Criteriul National

Premiul Nobel pentru economie pe 2017 a fost acordat savantului Richard Thaler, teoretician în domeniul finanțelor comportamentale

Premiul Nobel pentru economie pe 2017 a fost acordat savantului Richard Thaler, teoretician în domeniul finanțelor comportamentale
octombrie 09
18:01 2017

Acest profesor american ce predă la Universitatea din Chicago a arătat cum caracteristicile umane „afectează deciziile individuale și orientările pieței.”Primul premiu pentru economie asemeni unui tribut adus lui Alfred Nobel a fost acordat prima dată în anul 1969.

A photo of Richard H. Thaler, winner of the Nobel Prize in economic sciences 2017, officially called the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, is seen during a press conference in Stockholm

 Un eminent profesor de  științe comportamentale  și economie de la Universitatea din Chicago
Premiul Nobel pentru economie a fost acordat azi 9 octombrie, americanului Richard H. Thaler de la Universitatea din Chicago, pentru munca sa cu privire la mecanismele psihologice și sociale la locul de muncă în deciziile consumatorilor sau investitori.
Richard Thaler-născut la New Jersey în 1945- este un profesor universitar de carieră și un profesor de științe comportamentale și economie, Charles R Walgreen, și directorul Centrului de Cercetare în Studii de la Universitatea din Chicago, Booth School of Business. 
Richard H. Thaler a arătat modul în care anumite caracteristici umane, cum ar fi limitele de raționalitate și preferințe sociale, „afectează în mod sistematic decizii individuale și de orientare de piață“. Acestea au fost explicațiile domnului Göran Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Științe ce i-a acordat premiul.
Absolvent de la Universitatea din Rochester (Statele Unite ale Americii), Richard H. Thaler a teoretizat în special conceptul de „contabilitate mentală“ care explică modul de luare a deciziilor indivizilor simplificați în domeniul financiar. A explicat și demonstrat de asemenea modul în care persoanele „simplifică luarea deciziilor financiare prin crearea de locuri separate în capul lor, concentrându-se asupra impactului fiecărei decizii individuale, mai degrabă decât asupra efectului global”.
De aceea, potrivit Academiei a ” arătat, de asemenea, modul în care aversiunea față de pierdere poate explica de ce indivizii apreciază un lucru mai mult dacă îl deține decât dacă nu îl posedă”, denumind acest  fenomen „aversiune la deposedare” .
Dominația covârșitoare a americanilor
Absolventul școlii de artă din Chicago, acum în vârstă de 72 de ani, este discipolul creat de Milton Friedman și destinatarul numeroaselor premii Nobel ce au fost câștigate de savanți americani.
El este un susținător principal al ” nudge theory”- un concept al științei comportamentale care sugerează că intervențiile mici în mediul înconjurător sau stimulentele pot încuraja oamenii să ia diferite decizii. Thaler este co-autor al cărții intitulate „Nudge: Îmbunătățirea deciziilor privind sănătatea, bogăția și fericirea, dimpreună cu profesorul american Cass Sunstein, care apopularizat subiectul unui public mai larg încă din anul 2008.
Comisia de acordare a premiilor Nobel a afirmat că cercetarea sa a fost adesea citată în literatura de marketing, în timp ce perspectivele sale au ajutat oamenii să recunoască trucurile prezente în vastul domeniul al marketing-ului și să evite deciziile economice greșite. Ei au afirmat că munca sa a avut un „impact profund asupra multor domenii ale cercetării și politicii economice”.
Au existat 78 de câștigători anteriori  premiului și medaliei în bani, care a devenit una dintre cele mai  semnificative recunoașteri pe plan mondial,de când a fost înființată în 1968.
Domnul Richard Thaler- care va primi 9 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 944 000 de euro)-a declarat că este „foarte fericit” să fie recompensat cu Premiul Nobel și a declarat că a promis că va încerca să „cheltuiască prețul său în modul cel mai irațional mod posibil „.
Sursa foto : Reuters
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro