Criteriul National

Premieră în România! Operaţie pe creier cu pacientă trează a fost efectuată cu succes!

Premieră în România! Operaţie pe creier cu pacientă trează a fost efectuată cu succes!
aprilie 13
11:57 2016

Premieră medicală în România. Medicii au făcut prima intervenție neuro-chirurgicală cu pacient treaz, la Spitalul Clinic Colentina din Capitală.

medici operatie

Potrivit Agerpres, care citează un comunicat al spitalului, pacienta de 48 de ani prezenta o tumoră în aria motorie primară, aria senzitivă primară și aria care deservește percepția hemispațială.

„Medicii anesteziști implicați – dr. Lelia Iliescu, medic primar ATI, și dr. Adriana Badea, medic specialist ATI – au avut un rol-cheie, făcând posibilă o operație pe creier în timp ce pacienta era perfect trează, vorbea, râdea și desena pe hârtie”, precizează sursa citată. „Este cea mai spectaculoasă tehnică anestezică: pacienta primește inițial anestezie generală intravenoasă totală, sunt setate neuromonitorizarea și neuronavigația, apoi începe intervenția chirurgicală. Când se ajunge la formațiunea tumorală, adică după 20 – 30 de minute, pacienta este trezită. Pe parcursul intervenției neurochirurgicale, care a durat 4 ore, pacienta în vârstă de 48 ani a fost perfect trează, foarte cooperantă și a efectuat diferite teste de evaluare a funcțiilor motorii și senzitive, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel încât aceasta nu va rămâne cu deficite”, a precizat medicul Lelia Iliescu, citată în comunicat.

Intervenția a fost decontată prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienta nu a trebuit să suporte niciun fel de coplată. „Cel mai important lucru în reușita acestui tip de intervenții complexe este formarea unei echipe complete, din care fac parte neurochirurgi, neuroanesteziști, neurolog cu specializare în electrofiziologie, precum și personal mediu care trebuie să fie bine pregătit și să aibă o colaborare perfectă, așa cum a avut echipa noastră”, a explicat dr. Adriana Badea.

Alături de medicii neuroanesteziști, la intervenția în premieră au participat neurochirurgii dr. Ionuț Gobej și dr. Dorin Bica, precum și medicul neurolog dr. Laura Crăciun și, nu în ultimul rând, echipele de asistenți medicali și personalul secțiilor de Terapie intensivă, Neurochirurgie și Bloc operator.

În ultimii trei ani, pacienta a trecut pe la mai multe spitale, dar niciun medic nu a îndrăznit să o opereze. Ionuţ Gobej şi Dorin Bica au învăţat în Franţa să opereze pe creier. După cinci ani, s-au întors în ţară şi au avut un singur vis: să poată opera şi în România cazuri la fel de complexe ca cele din Franţa, iar rezultatele actuale indică o mare reușită, potrivit Realitatea Tv.

Intervenția este decontată prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienta nu a trebuit să suporte niciun fel de coplată.

Sursa foto : playtech.ro

Redacţia ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo