Criteriul National

Premierul separatist catalan suspendă declarația de independență

Premierul separatist catalan suspendă declarația de independență
octombrie 10
22:16 2017

 Liderul catalan Carles Puigdemont a declarat în timpul discursului susținut în fața parlamentului de la Barcelona ”că propune suspendarea declarației de independență.”

puigdemont-independentista-1024x463

În seara aceasta, Carles Puigdemont a păstrat în mod deliberat această ambiguitate. Obiectivul președintelui catalan a fost acela de a complica situația guvernului spaniol pentru zilele următoare. Prin faptul că nu a declarat oficial independența, el nu poate fi acuzat că a făcut acest lucru guvernul spaniol. Dar Carles Puigdemont ar putea fi rapid prins în propriul său joc, de când oficiali de la Madrid au  anunțat că au considerat discursul ca o declarație „implicită” de independență.

Premierul Cataloniei  Carles Puigdemont purtase  în prealabil o discuție telefonică cu președintele Comisiei Europene-domnul Jean – Claude Juncker.Cu toate acestea,Carles Puigdemont a anunţat declararea unilaterală a independenţei şi separarea de Spania, ca urmare a referendumului de la 1 Octombrie.

Potrivit publicației spaniole El Pais, surse din cadrul Guvernului Spaniol au declarat că discursul ținut de Carles Puigdemont în plenul parlamentului catalan a fost considerat drept o ”declarație de independență”.

1 Octombrie 2017

Bogata regiune din nord-estul Spaniei, ce are propria sa limbă şi cultură, a organizat un referendum la data de 1 octombrie privind independenţa sa, deşi acesta a fost catalogat ilegal de Curtea Constituţională spaniolă.Atunci la urne au mers peste 2,2 milioane de oameni, iar 90 la sută dintre aceştia au votat în favoarea secesiunii. Declararea independenţei ar putea fi urmată însă de măsuri dure ale oficialilor de la Madrid.

Premierul Spaniei-domnul Mariano Rajoy- a avertizat deja că ia în considerare aplicarea în premieră a Articolului 155 din Constituţie care permite suspendarea autonomiei regionale. Mai mult decât atât, agenţia de ştiri Bloomberg a titrat în ediţia sa online faptul că Puigdemont ar putea fi arestat imediat după şedinţă, dacă anunţă ruperea de Spania.

O echipă specială ar fi fost deja trimisă în Barcelona, cu ordine să intervină chiar şi împotriva poliţiei locale, dacă aceasta ar încerca să îl protejeze pe liderul catalan. O altă variantă a președintelui Cataloniei ar fi să pună în practică aşa numita „Opţiune Slovenia”. Aceasta este, practic, o declaraţie de independenţă, dar cu efecte întârziate timp de mai multe luni – perioadă ce ar permite o mediere internaţională şi negocierea unui referendum legal. Pe plan internaţional, eventualitatea declarării independenţei Cataloniei în mod unilateral a fost deja criticată, iar Franţa şi Germania au anunţat deja că nu vor recunoaşte statul autoproclamat. Sesiunea Parlamentului este urmărită în tot oraşul, pe ecrane gigant, de mii de susţinători ai secesiunii. Printre aceştia se numără foarte mulţi fermieri, care au intrat în Barcelona cu tractoarele.

Evenimente ieşite din comun

Manifestaţii de amploare împotriva intenţiilor de declarare a independenţei Cataloniei au avut loc, duminică, la Barcelona. Aproximativ 350.000 de oameni au militat pentru unitatea Spaniei, iar la finalul mitingului a fost programată citirea unui manifest de către fostul preşedinte al Parlamentului European, Josep Borrell şi de către câştigătorul premiului Nobel pentru literatură, peruanul Mario Vargas Llosa.

Societatea civilă catalană a convocat duminică demonstraţia împotriva independenţei Cataloniei, informează presa internaţională. Sute de mii de susținători ai unității Spaniei au ieșit în stradă pentru a arăta că Catalonia are cel puțin două voci. Organizatorii vorbesc de aproape 1 milion de participanți, evaluările independente estimează un număr de 300-350 de mii de oameni.

O parte dintre participanţi au asupra lor steaguri ale Spaniei şi Cataloniei şi au scandat: „Nu vă lăsaţi păcăliţi, Catalonia face parte din Spania”, totodată, ei au solicitat închiderea liderului catalan, Carles Puigdemont.

Forţele pro-unioniste speră ca manifestaţia de duminică să aibă impact, după ce o serie de mari companii, inclusiv două bănci din Catalonia, au anunţat că-şi vor muta sediul în alte părţi ale Spaniei, pentru a continua să aibă acces la piaţa liberă a UE în cazul secesiunii.

Punctele-cheie ale discursului lui Puigdemont

1) Liderul catalan a cerut mandatul de a declara Catalonia asemenea unui stat independent.
2) El a propus suspendarea efectului declarației de independență în parlamentul catalan, pentru a purta discuții cu Madridul.
3)Tot domnia sa a spus că merită explorată medierea internațională pentru rezolvarea crizei.
4)Liderul  catalan a declarat că este convins că conflictul din regiune cu restul Spaniei ar putea fi rezolvat într-un mod elegant,negociat.

” Nu plănuiesc nicio amenințare, nicio insultă. Suntem cu toții responsabili pentru acest lucru. Avem nevoie să linişti situația, să nu o mai alimentăm. Vreau să le adresez tuturor problema.Suntem cu toții parte din aceeași comunitate și trebuie să mergem împreună. Nu vom fi de acord niciodată cu privire la toate, dar ne-am dovedit de multe ori că singura cale de a avansa este democrația și pacea. Asta necesită dialog.”

Discursul liderului catalan Carles Puigdemont 

Posibile întrebări

Pentru Madrid, declarația implicită de independență a lui Carles Puigdemont este „inadmisibilă”.Ce fel de intervenție poate lua în considerare chiar de pe acum Madridul? Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, ar putea astfel să ia o decizie fără precedent de dizolvare a Parlamentului catalan și de convocare a unor noi alegeri regionale, adesea denumite „opțiuni nucleare”. Madridul ar putea, de asemenea, solicita instanței să declare neconstituțională o declarație de independență. Acestea sunt doar două opțiuni printre multitudinea de cărți aflate încă în jocul guvernului spaniol.

Sursa foto : http://diariodeavisos.elespanol.com

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo