Criteriul National

PREMIERĂ NEDORITĂ! Istoricului Gheorghe Dumitraşcu nu i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al Constanţei!

PREMIERĂ NEDORITĂ! Istoricului Gheorghe Dumitraşcu nu i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al Constanţei!
martie 30
23:21 2016

Şedinţa Consiliului Local Constanţa din data de 30 Martie 2016 a înregistrat o premieră nedorită.Consilierii locali i-au refuzat acordarea titlului de cetăţean de onoare unei personalităţi de marcă a culturii constănţene- profesorul şi istoricul Gheorghe Dumitrașcu !

gheorghe-dumitrascu

 

Pe ordinea de zi a figurat şi o propunere de acordare a titlurilor de cetăţean de onoare al oraşului Constanţa unor personalităţi ale oraşului. Mai precis, prin vot secret, foştii rectori ai Universităţii „Ovidius“ Victor Ciupină şi Adrian Bavaru au primit această distincţie, în timp ce, pentru profesorul şi istoricul Gheorghe Dumitraşcu, propunerea a fost respinsă

Propunerea de acordare a titlului de cetăţean de onoare domnului prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu nu a primit voturi suficiente neîntrunind astfel cvorumul necesar desemnării.Cu şase voturi împotrivă şi 15 pentru, profesorul Gheorghe Dumitraşcu nu a putut deveni cetăţean de onoare al oraşului Constanţa.

Dar, totul are o explicaţie, deoarece, la debutul acestei şedinţe a Consiliului Local Constanţa,cei patru consilieri liberali prezenţi la şedinţă au propus  retragerea proiectului de hotărâre, invocând faptul că se presupune că Gheorghe Dumitraşcu ar fi colaborat cu Securitatea înainte de 1990. Din acest motiv, la momentul votului, deşi se afla în sală, alături de fiica lui, Gheorghe Dumitraşcu a asistat la o lecţie de umilinţă inutilă: propunerea de a deveni cetăţean de onoare a fost respinsă prin vot de opoziţia liberală.

Calculele pesediştilor au fost însă date peste cap deoarece, pe lângă cei patru liberali prezenţi (Sorina Tuşa, Raluca Trandafir, Radu Matei şi Stelian Gima), au votat împotrivă şi alesul PNŢCD (Tudorel Chesoi deşi era văzut de toată lumea ca un susţinător al PSD) şi chiar unul rămas necunoscut din tabăra majorităţii (existând speculaţii venite din tabăra PNL, că ar fi vorba de prof. Valentin Ciorbea).

Video explicit 

După finalizarea votului şi citirea rezultatelor,primul care a reacţionat a fost domnul profesor Valentin Ciorbea. Domnia sa a declarat luând microfonul: „ Regret profund că s-a ajuns aici pentru că profesorul Dumitraşcu are o carieră de peste 45 de ani şi şi-a sacrificat sănătatea atunci când a fost nevoie de instaurarea democratiei în Constanţa.  Vreau să îl asigur pe prof. Dumitraşcu de stima şi preţuirea noastră şi într-un viitor foarte apropiat va trebui să reluăm iniţiativa noastră”.

Mai mult decât atât,chiar interimarul cu atribuţii de primar Decebal Făgădău, vzibil emoţionat, ridicându se în picioare, de la prezidiu a spus : „Regret că asist la acest moment. Lipsa de valoare a unora împietează valorile oraşului. Sunt subiectiv, pentru că Dumitraşcu mi-a fost nu numai profesor, ci şi mentor, a fost ca un tată pentru mine. Îmi cer scuze în numele consilierior locali. Voi iniţia acest proiect de hotărâre până va fi aprobat şi mă voi asigura că voi avea şi majoritatea necesară”.

 

Una peste alta, acel vot contra din partea PSD a cântărit enorm în această ecuaţie, iar pe domnul profesor univ.dr. Gheorghe Dumitraşcu l-a determinat să părăsească sala de şedinţe, nu înainte de a acorda unele declaraţii ziariştilor prezenţi, în care a precizat că nu îşi mai doreşte să primească această distincţie.Nu aş dori să ştiu cine a votat împotrivă. Le-aş transmite să facă a suta parte din ce am făcut eu în trecut. Nu mai vreau acest titlu, ar fi ridicol. Nu o să îl primesc. Să aştept să se schimbe Guvernul, Consiliul Local? Nu“ (…)  „2-3 ani de zile numele Dumitraşcu era egal cu Constanța”, a mai spus domnia sa, amintind că în eventualitatea în care va fi numit cetățean de onoare al municipiului, nu va accepta acest titlu.

Astfel, premiera negativă în cadrul desemnării şi supunerii la vot secret din partea consilierilor municipali a constituit un episod destul de tensionat din punct de vedere al încărcăturii emoţionale existente.

Pe final vreau să vă amintesc o parte din realizările domnului prof. univ. dr Gheorghe Dumitraşcu ce se află la o venerabilă vârstă.Faptul că foştii elevi, studenţi şi masteranzi de la Facultatea de Istorie şi Drept a Universităţii „Ovidius“ îl consideră un adevărat model intelectual nu prea a contat deloc pentru cei care s-au opus acordării acestei distincţii!

Vreau totuşi să menţionez că acest om de cultură şi formator de caractere a fost distins cu o serie de diplome de excelenţă şi de onoare până în prezent.Totuşi,ca o recunoaştere a valorii sale este inadmisbil ca din decembrie 1989 şi până în prezent, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu să nu fi primit nicio decoraţie sau distincţie din partea statului român. În schimb,domnia sa a fost onorat şi decorat cu alte distincţii, în calitate de revoluţionar, de parlamentar, de la diverse instituţii de învăţământ, cultură şi artă, dintre care cele acordate pentru calitatea de ctitor al Universităţii Ovidius, una care îl onorează în mod aparte.

Reamintesc că din perioada mai 1990 – decembrie 2000, Gheorghe Dumitraşcu a fost senator în Parlamentul României timp de zece ani şi jumătate fiind membru al Comisiilor de Cultură, Artă şi Mass-Media, precum şi Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică a Senatului României. Gheorghe Dumitraşcu a predat la universitate sub diverse forme, mai ales la masterat, până în februarie 2010.

Din februarie 2010, fiind pasionat şi fin cunoscător a întreprins publicarea a mai multor cărţi, a participat la evenimente culturale, a instruit şi format tineri studenţi şi a insuflat acea pasiune pentru ceea ce denumea Nicolae Iorga istoria poporului român- „cea dintâi carte a unei naţii! „

 

Sursa foto : www.ctnews.ro

 

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional 

 

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo