devine inginer, practică tot felul de munci ca să-și obțină traiul, lucră… și lucră mult și divers ca să-și cumpere o locuință. Reușește. Suferă din plin toate neajunsurile vieții, frigul, foamea, nepăsarea și cumplita indiferență și impertinență a guvernanților, negăsindu-și un loc în domeniul în care s-a inițiat și pe care l-a absolvit. Face un du-te-vino între Cluj și Bucureşti, se prezintă… apare, speră… are mare succes, se agață de toate odgoanele existenței, poate, poate va fi înțeles. Cât oare să mai încerce și să mai urce pe acest povârniș al vieții ca să convingă? Este chemat, căutat… și iar du-te-vino încolo, încoace și dincolo de real, de SINE. Obține o mențiune la un concurs de comedie, Festivalul ”Constantin Tănase” din Vaslui și premiul II la Festivalul de umor ,,Povestea vorbei” de la Găești, ediția 2016. E mulțumit, fericit. Modest de calibrul unui potcovar, țesător, făurar, lemnar, pășunar, oier sau viticultor de la satul românesc, își recunoaște limitele, carențele, dar și dorințele de a răzbi, de a arăta că nu se poate opri aici, adică niciunde. Vrea să scrie, să compună, să creeze. Iubește tot… țară, patrie, popor, glie, munte, mare, câmpie, zborul păsării, șoapta vântului, briza, valul mării, pescărușii, adoră soarele, adoră să stea în apa sărată pe care o înghite ca pe cea de la munte, adoră apusul și răsăritul de soare de pe malul Mării Negre, vorbește cu muntele, cu TOT ce e în el și-n purul lui și în mod naiv, copilăresc, revoltător, se apucă să scrie versuri.

IMG_3216

Ale lui, fără emfază, fără pretenții, ca un băiețandru sau, mai bine zis, ca un copil care învață să meargă de-a bușilea. Căci se spune la noi… tot românul s-a născut poet. Încearcă, îmbină, speră să reușească și iar încearcă… și încet- încet apar versuri, rime, gânduri, idei, stări, trăiri, ca neamu’ nost’ întreg. Acesta este IRINEL POPA. Un încercător, un înnodător de idei aparent naive, care vor să nu spună nimic și să spună TOT. TOTUL din el și din puru-i, căci așa s-au creat universurile, prin Dumnezeu. La IRINEL POPA totul are valoare, culoare, ca însuși sufletul omului, sufletul lui. Totul este inimă, puls, stare, DUMNEZEU, creație, credință, indiferent de cum te exprimi. Poezia este sinteza limbii, care este sinteza exprimării unui POPOR! Ca și muzica, EL nu poate fi comparat cu nimic, căci fiecare EU este EL însuși. Și la urma urmei toți suntem copii… ca și Coșbuc, care a trăit satul românesc în EL, în fiecare por și fibră. Când un copil nu poate să vorbească pentru că are 2-3 ani și e prea mic, el își exprimă mărirea prin însăși prezența lui. Or tocmai aici este secretul lui Irinel Popa. El este prezent, oricum va fi prin Eul care se manifestă și se manifestă DIN PLIN!”

Prefața la cartea Trenul Vieții semnată de Irinel Popa realizată de Maestrul Gheorghe Zamfir

Sursa foto : Arhiva personală a artistului Irinel Popa

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește artistului Irinel Popa pentru acest material trimis în exclusivitatea

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro