Criteriul National

Premiul Nobel pentru economie pe 2017 a fost acordat savantului Richard Thaler, teoretician în domeniul finanțelor comportamentale

Premiul Nobel pentru economie pe 2017 a fost acordat savantului Richard Thaler, teoretician în domeniul finanțelor comportamentale
octombrie 09
18:01 2017

Acest profesor american ce predă la Universitatea din Chicago a arătat cum caracteristicile umane „afectează deciziile individuale și orientările pieței.”Primul premiu pentru economie asemeni unui tribut adus lui Alfred Nobel a fost acordat prima dată în anul 1969.

A photo of Richard H. Thaler, winner of the Nobel Prize in economic sciences 2017, officially called the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, is seen during a press conference in Stockholm

 Un eminent profesor de  științe comportamentale  și economie de la Universitatea din Chicago
Premiul Nobel pentru economie a fost acordat azi 9 octombrie, americanului Richard H. Thaler de la Universitatea din Chicago, pentru munca sa cu privire la mecanismele psihologice și sociale la locul de muncă în deciziile consumatorilor sau investitori.
Richard Thaler-născut la New Jersey în 1945- este un profesor universitar de carieră și un profesor de științe comportamentale și economie, Charles R Walgreen, și directorul Centrului de Cercetare în Studii de la Universitatea din Chicago, Booth School of Business. 
Richard H. Thaler a arătat modul în care anumite caracteristici umane, cum ar fi limitele de raționalitate și preferințe sociale, „afectează în mod sistematic decizii individuale și de orientare de piață“. Acestea au fost explicațiile domnului Göran Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Științe ce i-a acordat premiul.
Absolvent de la Universitatea din Rochester (Statele Unite ale Americii), Richard H. Thaler a teoretizat în special conceptul de „contabilitate mentală“ care explică modul de luare a deciziilor indivizilor simplificați în domeniul financiar. A explicat și demonstrat de asemenea modul în care persoanele „simplifică luarea deciziilor financiare prin crearea de locuri separate în capul lor, concentrându-se asupra impactului fiecărei decizii individuale, mai degrabă decât asupra efectului global”.
De aceea, potrivit Academiei a ” arătat, de asemenea, modul în care aversiunea față de pierdere poate explica de ce indivizii apreciază un lucru mai mult dacă îl deține decât dacă nu îl posedă”, denumind acest  fenomen „aversiune la deposedare” .
Dominația covârșitoare a americanilor
Absolventul școlii de artă din Chicago, acum în vârstă de 72 de ani, este discipolul creat de Milton Friedman și destinatarul numeroaselor premii Nobel ce au fost câștigate de savanți americani.
El este un susținător principal al ” nudge theory”- un concept al științei comportamentale care sugerează că intervențiile mici în mediul înconjurător sau stimulentele pot încuraja oamenii să ia diferite decizii. Thaler este co-autor al cărții intitulate „Nudge: Îmbunătățirea deciziilor privind sănătatea, bogăția și fericirea, dimpreună cu profesorul american Cass Sunstein, care apopularizat subiectul unui public mai larg încă din anul 2008.
Comisia de acordare a premiilor Nobel a afirmat că cercetarea sa a fost adesea citată în literatura de marketing, în timp ce perspectivele sale au ajutat oamenii să recunoască trucurile prezente în vastul domeniul al marketing-ului și să evite deciziile economice greșite. Ei au afirmat că munca sa a avut un „impact profund asupra multor domenii ale cercetării și politicii economice”.
Au existat 78 de câștigători anteriori  premiului și medaliei în bani, care a devenit una dintre cele mai  semnificative recunoașteri pe plan mondial,de când a fost înființată în 1968.
Domnul Richard Thaler- care va primi 9 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 944 000 de euro)-a declarat că este „foarte fericit” să fie recompensat cu Premiul Nobel și a declarat că a promis că va încerca să „cheltuiască prețul său în modul cel mai irațional mod posibil „.
Sursa foto : Reuters
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu