
„Țara arde și baba se piaptănă !” – o să ziceți.
La amenintarea trupului de dușmanul invizibil , uităm ESENȚA noastră-SUFLETUL.
Fără să vă întreb, plecând de la presupunerea că nu refuzați să citiți „scrisorile” cu trimitere dincolo de percepția simțurilor și a minții alimentata de simțuri,vă prezint câteva gânduri. Voi pleca de la un citat din Franz Kafka:
” Câtă vreme nu vei înceta să urci, treptele nu se vor sfârși niciodată; ele vor crește la nesfârșit sub pasul tău urcând mereu”.
Nu știu dacă evreul Kafka a citit cele spuse de Iacov(b) privitor la Scara care i-a apărut în vis și pe care se poate urcă la Cer, însă adevărul rostit este înălțător!
Știu însă ,de la Școala vieții unde am adunat ca albina cunoaștere și experiență , cu strădania respectării legilor cosmice, le zicem naturale, sintetizate în Adevăr și omenie, cred că începem să urcăm către Cer atunci când am ales calea justă , iar Adevărul, Binele și Frumosul sunt țelul către care ne îndreptăm continuu .
Într-un film văzut recent se spunea că sunt trei categorii de oameni : cei care urcă, cei de la mijloc și cei care coboară. Aceasta împărțire coincide cu Cele trei forțe cosmice- Satwa-ascendentă; Rajas-mediană, mereu în schimbare , fie către Sus, fie către Jos și Tamas- descendentă, având și ea „trepte” de coborâre , așa cum are TREPTE și forță ascendentă, SATWA.
Omul nu poate să stea pe Mediană; este atras fie în Sus, fie…(și) mai totdeauna , în Jos, direcție unde nu trebuie să facă un efort pentru „a înainta” , cade pur și simplu (a se vedea ca6derea din Rai !)
Urcarea are un început foarte greu. După ce-ai reușit să ajungi pe treapta întâia, să nu te oprești, să urci, să urci, mereu ,cât poți de mult, și, la un moment dat „Căderea” sub Mediană ( chiar daca mai faci „incursiuni” în JOS la sugestia Diavolului), rămânerea în Tamas, nu mai este posibilă. Ai dobândit forța spirituală care te propulsează din nou în SUS, iar impulsul ascendent, care este chiar în tine , crește mereu ..
Direcția ascendentă sau descendentă și treapta pe care ai „cucerit-o” până la momentul – ” Marii Treceri” , respectiv locul unde te afli, mai aproape de Cer sau de Pământ (a se citi -lumea spirituală și lumea materială ) acolo va fi și poarta strâmtă care te va duce fie în Sus ,fie în Jos. Trecerea este reprezentata grafic de ” Crucea Sfântului Andrei” ( vezi indicatorul rutier!); punctul de întâlnire a vârfurilor triunghiurilor este poarta -Trecerii- pentru cei care au urcat până acolo, respectiv cei care au renunțat la egoism și acumularea de averi și și-au cultivat Spiritul, treaptă cu treaptă ,până la tangenta cu ” Lumea Spirituală” , reprezentata de triunghiul cu vârful în jos.
Este o întâlnire a -VÂRFURILOR- celor două Lumi. Dincolo, în Sus, este ceea ce oamenii numesc „Rai”. În Jos… Purgatoriu și … mai jos…Iadul…(Preluând de la Dante din Divina comedie).
Atunci când la momentul -Marii Treceri – suntem departe de vârful triunghiului care are baza pe Pământ, ne putem imagina „direcția ” de mers dupa ce am părăsit lumea materială.
Într-o interpretare proprie, în limita cunoașterii și experienței proprii și a gândurilor venite spontan în timp ce scriam, iată explicația „laică” a Scării lui Iacov(b), în viziune proprie. Cine nu visează să fie la punctul de „Întâlnire a vârfurilor ” celor două triunghiuri, reprezentând cele două lumi !!!
Omul , pus în margini la venirea pe pământ, trebuie să urce continuu către ” Vârfuri”.Ce-i dincolo de lumea asta, nu-i treaba omului; numai Dumnezeu știe .Să lăsăm totul în seama lui Dumnezeu!
Sursa foto: https://google.com
Redacția platformei media independente Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 27 Martie 2020 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent