Criteriul National

Premieră în România! Operaţie pe creier cu pacientă trează a fost efectuată cu succes!

Premieră în România! Operaţie pe creier cu pacientă trează a fost efectuată cu succes!
aprilie 13
11:57 2016

Premieră medicală în România. Medicii au făcut prima intervenție neuro-chirurgicală cu pacient treaz, la Spitalul Clinic Colentina din Capitală.

medici operatie

Potrivit Agerpres, care citează un comunicat al spitalului, pacienta de 48 de ani prezenta o tumoră în aria motorie primară, aria senzitivă primară și aria care deservește percepția hemispațială.

„Medicii anesteziști implicați – dr. Lelia Iliescu, medic primar ATI, și dr. Adriana Badea, medic specialist ATI – au avut un rol-cheie, făcând posibilă o operație pe creier în timp ce pacienta era perfect trează, vorbea, râdea și desena pe hârtie”, precizează sursa citată. „Este cea mai spectaculoasă tehnică anestezică: pacienta primește inițial anestezie generală intravenoasă totală, sunt setate neuromonitorizarea și neuronavigația, apoi începe intervenția chirurgicală. Când se ajunge la formațiunea tumorală, adică după 20 – 30 de minute, pacienta este trezită. Pe parcursul intervenției neurochirurgicale, care a durat 4 ore, pacienta în vârstă de 48 ani a fost perfect trează, foarte cooperantă și a efectuat diferite teste de evaluare a funcțiilor motorii și senzitive, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel încât aceasta nu va rămâne cu deficite”, a precizat medicul Lelia Iliescu, citată în comunicat.

Intervenția a fost decontată prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienta nu a trebuit să suporte niciun fel de coplată. „Cel mai important lucru în reușita acestui tip de intervenții complexe este formarea unei echipe complete, din care fac parte neurochirurgi, neuroanesteziști, neurolog cu specializare în electrofiziologie, precum și personal mediu care trebuie să fie bine pregătit și să aibă o colaborare perfectă, așa cum a avut echipa noastră”, a explicat dr. Adriana Badea.

Alături de medicii neuroanesteziști, la intervenția în premieră au participat neurochirurgii dr. Ionuț Gobej și dr. Dorin Bica, precum și medicul neurolog dr. Laura Crăciun și, nu în ultimul rând, echipele de asistenți medicali și personalul secțiilor de Terapie intensivă, Neurochirurgie și Bloc operator.

În ultimii trei ani, pacienta a trecut pe la mai multe spitale, dar niciun medic nu a îndrăznit să o opereze. Ionuţ Gobej şi Dorin Bica au învăţat în Franţa să opereze pe creier. După cinci ani, s-au întors în ţară şi au avut un singur vis: să poată opera şi în România cazuri la fel de complexe ca cele din Franţa, iar rezultatele actuale indică o mare reușită, potrivit Realitatea Tv.

Intervenția este decontată prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienta nu a trebuit să suporte niciun fel de coplată.

Sursa foto : playtech.ro

Redacţia ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro