Criteriul National

Preocupări și pentru suflet

Preocupări și pentru suflet
martie 27
22:29 2020

images (4)

„Țara arde și baba se piaptănă !” – o să ziceți.
La amenintarea trupului de dușmanul invizibil , uităm ESENȚA noastră-SUFLETUL.
Fără să vă întreb, plecând de la presupunerea că nu refuzați să citiți „scrisorile” cu trimitere dincolo de percepția simțurilor și a minții alimentata de simțuri,vă prezint câteva gânduri. Voi pleca de la un citat din Franz Kafka:
” Câtă vreme nu vei înceta să urci, treptele nu se vor sfârși niciodată; ele vor crește la nesfârșit sub pasul tău urcând mereu”.

Nu știu dacă evreul Kafka a citit cele spuse de Iacov(b) privitor la Scara care i-a apărut în vis și pe care se poate urcă la Cer, însă adevărul rostit este înălțător!
Știu însă ,de la Școala vieții unde am adunat ca albina cunoaștere și experiență , cu strădania respectării legilor cosmice, le zicem naturale, sintetizate în Adevăr și omenie, cred că începem să urcăm către Cer atunci când am ales calea justă , iar Adevărul, Binele și Frumosul sunt țelul către care ne îndreptăm continuu .
Într-un film văzut recent se spunea că sunt trei categorii de oameni : cei care urcă, cei de la mijloc și cei care coboară. Aceasta împărțire coincide cu Cele trei forțe cosmice- Satwa-ascendentă; Rajas-mediană, mereu în schimbare , fie către Sus, fie către Jos și Tamas- descendentă, având și ea „trepte” de coborâre , așa cum are TREPTE și forță ascendentă, SATWA.
Omul nu poate să stea pe Mediană; este atras fie în Sus, fie…(și) mai totdeauna , în Jos, direcție unde nu trebuie să facă un efort pentru „a înainta” , cade pur și simplu (a se vedea ca6derea din Rai !)
Urcarea are un început foarte greu. După ce-ai reușit să ajungi pe treapta întâia, să nu te oprești, să urci, să urci, mereu ,cât poți de mult, și, la un moment dat „Căderea” sub Mediană ( chiar daca mai faci „incursiuni” în JOS la sugestia Diavolului), rămânerea în Tamas, nu mai este posibilă. Ai dobândit forța spirituală care te propulsează din nou în SUS, iar impulsul ascendent, care este chiar în tine , crește mereu ..
Direcția ascendentă sau descendentă și treapta pe care ai „cucerit-o” până la momentul – ” Marii Treceri” , respectiv locul unde te afli, mai aproape de Cer sau de Pământ (a se citi -lumea spirituală și lumea materială ) acolo va fi și poarta strâmtă care te va duce fie în Sus ,fie în Jos. Trecerea este reprezentata grafic de ” Crucea Sfântului Andrei” ( vezi indicatorul rutier!); punctul de întâlnire a vârfurilor triunghiurilor este poarta -Trecerii- pentru cei care au urcat până acolo, respectiv cei care au renunțat la egoism și acumularea de averi și și-au cultivat Spiritul, treaptă cu treaptă ,până la tangenta cu ” Lumea Spirituală” , reprezentata de triunghiul cu vârful în jos.
Este o întâlnire a -VÂRFURILOR- celor două Lumi. Dincolo, în Sus, este ceea ce oamenii numesc „Rai”. În Jos… Purgatoriu și … mai jos…Iadul…(Preluând de la Dante din Divina comedie).
Atunci când la momentul -Marii Treceri – suntem departe de vârful triunghiului care are baza pe Pământ, ne putem imagina „direcția ” de mers dupa ce am părăsit lumea materială.

Într-o interpretare proprie, în limita cunoașterii și experienței proprii și a gândurilor venite spontan în timp ce scriam, iată explicația „laică” a Scării lui Iacov(b), în viziune proprie. Cine nu visează să fie la punctul de „Întâlnire a vârfurilor ” celor două triunghiuri, reprezentând cele două lumi !!!
Omul , pus în margini la venirea pe pământ, trebuie să urce continuu către ” Vârfuri”.Ce-i dincolo de lumea asta, nu-i treaba omului; numai Dumnezeu știe .Să lăsăm totul în seama lui Dumnezeu!

Sursa foto: https://google.com

Redacția platformei media independente Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 27 Martie 2020 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul